Rock Evergreen

Ce ascultăm în luna martie

În martie, punk-ul, pop-ul și rock-ul se amestecă în lansări discografice demne de ascultat, fie că vorbim despre revenirea discografică a celor de la Fall Out Boy, întoarcerea înspre trecut a rockerilor U2, sau inspirația din ultimii ani a cantautoarei Lana Del Rey, influentă reprezentantă a pop-ului melancolic, de inspirație șaizecistă. Una peste alta, nu ne rămâne decât să le consumăm lansările și să ne bucurăm de prezența constantă a albumelor în lumea lui 2023, fie că o facem în mod fizic sau digital

de Alec Mușat

Fall Out Boy – So much (For) Stardust

Rockerii americani care dominau topurile pop-punk ale începutului de mileniu se întorc cu primul LP după o pauză de 5 ani. De altfel, albumul este produs de vechiul colaborator al formației, Neal Avron, cel care și-a pus amprenta sonoră și asupra discului Folie à Deux, lansat în 2008 și primit cu brațele deschise de către critici și fani. Dacă ar fi să ascultăm single-urile deja lansate și să ne luăm după spusele solistului Patrick Stump, noul LP pare că este construit în jurul sonorităților chitarei electrice, fără însă a fi un ,,album nostalgic”, ci mai degrabă, o îmbinare a prezentului cu esteticile care i-au făcut faimoși acum mai bine de 15 ani.


Lana Del Rey – Did You Know That There’s a Tunnel Under Ocean Blvd

Regina neîncoronată a esteticilor ‘60s revine cu un nou LP, iar dacă ar fi să ne ghidăm doar după copertă, ne este clar că vom fi purtați din nou către sunetele deceniului șaicezist. Albumul apare și într-o perioada prolifică pentru cantautoarea americană, fiind al cincilea material discografic lansat din 2017 încoace. Așa cum ne-a obișnuit încă de la debut, Lana nu se abate de la estetica ce a făcut-o faimoasă, aducând constant omagii trecutului și folosindu-se de mitul Americii în crearea baladelor siropoase, pline de patos, dezamăgiri sentimentale și referințe constante la cultura pop a Statelor Unite.


U2 – Songs of Surrender

Conceptul noului album al rockerilor irlandezi este cât se poate de interesant: reînregistrarea a 40 de piese lansate de-a lungul carierei. De altfel, reorchestrarea acestora a fost făcută, conform spuselor basistului Adam Clayton, într-o manieră acustică, diferită față de versiunile originale. Totodată, LP-ul servește drept companion al biografiei solistului Bono, Surrender: 40 Songs, noile înregistrări ale cântecelor fiind folosite și în cadrul versiunii audiobook a cărții. Așadar, la aproape 50 de ani de la debut, U2 îmbrățișează cu maturitate trecutul, îmbrăcând fostele hituri în livrări vocale și instrumentale serioase, demne de muzicieni trecuți de a doua tinerețe.