Rock Reviews

Timișoara Capitala Europeană a Culturii, deschisă cu rock #ConcertReview

Mii de oameni au umplut până la refuz Piața Unirii din Timișoara aseară, 17 februarie, la show-ul grandios de deschidere care a adus pe scenă două trupe rock și invitați speciali precum Adrian Despot și Dan Byron

Ziua de ieri, 17 februarie, a marcat deschiderea oficială a Timișoarei – Capitala Europeană a Culturii 2023. Toate colțurile orașului au fost pline de zeci de evenimente culturale de toate genurile, iar ziua s-a încheiat apoteotic cu un show grandios, cu muzică rock, la care au asistat mii de oameni pentru care centrul orașului a fost neîncăpător. 

Printre headlinerii serii au fost cei din trupa Implant Pentru Refuz, care au și dat startul evenimentului de deschidere.  Formația și-a început cariera în 1995 și, în prezent, se mândrește cu nouă albume de studio și o bază de fani, dintre care mulți au fost seara trecută prezenți în Piața Unirii pentru a-și vedea favoriții și pentru a cânta alături de ei. Datorită sound-ului specific, al temelor abordate, Implant Pentru Refuz e printre numele care și-au câștigat un loc de cinste în cultura muzicii contemporane din România. 


Cei cinci rockeri n-au urcat singuri pe scenă. Aceștia au pregătit un moment special alături de câțiva invitați de seamă. Adrian Despot, solistul Vița de Vie, Dan Byron, de la trupa byron, Dora Gaitanovici, Ovidiu Tackcs și Ovidiu Vinereanu au oferit, alături de Implant Pentru Refuz, un show special pregătit pentru spectatorii care au venit seara trecută în centrul Timișoarei. 

Înainte de a doua trupă rock a serii, comisarul european Adina Vălean, i-a înmânat primarului Timișoarei, Dominic Fritz, Premiul „Melina Mercouri”, în valoare de 1,5 milioane de euro. Distincția e acordată orașelor care primesc titlul de Capitală Europeană a Culturii. 


Noaptea a continuat cu o dublă surpriză, oferită de Muaré Experience. Conceptul îmbină intens muzica rock a trupei Duchamp Pilot cu show-ul aerian al companiei spaniole de acrobați Voalá Project. O instalație specială atașată de o macara imensă a adus un grup de acrobați direct deasupra publicului strâns în fața scenei din Piața Unirii. Dansul și cascadoriile lor au mers mână în mână cu piesele rock și heavy metal cântate simultan de pe scena de deschidere. Acrobații au executat cascadorii în aer, au coborât printre spectatori, au dansat cu ei și au aruncat o mare de confetti, într-o atmosferă demnă de sărbătoare. 


  

Nu doar muzica a făcut parte din deschiderea oficială de seara trecută. Între momentele live, au fost proiectate clipuri special realizate despre Timișoara, cultura și oamenii ei, anunțuri constante despre evenimentele care se desfășoară în această perioadă, dar și un show de lumină și video mapping pe toate clădirile care formează careul din Piața Unirii. 


De admirat la seara trecută e și atenția organizatorilor la detalii pentru a putea include cât mai mulți oameni din întreaga comunitate. O platformă specială a fost instalată într-un loc ales strategic pentru a asigura vizibilitatea și facilitățile celor cu diferite probleme locomotorii. În plus, un traducător în limbajul surdo-mut a stat pe scenă pentru a putea transmite ce se întâmplă celor cu această nevoie. 

Tot din sfera întregii comunități mai e de menționat că programele culturale variate vor continua, la Timișoara, pentru tot restul anului și pot fi urmărite pe site-ul oficial. De asemenea multe dintre evenimente sunt outdoor și gratuite, din încercarea de a aduce cultura către o parte cât mai mare din întreaga comunitate, indiferent de background.


Photo credit: Flavius Neamciuc, Mihai Toth, Petru Cojocaru, Dana Moica, Catalin Anghel si Daliana Iacobescu