Rock News

Bob Dylan și cazul ciudat al invadatorului „Soy Bomb” de la Grammy 1998

„Soy Bomb”. Acesta a fost mesajul afișat cu litere mari și negre pe pieptul artistului experimental și comediantului Michael Portnoy, în timpul melodiei „Love Sick” a lui Bob Dylan la Grammy-urile din 1998.

Ceremonia este și după douăzeci de ani de neexplicat. Haosul de pe scenă și din culise a fost derutant pentru cei prezenți, iar invadatorul Portnoy cu bomba lui de soia, care dansa spasmodic de ziceai că fusese la școal de dans a lui Iggy Pop reprezintă un moment pre-Nipplegate, pre-Kanye de anarhie, amuzant și inofensiv.

Dylan a fost nominalizat la trei categorii și le-a câștigat pe toate: „Time Out Of Mind” a câștigat Grammy-ul pentru Albumul Anului și Cel mai bun album folk contemporan, în timp ce „Cold Irons Bound” a câștigat premiul pentru cea mai bună interpretare vocală rock masculină. Dylan a fost invitat să interpreteze live „Love Sick”.

Pentru a însufleți un pic scena lui Dylan, directorul de casting al show-ului a angajează dansatori pentru fundalul acesteia. Repetițiile s-au desfășurat fără probleme.

„Am fost testați cu privire la capacitatea noastră de a ne balansa aritmic”, a spus unul dintre dansatori, Michael Portnoy, pentru Billboard. „Am fost instruiți, iar acesta este un citat direct, „să-i dăm lui Bob un vibe bun”. Dacă ne priviți în fundal, puteți vedea cât de liberal a fost interpretat acest lucru”.

Când a venit vorba de spectacolul live însă, Portnoy a decis să însuflețească și mai mult spectacolul, spre confuzia și/sau încântarea celor prezenți, plus o audiență TV estimată la 25 de milioane.

Portnoy ajunge pe scenă la minutul 2:30. Este fără cămașă, cuvintele „Soy Bomb” se văd foarte clar pictate pe pieptul lui. Dansează. Și băiete, ce mai dansează! Dylan are un moment de derută. Nu trec 30 de secunde și personalul se năpustește asupra lui Portnoy, să-l ia de aripi. 


Dar ce este bomba de soia?

Odată ce furia a încetat, Portnoy a explicat pentru Entertainment Weekly despre ce este vorba. „Soia reprezintă o substanță nutrițională densă”, a spus el. "Bomba este, evident, o forță distructivă, explozivă. Deci, bomba de soia este ceea ce cred că ar trebui să fie arta: viață densă, transformatoare, explozivă".

Portnoy și-a croit o lungă carieră în arte, extinzându-și repertoriul înspre instalații, sculpturi și pictură.

Foto: Getty Images/ Guliver.