Rock Evergreen

KATE BUSH

45 de ani de inovație în arta pop-ului experimental

de Alex Mușat

În 2014, fanii cantautoarei Kate Bush aveau să se bucure de unul dintre cele mai improbabile evenimente ale culturii pop: revenirea pe scenă a artistei, după o pauză de 35 de ani. Dacă stăm să ne gândim la importanța turneelor în păstrarea artiștilor în memoria colectivă, dispariția lui Kate ar fi trebuit să o elimine complet din preferințele publicului, însă deceniile în care artista s-a concentrat pe lucrul în studio nu numai că nu i-au afectat notorietatea, dar au învăluit-o într-un mister ce a fascinat fanii, criticii și muzicienii. 

De altfel, Kate Bush a reprezentat mereu o prezență atipică în peisajul art-pop, mai ales dacă luăm în considerare succesul single-ului Wuthering Heights, piesă care a dominat topurile din Marea Britanie, în 1978. Însoțită de o independență creativă ce i-a marcat constant călătoria în compoziție și interpretare, Bush s-a transformat încet, încet într-un muzician care a abandonat potențialul faimei, în favoarea experimentării neîngrădite cu arta sunetelor pop. Influență masivă pentru artiste precum Alanis Morissette, Sinead O’Connor, Ellie Goulding, Katie Melua, Lily Allen, sau Fiona Apple, Bush și-a compus muzica departe de preferințele mainstream ale publicului, reușind însă performanța de a-și păstra creațiile proaspete și molipsitoare, chiar dacă armoniile complexe și liniile melodice curajoase i-au îndepărtat constant creațiile de noțiunea universal acceptată de pop music. 

Într-o eră a redescoperirii trecutului, misterul Kate Bush a început să îi fascineze și pe adolescenți, după ce piesa Running Up That Hill a fost folosită în cel de-al patrulea sezon al serialului Stranger Things. Atracția față de estetica optzecistă a unui serial care omagiază adesea creațiile SF ale regizorului Steven Spielberg pare că s-a extins și în zona muzicii pop, beat-urile automatizate ale pop-ului anilor ’80 devenind irezistibile până și pentru generația TikTok. Astfel, îmbrătișându-și noul rol de creatoare de coloane sonore pentru platforme de social media, Kate Bush ne demonstrează ceea ce bănuiam de mult: că unii artiști se nasc prea devreme, iar unele piese devin hit-uri… prea târziu. 

Într-un an în care aniversăm 45 de ani de la apariția albumului de debut, The Kick Inside, redescoperim una dintre cele mai prolifice și influente creatoare ale muzicii britanice, figură marcantă pentru universul feminin al cantautoarelor pop și neînfricată exploratoare a artei sunetelor. ,,Kate își stabilește propria lume și îi rămâne fidelă”, remarca muzicianul Russell Mael. Într-o lume a pop-ului hiper-produs, Kate Bush încă ne împărtășește propriul univers muzical, plin de creativitate și aventuri sonore.