Morning Glory

De ce sunt apreciați lucrătorii români în Danemarca

La matinal, gloryoșii i-au invitat pe jurnaliștii Elena Stancu și Cosmin Bumbuț să vorbească despre diaspora din Danemarca, apoi Sergiu Floroaia a dat câteva sfaturi de securitate cibernetică

Elena Stancu și Cosmin Bumbuț au dezvăluit, într-un articol ce poate fi citit pe site-ul Teleleu, că forța de muncă română e apreciată de către danezi. Cei doi au făcut o călătorie către cel mai nordic punct al Danemarcei, unde au aflat povestea comunității de români, care a venit să lucreze pe șantierul naval sau la fabrica de pește. În ciuda comentariilor pesimiste față de România, venite chiar din partea concetățenilor noștri, românii respectă regulile din țările în care lucrează, sunt apreciați pentru etica de muncă, iar în Frederikshavn, satul portuar, se vor pune în aplicare curând o serie de strategii pentru a atrage forță de muncă din România. 


În plus, condițiile sunt mai bune acolo. Așa cum a observat Răzvan, românii tot spun că nu ne place să muncim și că suntem leneși, însă Elena susține că atunci când nu sunt codiții și salarii bune, nimănui nu îi place să lucreze. Un exemplu bun din Danemarca e că, acolo, naveta se consideră muncă și e recompensată. Totuși, mai presus de orice, e efortul danezilor de a le oferi celor din diaspora o comunitate. Angajații români sunt consiliați, pentru a înțelege stilul de viață local și pentru a face mai ușoară tranziția. În acest sens, românii sunt ajutați să își aducă familiile acolo. 

Sergiu: „Parola e ca iubita”

Mai apoi, Sergiu Floroaia a dat câteva sfaturi esențiale de securitate cibernetică. El a susținut că parola trebuie să fie ca iubita, „O schimbi des, o ții doar pentru tine, iar nevasta nu trebuie să afle de ea”. Pentru persoanele cu locuri de muncă mai pretențioase, care cer schimbarea parolelor o dată la 90 de zile, sugestia ar fi, ca să nu uităm, să folosim numele ministrului educației. Așa nici nu uităm cam ce ar trebui să scriem și se schimbă destul de des, încât să putem înnoi parola conform planului.  Și autentificarea cu amprentă e eficientă, dar are riscurile ei. Sergiu recomandă portul mânușilor de protecție în afara casei, pentru că altfel ne lăsăm amprentele peste tot.  

Pentru discuția integrală despre românii din diaspora și pentru mai multe sfaturi legate de siguranța online, ascultați emisiunea „Morning Glory” de azi-dimineață la noi pe site! 

 

Morning Glory - 3.04.2023 - invitați Elena Stancu & Cosmin Bumbuț, Sergiu Floroaia

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:38:37

Morning Glory - 29.03.2024

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:22:37

Morning Glory - 28.03.2024

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:13:26

Morning Glory - 27.03.2024

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:21:32