Laura Jiga Iliescu ne încurajează să privim spre cer

Azi-dimineață, realizatory au chemat-o pe Laura Jiga Iliescu, etnolog, să vorbească despre legende din popor legate de echinocțiul de primăvară

Share

Echinocțiul de primăvară are locastăzi, la 23.24 (ora României) așa că dacă ne vom tot uita la cer, hai să șiînțelegem câteva lucruri frumoase despre el. Etnologul Laura Jiga Iliescu avorbit despre obiceiuri și perspectiva tradițională asupra evenimentuluiastronomic.

Una dintre legendele din popordespre echinocțiu și despre de ce se întâmplă e aceea conform căreia Soareleîncerca să scape de drumul său anual. Voia să depășească această condiție alui, de călător constant, însă mereu era oprit de cei doi străjeri, SfântulToader și Sfântul Nicolae. Etnologul spune că legenda se referă și la temereade dezechilibru.

Ca tradiții, în perioada aceea nuse semăna, dar bărbații puteau merge la arat. Primul membru al familiei treaztrebuia să înconjoare casa cu jăratec, pentru protecție. Fetele nu înșirauperle pe sfoară, de teamă că, în jurul brațelor lor, se vor înconjura șerpi șile vor ataca.

Atenția la cer, spune Laura, efoarte bine-împământată în folclorul nostru. Ea a rezumat un basm intitulat„Busuioc și Siminoc”. Se spune că două bucătărese au rămas grele după ce aumâncat din același pește și au născut doi frați gemeni. Cei doi pleacă într-olungă peripeție, care se termină tragic, cu moartea celor doi. Totuși,Dumnezeu, care a decis că nu vor fi pierduți, i-a prefăcut în luceferi. Unulrăsare seara, iar celălalt dimineața, iar o dată la trei ani, se întâlnesc.Laura chiar a confirmat fenomenul astronomic din basm, povestind că s-a uitat,acum 30 de ani, după Busuioc și Siminoc și că i-a văzut când au răsărit aproapeunul de celălalt.

Pentru întreaga discuție cu LauraJiga Iliescu despre echinocțiul de primăvară, tradiții și folclor, poți ascultaepisodul de azi-dimineață al matinalului „Morning Glory” la noi pe site.

Morning Glory - 20.03.2023 - invitată Laura Jiga Iliescu

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:39:55
Podcast

Morning Glory - 1.06.2023 - Dimitri's Bats LIVE @ România Are Sânge de Rocker

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:37:57
Podcast

Morning Glory - 31.05.2023 - invitat Sergiu Floroaia

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:28:53
Podcast

Morning Glor - 30.05.2023 - invitat Emanuel Pârvu

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:42:31
Podcast
Share