Rock Reviews

Primul show sălbatic al Panterei în România #ConcertReview

Pantera a concertat seara trecută, 27 mai, pentru prima oară în România în fața a mii de oameni care s-au dezlănțuit în, probabil, unul din cele mai sălbatice show-uri ale acestui an

Lungă a fost așteptarea fanilor Pantera pentru a-i vedea pe rockerii texani în România. Unii au sperat la concertul de seara trecută chiar și 30 de ani. Puțini mai credeau totuși că el chiar se va întâmpla, având în vedere că trupa și-a anunțat retragerea în urmă cu 20 de ani, iar între timp n-au fost scutiți de momente dificile. Iată, totuși, că seara trecută visul a mii de rockeri a devenit realitate: Pantera a ajuns în București și a depășit orice așteptare cu un show incendiar și sălbatic. 

Trupa a fost highlight-ul din acest an al ediției cu numărul zece Metalhead Meeting, completând un line-up de zile mari. Pe scenă, înainte de ei, au urcat OYD, Last Hope și Beast In Black, aflați la al treilea concert în România anul acesta. Cu mult înainte de a începerea concertului, spațiul amenajat în parcarea Romexpo a devenit neîncăpător. Toți cei prezenți încercau să-și asigure un loc cât mai bun pentru mult-așteptatul moment. 

Pe măsură ce treceau minutele, mulțimea devenea din ce în ce mai nerăbdătoare să își vadă preferații. Momentul în care s-a lăsat cortina imensă cu inscripția PANTERA, iar membrii trupei au fost dezvăluiți, a fost cu adevărat magic. Publicul s-a aprins instant, iar cei patru rockeri s-au arătat surprinși din prima secundă de valul de aplauze și ovații primite de la români. Similar cu concertele precedente din turneul lor de revenire, show-ul de la București a debutat cu „A New Level” și „Mouth for War”. 


Pare că Phil Anselmo, solistul trupei, nu se aștepta să aibă chiar atât de mult succes. Muzicianul, care a cântat tot concertul în picioarele goale, a repetat pe toată durata serii gesturi de mulțumire și gratitudine pentru tot ceea ce primea dinspre public. Și trebuie să recunosc că energia, implicarea și vibe-ul pe care le-au oferit rockerii români seara trecută au fost cu adevărat de lăudat. Nu vezi în fiecare zi o forță așa de impresionantă precum cea a fanilor Pantera din Capitală. Un cor de mii de voci a scandat numele lor,  a aplaudat, sărit și cântat la unison piese precum „Becoming”, „I’m Broken”, „5 Minutes Alone” sau „Domination / Hollow”. Interesant mi s-a părut când Anselmo a întrebat între două piese câți oameni sunt de aceeași vârstă cu el și au înaintat în viață cu muzica Pantera versus câți sunt tineri care n-au avut timp să descopere Pantera de prea multă vreme. Verdictul a fost ferm: categoria cu cei mai mulți oameni a fost cea de tineri. Lucru despre care solistul texan n-a avut decât un singur lucru de spus: „That’s good parenting!” 

O oră și jumătate a durat showul electrizant oferit de Pantera, care deși au revenit pe scenă într-o formulă nouă, au ținut să sublinieze că nu și-au uitat niciun moment trecutul. După ce concertul a început cu un filmuleț plin de imagini din anii de glorie ai trupei, în a doua jumătate a setlistulul, rockerii au mai avut parte de un film cu imagini ale fraților Abbott, care nu mai sunt printre noi și cărora li s-a dedicat „Planet Caravan”, balada Black Sabbath. De altfel, retragerea Panterei a devenit oficială și, la acel moment ireversibilă, după ce Dimebag Darell a fost asasinat în timpul unui concert în 2004, iar fratele său Vinnie Paul a negat de atunci orice șansă ca Pantera să mai revină vreodată pe scenă, motivând că o reuniune implică să poți aduce toți membrii originali împreună. Acesta din urmă a murit și el în 2018, din cauza unor probleme de inimă. După dispariția lui, Anselmo și Rex Brown i-au cooptat pe Zakk Wylde, chitaristul lui Ozzy Osbourne, și pe Charlie Benante, toboșarul Anthrax, pentru a completa trupa și a porni în acest turneu. 

Dacă există cu adevărat reuniune sau nu, asta e o dezbatere lungă, care nu face subiectul acestui material. Cert e că mulți fani s-au bucurat real să vadă jumătate din trupa originală, alături de doi mari muzicieni cu cariere solide în spate, cântând unele dintre cele mai mari hituri din istoria muzicii heavy metal. Seara s-a încheiat cu „Cowboys From Hell”, deși e clar din reacțiile oamenilor că s-ar mai fi dorit măcar două piese la bis. Atmosfera la București a fost una incendiară, depășind așteptările deja mari, iar dintr-un mic citat al solistului din timpul concertului, pare că au de gând să rămână în peisajul muzical și poate chiar să revină în România.