Rock News

Acum 10 ani, Scott Weiland era concediat din Stone Temple Pilots fără nicio explicație

„Este păcat cum s-a întâmplat”. Aceasta a fost reacția lui Scott Weiland când a fost întrebat despre concedierea lui de la Stone Temple Pilots, grup al cărui frontman a fost timp de aproape 20 de ani, din 1989 până în 2002 și din nou din 2008 până în 2013.

Weiland a fost dat afară oficial pe 27 februarie 2013, grupul publicând un comunicat sec: „Stone Temple Pilots anunță că i-au reziliat oficial contractul lui Scott Weiland”. Dar, desigur, lucrurile erau mai complicate de-atât.

Cu o zi înainte de acest comunicat, Weiland a negat categoric că Stone Temple Pilots se despărțiseră. Zvonul a început cu câteva luni înainte, după un comentariu din partea lui Slash, coleg cu Weiland în Velvet Revolver. "STP nu s-a despărțit. Nu am renunțat. Nu am fost concediat", a spus Weiland într-un interviu pentru Rolling Stone. „Slash nu știe nimic despre STP. Chiar acum suntem în discuții despre faptul că vrem să mergem în turneu”.

A doua zi, Weiland a aflat despre concedierea sa la fel ca restul lumii: prin mass-media. „Nu sunt sigur cum pot fi exclus dintr-o trupă pe care am fondat-o, i-am fost frontman și am colaborat la compoziții pentru multe dintre cele mai mari hituri ale ei”, a spus el din nou pentru Rolling Stone, „dar de asta trebuie să-și dea seama avocații”.

Cu un an în urmă, în 2012, Scott Weiland vorbea cu entuziasm despre planurile viitoare ale trupei, inclusiv o posibilă sărbătorire de 20 de ani a „Core”, albumul lor de debut. „Facem o mulțime de lucruri speciale”, spunea Weiland pe atunci. În mai 2012, el a asigurat din nou fanii că un turneu aniversar „Core” era pregătit. „Acesta va fi lansat în toamnă și va prezenta trupa cântând albumul în întregime”, a adăugat Weiland.

Stone Temple Pilots a reușit să plece în turneu, însă celebrarea „Core” nu s-a mai întâmplat niciodată. 

Apoi, după doar câteva spectacole din turneu, STP a ajuns cu aproape două ore întârziere la concertul din Abbotsford, Columbia Britanică, a avut un set scurtat și nu a oferit nicio explicație. Au revenit apoi, spunând că lui Scott Weiland i s-a recomandat repaus vocal pentru 48 de ore din cauza unor probleme la corzile vocale.

Ultimul concert cu Weiland va avea loc pe 23 septembrie 2012, la festivalul Aftershock din Sacramento, California.


Weiland a criticat apoi trupa după ce l-au angajat pe solistul Linkin Park, Chester Bennington, ca înlocuitor al său, susținând că este încă membru STP și că nu ar trebui să continue să folosească acest nume fără el.

Weiland a fost găsit mort în autobuzul său de turneu pe 3 decembrie 2015, în Bloomington, Minnesota, în timp ce se afla în turneu cu trupa pe care și-o formase după STP, The Wildabouts. Avea 48 de ani.

Foto: Getty Images/ Guliver.