Morning Glory

Iubirea cea față de aproape pe pârtie și cea de Valentine’s Day

Azi-dimineață, în studioul Rock FM, iubirea a fost în aer și în eter. Am vorbit cu salvamontul Sabin Cornoiu despre siguranța celor dragi la munte și cu Zarug despre Sfântul Valentin

Primul invitat la „Morning Glory cu Răzvan Exarhu” de azi-dimineață a fost Sabin Cornoiu, salvamont pentru Dispeceratul Național Salvamont. El ne-a vorbit despre motivele pentru care accidentele sunt din ce în ce mai frecvente pe munte iarna aceasta și despre cum ne putem feri de ele. 

În primul rând, cea mai des-întâlnită greșeală care duce la accidente pe munte, atât pe pârtie, cât și în timpul drumețiilor alpine, e abandonul persoanelor. Din dorința de a beneficia de cât mai mult timp pentru schi, după o iarnă care a făcut posibilă cu greu amenajarea pârtiilor, lumea nu rămâne cu grupul. E important ca pe munte să putem apela la grup pentru ajutor în orice situație. Tot din dorința de a face cât mai multe coborâri, multe persoane merg cu viteză mare și pierd controlul schiurilor. 

E important ca atunci când planificăm excursia la schi să reglăm din nou echipamentul după greutatea corpului. Salvamontul spune că aceasta e una dintre măsurile de siguranță trecute ușor cu vederea, dar care poate face o diferență semnificativă în siguranța pe pârtie. Totodată, diversele porțiuni ale unei pârtii nu vor avea întotdeauna aceleași condiții. Din cauza vremii, unele părți pot avea zăpadă bună, în timp ce altele sunt acoperite de gheață sau zăpadă afânată, deci trebuie să rămânem prudenți și să adaptăm viteza și stilul de schiat. 

ATV-urile trebuie conduse cu foarte mare atenție și cu viteză redusă. Chiar dacă sunt conduse pe drum asfaltat, e ușor să se piardă controlul vehiculului din cauza poleiului. Lipsa de prudență duce la accidente foarte grave. 

Salvamontul povestea că au avut zile cu foarte multe cazuri de accidentări iarna aceasta, cea mai stresantă zi însumând aproape 150 de accidente.  

Răzvan a avut exact acea curiozitate  la care ne gândeam cu toții:

„Și-a pierdut cineva soacra pe munte?” 

Salvamontul a răspuns că nu s-a sesizat până acum niciun caz cu soacră. Deci concluzia e simplă, pentru soacră nu se sună la salvamont. 


După, realizatory au vorbit cu Zarug despre ziua de Sfântul Valentin, că de, „așa sunt românii, țin la sărbători”, după cum bine a punctat Roșcatul. Zarug susține că sărbătoarea nu înseamnă nimic mai mult decât acea zi din an când golești cardul ca să nu te mai bată la cap nebuna vreo două luni sau măcar până la Ziua Femeii, când o iei din nou de coadă. Iubirea ar trebui sărbătorită în fiecare zi, a explicat el. 

Răzvan a menționat că Botoșaniul, orașul natal al invitatului, nu e întocmai cunoscut pentru romantism, însă Zarug nu a fost de acord: „Ba da, se celebrează iubirea, doar că aia tradițională românească!”

Puteți afla mai multe detalii despre siguranța pe munte și despre cum „dragostea trece și prin Berceni” ascultând podcast-ul cu emisiunea din dimineața aceasta pe site-ul nostru. 



Morning Glory - 14.02.2023 - invitați Cornoiu Sabin (Salvamont Romania) și Zarug

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:36:09

Morning Glory - 29.03.2024

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:22:37

Morning Glory - 28.03.2024

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:13:26

Morning Glory - 27.03.2024

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:21:32