Morning Glory

Dificultăți, „Scufița Roșie” și Coma

Azi, realizatory au avut parte de o dimineață plină la matinal, începând cu subiectul lipsei de accesibilitate pentru persoanele cu dizabilități. Au făcut apoi dreptate în cazul „Scufița Roșie”, iar la final, Coma a făcut show în studioul Rock FM

Primul punct pe ordinea de zi a fost un sincer „bonjurică” adresat lui Alex Dima de la „România, Te Iubesc”. Acesta a vorbit despre episodul care urmează să apară duminică și care tratează subiectul delicat al dificultăților prin care trec persoanele cu dizabilități la noi în țară. Invitatul a menționat câteva cifre. Sunt în jur de 890.000 de persoane cu dizabilități în România, adică aproximativ 6% din populația țării. Cu toate astea, 89% din instituțiile statului nu sunt accesibile persoanelor cu handicap locomotor. Doar 2% din școli au condițiile necesare pentru a primi elevi în scaun cu rotile. 

Documentarul pornește cu povestea Magdei Coman, fotomodel în scaun cu rotile. Deși stă într-un bloc nou din 2009, rampa de care dispune nu e adecvată și nu poate fi folosită. Alex Dima a relatat că de ani de zile, Magda se roagă de administrația blocului să pună o rampă nouă, însă nu se întâmplă nimic. Nici ceilalți locatari nu sunt de acord cu amplasarea altei rampe. Invitatul a mai menționat și nivelul alarmant de indiferență de care dau dovadă politicienii și funcționarii publici.


Încă un punct șocant din lista de probleme adusă în discuție e subiectul asistenților persoanelor cu handicap locomotor. Oamenii cu dizabilități au dreptul de a avea un asistent, adică cineva care să aibă grijă de ei, angajat de către primărie. Acești asistenți sunt plătiți cu salariu minim, cu toate că e nevoie ca aceștia să muncească 24 de ore din 24. Pe lângă asta, România nici nu are destule centre de respiro la dispoziție. Sunt doar două, unul la București și unul la Galați. 

Totuși, avem și motive de a zâmbi, când ne gândim la persoanele care vor să ajute. Caiac SMile se ocupă cu activități de agrement special concepute pentru persoanele cu dizabilități. Iarna îi plimbă cu monoschiul, iar vara, îi învață cum să navigheze cu caiacul. În Oradea, Mihai Nesu construiește centre pentru copii cu dizabilități. Puteți dona 2 euro pe lună pentru proiectul său trimițând un SMS la 8844 cu mesajul „CRED”. 

Azi s-a servit dreptate, în loc de bule

Avocatul Laurențiu Coman a venit în ajutorul realizatorylor pentru a face lumină în cazul „Scufița Roșie”. În direct la Pro TV, acesta a anunțat verdictele. Primul inculpat, care după spusele lui Răzvan Exarhu a ajuns și la terapeut, e Lupul. Avocatul a anunțat că Lupul va sta 25 de ani la închisoare pentru săvârșirea faptelor de violare a domiciliului, dublu sechestru, al Bunicii și al Scufiței, la care se adună sechestrarea unui minor și punerea în pericol a sănătății Bunicii, și tentativă de omor calificat cu premeditare. Vânătorul, cel de-al doilea inculpat, a primit clemență pentru braconaj datorită eroismului de care a dat dovadă când a salvat victimele din ghearele Lupului. 


România Are Sânge De Rocker

În finalul emisiunii, după o treabă bine făcută, gloryoșii s-au bucurat de o audiție live electrizantă a trupei Coma, care astăzi vor sărbători lansarea albumului „Acordul Părinților” cu un concert în Quantic. 

Și-am încălecat pe-o șa și v-am spus povestea așa! Puteți asculta emisiunea integrală, sub formă de podcast, la noi pe site!


Morning Glory - 7.04.2023 - invitați Alex Dima, Laurențiu Coman și Coma LIVE @ România Are Sânge de Rocker

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:43:50

Morning Glory - 26.04.2024 - LAURENȚIU COMAN + ADRIAN NICOLAE & DAN FRÎNCULESCU

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:19:42

Morning Glory - 25.04.2024 - Paul Ipate

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:22:07

Morning Glory - 24.04.2024 - ADA CONDEESCU

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:11:49