Rock News

Lecție despre iubirea pentru România venită de la britanicul Charlie Ottley, în direct la Rock FM

Charlie Ottley, realizatorul documentarelor „Wild Carpathia” și „Flavours of Romania” a fost în direct alături soția sa Oana la „Rock Driver” cu Cristian Hrubaru, unde a vorbit cu pasiune despre România și despre sezonul doi al serialului documentar care a făcut reclamă țării noastre peste tot în lume

Realizatorul britanic Charlie Ottley a venit azi în studioul Rock FM, în emisiunea prezentată de Cristian Hrubaru și ne-a adus aminte de motivele pentru care România e unică în lume. Acesta a vorbit, alături de soția sa Oana, despre unicitatea locurilor, a oamenilor și a tradițiilor pe care le-a întâlnit încă de acum mai bine de zece ani, când a venit prima oară în România

Ottley nu doar că s-a îndrăgostit de țara noastră, el și-a închiriat chiar casa din Marea Britanie și a luat decizia de a se muta definitiv aici. Hrubaru l-a întrebat cum s-a produs această decizie. „Decizia a fost ușoară. Eu mă întorceam în UK tot mai rar. Ajunsesem să petrec doar una, poate două luni pe an acolo. Acum, de fapt, chiar am scos casa respectivă la vânzare. Vrem să cumpărăm case vechi care sunt lăsate în paragină în zona în care locuim acum în România. Mulți le ard sau le înlocuiesc cu structuri de ciment. Și asta ne face să pierdem peisajele naturale în țara asta. Se întâmplă peste tot în România. Satul nostru ar trebui să fie inclus în patrimoniul UNESCO, însă din cauza cantității de structuri din ciment, am pierdut acea șansă. Dar vrem să mai salvăm orice putem”, ne-a povestit Charlie la „Rock Driver”. 

Nu mai e un secret că Regele Charles al III-lea e profund îndrăgostit de România. Acesta a achiziționat un domeniu la Viscri încă de pe vremea când era Prinț. Cristian l-a întrebat pe realizatorul britanic dacă  Regele Marii Britanii va reveni la domeniul său din România, iar aceasta ne-a spus: „Cu toții sperăm că va reveni. Logistica e puțin mai dificilă acum ca rege, mai ales că se apropie și ceremonia de încoronare. Așa că poate nu anul ăsta. Dar cred că nu s-ar supăra să spun că e un om care iubește această țară, își dorește să ajute, adoră să fie în peisajele naturale de aici și sunt convins că îl vom vedea din nou.”


Charlie Ottley: Trebuie să credem în România și să o dezvoltăm!

Charlie Ottley ne-a vorbit și despre aspectele care, dinn perspectiva lui, ne trag în jos.  Acesta ne-a mărturisit că și-ar dori să vadă mai puțini români care părăsesc țara și chiar să vadă că diaspora va reven acasă. „Țara asta are enorm de oferit. Mulți părăsesc locuri precum Londra pentru că devine tot mai scump să trăiești acolo, în final nu reușești să economisești bani, ratezi timp pe care l-ai putea petrece cu familia pe care ai lăsat-o în urmă aici, prietenii tăi își trăiesc viața fără tine. Și până la urmă, casa e acolo unde e și inima ta. Sper ca oamenii vor simți asta pentru România. Asta depinde de noi. Trebuie să credem în România și să o dezvoltăm!”

Unul dintre motivele pentru care Charlie Ottley iubește România e autenticitatea oamenilor care luptă pentru a păstra tradițiile și portul românesc în viață. Acesta a mărturisit că genul ăsta de atitudine și instinctul de protejare a familiei și a valorilor autohtone e ceva ce n-a mai întâlnit în afara României. „În Anglia, de unde vin eu, trimitem oamenii în vârstă în azil, unde nu putem avea grijă de ei, iar rezultatul e că ei mor foarte repede”, a spus Charlie. 


Britanicul a fost jefuit când filma în România

În timp ce filma în zona Timișoarei, o parte din echipamentul pe care britanicul îl folosea a fost furat de doi copii dintr-o familie defavorizată. După ce toată situația a fost rezolvată, Ottley s-a întors la Timișoara și le-a oferit copiilor o cameră foto și un laptop, în speranța că vor deveni pasionați de filmat și fotografiat și că vor deprinde dorința de a avea o meserie și că vor înțelege că furatul nu e singura cale. 

Despre acest eveniment și gestul lui l-a întrebat și realizatorul emisiunii „Rock Driver”, iar Ottley i-a răspuns: „Nu avem un sistem bine pus la punct pentru oamenii nevoiași. Acei copii furau pe stradă la două noaptea pentru că nu aveau mâncare, iar mama lor nu avea cum să îi hrănească. Nu e vina lor, ei sunt victimele. Iar noi lăsam asta să se întâmple. Avem aceste probleme în rândul populației care trăiește în sărăcie și de cele mai multe ori băgăm treaba asta sub preș. Acești copii au nevoie disperată de ajutor. Au nevoie de asistenți sociali, de burse pentru uniforme și de rechizite ca să meargă la școală, au nevoie să primească o șansă în viață. Altfel, ciclul infracțiunilor se va tot repeta.” Răspunsul lui Ottley l-a mișcat foarte mult pe Cristian Hrubaru care i-a replicat: „Cu răspunsul ăsta m-ai convins să-mi fac un tatuaj cu fața ta!”.


„Flavours of Romania” -sezonul doi apare în septembrie pe Netflix

Noul sezon din serialul documentar care explorează România și frumusețile ei va apărea pe  Netflix în septembrie. Filmulețele de prezentare pentru fiecare regiune care va fi explorată în acest sezon sunt deja disponibile pe paginile „Flavours of Romania” și „Wild Carpathia”