Rock News

5 dintre cele mai bune piese Linkin Park

Cu ocazia aniversării lui Mike Shinoda de 46 de ani, rapper-ul și chitaristul formației mult-îndrăgite Linkin Park, ne amintim de câteva dintre cele mai apreciate cântece ale formației din toate timpurile

Albumul de debut „Hybrid Theory” a propulsat Linkin Park spre faimă aproape instantaneu, iar, de atunci, parcă e imposibil să ne imaginăm lumea fără muzica trupei. Formația a fost, și încă e, un fenomen internațional care a produs unele dintre cele mai importante piese rock, care s-au imprimat pe timpanele a generații întregi de ascultători și nu au mai putut fi uitate. Cu ocazia aniversării de 46 de ani a co-fondatorului trupei, Mike Shinoda, propunem spre audiție câteva dintre piesele Linkin Park care trebuie musai ascultate la volum mare. 

1. „Faint”

„Faint” e al doilea single de pe primul album Linkin Park care a ajuns nr. 1 în clasamentul Billboard 200, „Meteora”. Piesa se remarcă prin ritmul alert, părțile de rap rapide și emoția transmisă de vocea regretatului Chester Bennington. Trecerile dintre hip-hop și rock sunt extrem de fluide și exprimă energie intensă. Versurile sunt un strigăt pentru atenție, pentru a te face auzit atunci când toată lumea te ignoră. Nu îmi pot imagina și nu vreau să știu cum e să ascult piesa asta la volum mic. 

2. „In The End”

Există două categorii de persoane care susțin că nu au cântat „In The End” la karaoke, timizi sau mincinoși. Cred că și cei care nu știu de Linkin Park știu piesa asta. Cântecul face parte din primul lor album și vorbește despre câteva dintre greutățile prin care a trecut solistul în timpul copilăriei și adolescenței. Refrenul a fost inspirat din cazul lui  Charles Andrew Williams, care și-a ucis doi colegi de liceu, la școală. Acesta a lăsat acasă un bilet pentru tatăl lui în care scria propoziția ce a inspirat versul celebru: „I tried so hard and got so far, but, in the end, it didn’t really matter”. 

3. „Numb”

„Numb” e una dintre cele mai populare piese Linkin Park din discografia formației. Aceasta și  „In The End” șunt primele piese Linkin Park care au depășit un miliard de difuzări pe Spotify. Piesa vorbește despre cum se simte atunci când părintele nu e niciodată mulțumit și că orice ai face, mereu se va aștepta la mai mult. Videoclipul a fost filmat de-a lungul lunii iunie din 2003 în Praga, cu excepția scenelor în care trupa cântă, care au fost filmate în Los Angeles. Piesa a dominat clasamentele muzicale în 2003 și 2004, fiind clasat pe cea mai înaltă poziție a topului Billboard Alternative Songs. 

4. „What I've Done” 

Fiind certificat de șase ori platină de către RIAA, cântecul este cel mai de succes comercial în ceea ce privește vânzările și a ajuns pe locul 7 în Billboard Hot 100. În această piesă, Chester Bennington a cântat despre lucrurile pe care le-a făcut și pe care le regretă - cum vrea să uite totul și să meargă mai departe. Single-ul a marcat și o ușoară schimbare de direcție artistică pentru formație, instrumentalul și vocile fiind mai puțin editate, mai naturale, față de cum se aude în alte înregistrări. 

5. „Lost”

Am rezervat acest loc pentru o piesă extrem de specială din arhiva de studio a trupei. După cum am anunțat anterior, cu ocazia aniversării de 20 de ani a albumului „Meteora”, membrii Linkin Park au lansat acum două zile o piesă nemaiauzită până acum, intitulată „Lost”. Piesa fusese înregistrată pentru album, în 2003, însă nu a mai fost inclusă, și conține vocea emblematică a lui Bennington. 

Într-un comunicat de presă, chitaristul Linkin Park, Mike Shinoda, a explicat că descoperirea piesei „Lost” în arhivele trupei „a fost ca și cum ai găsi o fotografie dragă pe care ai fi uitat că ai făcut-o, ca și cum ar fi așteptat momentul potrivit pentru a se dezvălui”. El a adăugat despre semnificația sa: „De ani de zile, fanii ne cer să lansăm ceva cu vocea regretatului solist Chester Bennington și sunt încântat că am reușit să realizăm acest lucru într-un mod atât de special”.

Ieri a fost lansat și videoclipul piesei, o animație în stil japonez creat de regizat de Maciej Kuciara și Emily “pplpleasr” Yang, fondatorii platformei de NFT Shibuya, cu desene produse de programul Kaiber, și colectivul de artiști care lucrează cu inteligență artificială Sagans, sub coordonarea inginerului electric Jacky Lu.