Rock Evergreen

Ce ascultăm în luna aprilie

Primim cu brațele deschise luna aceasta noi lansări discografice din zona pop-ului produs (aproape) independent, a rock-ului progresiv updatat pentru 2023, dar și a rap-ului american. Muzica este proaspătă (chiar dacă unele lansări ne trimit către esteticile trecutului) și gata să fie consumată așa cum vrem noi: acasă, pe pick-up, în fața laptop-ului sau on the go

de Alex Mușat

Katie Melua – Love & Money

,,Să scriu Golden Record a fost ca și cum am făcut pace cu totul, fiind mulțumită cu viața mea de acasă, gata să îmi înfrunt teama de a renunța la distracția constantă a industriei muzicale”, declara recent cantautoarea britanică despre procesul de creație al noului single, extras de pe cel mai recent material discografic. ,,All your friends are gonna leave you / Busy making little creatures”, cântă Katie, o meditație asupra caracterului efemer al succesului în industria muzicală și a inevitabilei înaintări în vârstă. Prezență discretă în peisajul muzical auhton, Katie Melua pare că ne încântă din nou cu livrări vocale melancolice, cântate din perspectiva unei artiste care a părăsit rollercoasterul mainstream, în favoarea liniștii creațiilor originale.


Jethro Tull - RökFlöte

La 56 de ani de la debut, influenții corifei ai rock-ului progresiv revin cu cel de-al 23-lea album de studio, sub îndrumarea liderului Ian Anderson. De altfel, nu este de neglijat faptul că Jethro Tull reprezintă astăzi un vârf de lance în panteonul trupelor șaptezeciste care supraviețuiesc fie fără niciun membru original, fie cu un singur membru al formulei inițiale, înconjurat de muzicieni care nici nu erau născuți la momentul înființări trupei. Astfel, deși Anderson cântă într-un Jethro Tull în care cei mai longevivi membri s-au alăturat grupului în 2007, compozițiile și direcția rămân aceleași, oferind ascultătorilor o porție de prog-rock cu influențe ‘70s, proaspătă și plină de surprize vocale și instrumentale.


Macklemore – Ben

Inspirat de momentele petrecute în clinicile de dezintoxicare și lansat după o pauză de 7 ani, noul album al rapper-ului american este puternic autobiografic: ,,Cred că durerea este un catalizator pentru artă; nu vreau să îmi mai provoc durere pentru a face artă, dar cred că asta a creat câteva momente mai întunecate, mai sincere și mai vulnerabile pe album’’, declara recent artistul. Deși aflat abia la cel de-al treilea material discografic, Macklemore reprezintă unul dintre puternicii compozitori și interpreți ai rap-ului autohton, iar noul LP ne demonstrează predilecția sa către ritmuri catchy și piese optimiste, continuând trendul pe care l-a lansat odată cu megahit-ul Thrift Shop, în 2014.