Rock News

Krist Novoselic povestește de reuniunea Nirvana cu Paul McCartney din 2012

Fiul unor imigranți croați, Krist Novoselic a trăit comunismul la 15 ani, fiind trimis de părinți să trăiască în țara de origine, iar când s-a întors în Statele Unite a înființat Nirvana împreună cu Kurt Cobain. „Am avut atât de multe momente de grație! Am apucat să cânt cu Dave Grohl și cu Kurt Cobain!”, își rezumă viața Novoselic.

Oricine este familiarizat cu albumele Nirvana, sau chiar numai cu „Nevermind”, va ști că Novoselic și-a propus să aibă partituri de bas simple, catchy. Și este greu să negi schimbarea mare adusă de „Nevermind”, chiar dacă grunge-ul nu a durat mai mult decât Kurt Cobain. 

Cobain și-a descris odată metoda de compoziție ca fiind o combinație a influențelor sale preferate: The Beatles și Black Sabbath și le-a cerut inginerilor să-l facă să sune ca John Lennon. Toate acestea l-au făcut pe Paul McCartney o alegere naturală pentru a fi vocal la o reuniune Nirvana, reuniune care s-a întâmplat cu ocazia unui concert caritabil la la Madison Square Garden, în decembrie 2012.


Nirvana a interpretat „Cut Me Some Slack”, melodia originală pe care au înregistrat-o pentru documentarul lui Grohl despre studioul Sound City. 

Despre colaborarea cu legenda McCartney, Krist Novoselic își amintește: „Dave (Grohl) mi-a trimis un email în care mă întreba dacă vreau să înregistrez cu Paul McCartney în L.A. și i-am spus: „Omule, merg acolo de la Washington dacă va trebui”. În ceea ce privește alegerea basistului pentru trupa nou formată (McCartney este cel mai faimos basist din lume, iar Novoselic cântă și el tot la bas), Novoselic a încercat un moment de panică: „M-am tot gândit, te rog, nu mă pune să cânt la chitară bas, te rog nu mă pune să cânt la bas. Este ca și cum ți s-ar cere să faci karate cu Bruce Lee – o să te bată de-ți sună apa-n cap. Da, merg să boxez. Cine este partenerul tău? Muhammad Ali. Mult succes!”.

Până la urmă, Novoselic a tras paiul cel scurt: a trecut la bas.

„Cut Me Some Slack” a fost un succes imediat în rândul criticilor și a câștigat un Premiu Grammy pentru cel mai bun cântec rock, în 2014. „Au existat speculații că Nirvana se va reuni, Paul luând locul lui Kurt, dar a fost pur și simplu doar un lucru făcut din plăcere”, spunea mai târziu Krist Novoselic. „A spus că îi plac liniile mele de bas. Paul McCartney a spus asta! Puteți pune asta într-un titlu, ca citat”.


---------------------------------------------------

Concertul caritabil „12-12-12” a fost organizat pentru a ajuta victimele uraganului Sandy și a avut loc la Madison Square Garden, pe 12 decembrie 2012 în New York City.

Foto: Getty Images/ Guliver.