Morning Glory

Laura Jiga Iliescu ne încurajează să privim spre cer

Azi-dimineață, realizatory au chemat-o pe Laura Jiga Iliescu, etnolog, să vorbească despre legende din popor legate de echinocțiul de primăvară

Echinocțiul de primăvară are loc astăzi, la 23.24 (ora României) așa că dacă ne vom tot uita la cer, hai să și înțelegem câteva lucruri frumoase despre el. Etnologul Laura Jiga Iliescu a vorbit despre obiceiuri și perspectiva tradițională asupra evenimentului astronomic.

Una dintre legendele din popor despre echinocțiu și despre de ce se întâmplă e aceea conform căreia Soarele încerca să scape de drumul său anual. Voia să depășească această condiție a lui, de călător constant, însă mereu era oprit de cei doi străjeri, Sfântul Toader și Sfântul Nicolae. Etnologul spune că legenda se referă și la temerea de dezechilibru.

Ca tradiții, în perioada aceea nu se semăna, dar bărbații puteau merge la arat. Primul membru al familiei treaz trebuia să înconjoare casa cu jăratec, pentru protecție. Fetele nu înșirau perle pe sfoară, de teamă că, în jurul brațelor lor, se vor înconjura șerpi și le vor ataca.

Atenția la cer, spune Laura, e foarte bine-împământată în folclorul nostru. Ea a rezumat un basm intitulat „Busuioc și Siminoc”. Se spune că două bucătărese au rămas grele după ce au mâncat din același pește și au născut doi frați gemeni. Cei doi pleacă într-o lungă peripeție, care se termină tragic, cu moartea celor doi. Totuși, Dumnezeu, care a decis că nu vor fi pierduți, i-a prefăcut în luceferi. Unul răsare seara, iar celălalt dimineața, iar o dată la trei ani, se întâlnesc. Laura chiar a confirmat fenomenul astronomic din basm, povestind că s-a uitat, acum 30 de ani, după Busuioc și Siminoc și că i-a văzut când au răsărit aproape unul de celălalt.

Pentru întreaga discuție cu Laura Jiga Iliescu despre echinocțiul de primăvară, tradiții și folclor, poți asculta episodul de azi-dimineață al matinalului „Morning Glory” la noi pe site.

 

Morning Glory - 20.03.2023 - invitată Laura Jiga Iliescu

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:39:55

Morning Glory - 26.04.2024 - LAURENȚIU COMAN + ADRIAN NICOLAE & DAN FRÎNCULESCU

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:19:42

Morning Glory - 25.04.2024 - Paul Ipate

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:22:07

Morning Glory - 24.04.2024 - ADA CONDEESCU

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:11:49