Rock Evergreen

Personalități festivaliere - cine ești și la ce festival să mergi, ghid intuitiv

Festivalurile, fie ele de toate culorile, sunt gândite pentru anumite tipuri de personaje, modul în care se distrează, cum se îmbracă și ce ascultă reprezentând până la urmă o parte din cine sunt. Așadar, voi încerca să conturez, prin umilul meu spirit de observație, câteva caracteristici care să lege omul de festival

de Alina Bălan

Una dintre sau poate singura parte bună din anii în care adunările masive de oameni nu erau permise era faptul că era mult mai ușor să alegi la ce concert, festival ți-ai dori neapărat să mergi. Alegerile nu mai sunt limitate, ba mai mult, cred că în ultima perioadă au răsărit din ce în ce mai multe mini, micro, nano festivaluri. Totuși, pentru a vă păstra orele de somn și banii din portofel, am găsit un numitor comun prin care să vă alegeți unde să dați attend to: personalitatea. 

Vara începe cu Saga Festival (23-25 iunie) la București. Skrillex, Wiz Khalifa și Lil Nas X... în afara acestor trei motive bine întemeiate, cred că la Saga e nevoie de iubitori de tot ce înseamnă urban, genul ăla de om care iubește orașul, agitația lui, e la curent cu orice eveniment și pleacă ultimul de la un party. Iubitorii de muzică electronică, techno, hip-hop sunt bineveniți aici.

Continuăm cu Electric Castle (19-23 iulie) și călătorim la Cluj pentru The Chemical Brothers, Nothing But Thieves și Noga Erez. Aici e nevoie de genul aventurier, genul de persoană descurcăreață, căreia îi place să se conecteze cu natura, muzica pe care o ascultă și să campeze. E nevoie de deschidere și spre muzică, fiind obișnuit să experimenteze cu playlistul său.

Călătorie în Transilvania pentru Untold (3-6 august) și Imagine Dragons, Armin van Buuren și David Guetta. Energic, spontan, electric, ăsta e omul care va dansa până în zori și va accepta orice provocare de la domnul van Buuren, chiar dacă i se tocesc adidașii.

Înapoi la București pentru Summer Well (11-13 august) și Florence & The Machine, Yungblud și Tom Grennan. Iubești orașul, dar în weekend îți place să evadezi, preferi umbra unor copaci, dar confortul unui ice coffee. La capitolul muzică, ești variat, dar mizezi pe indie și alternative. 

Expediție la Brașov pentru Brașov Jazz & Blues Festival (10-15 august). Personajul ideal al acestui festival simte nevoia de aer curat, și nu vorbesc doar de prezența formei de relief, ci de sunete nealterate ale instrumentelor, alături de ritmuri mai mult sau mai puțin cunoscute, dar cu siguranță plăcute.

Living Rock (august 2023). Pentru copiii rebeli ai plajei, valurilor și muzicii alternative românești și nu numai, aceasta este cea mai potrivită variantă. Veniți înarmați cu corturi, cremă de plajă și nu uitați să vă hidratați!

Luăm un loc la  Festivalul George Enescu (27 august - 24 septembrie) pentru a asculta WDR Sinfonieorchester Köln, Tonhalle Orchester Zürich sau London Symphony Orchestra. Iubitor al sunetelor crude de instrumente, al seratelor cochete și al expresivității redate la comun de maeștri ai muzicii, personajul îmbrăcat de gală își va petrece, cu siguranță, începutul de toamnă la un concert simfonic.

Bineînțeles, cu gândul la sezonul estival, nu uit să menționez nici Summer in the City (3-4 iunie), la București, Rocanotheworld (23-25 iunie), la Iași, District 23 (16-18 iunie), care înglobează anul acesta trei festivaluri (Flight, Magnetic, Vest Fest), şi JAZZx (28 iunie - 2 iulie), la Timișoara, Nostalgia (30 iunie-2 iulie), la București, Neversea (6-9 iulie), la Constanţa, Rock la Mureş (7-8 iulie), la Periam-Port, Gărâna Jazz Festival (6-9 iulie), Open Air Blues Festival Brezoi (18-23 iulie), ARTmania (28-30 iulie), la Sibiu, Rockstadt Extreme Fest (2-6 august), la Râşnov, sau Analogue Festival (25-27 august), la Mioveni. 

Sper să vă găsiți locul la unul sau mai multe dintre festivalurile deja anunțate în acestă vară, indiferent de personalitatea sau preferințele muzicale pe care le posedați. Enjoy!

Foto: Pexels