Rock Evergreen

Lucruri pe care le știi doar dacă ești… superfan Depeche Mode

Interviu cu românul din documentarul Spirits in the Forest - Cristian Flueraru

Gruia Dragomir (Sunete)

Cristian Flueraru e fanul Depeche Mode din România care apare în documentarul Spirits in the Forest, alături de alți cinci fani din alte țări. Poveștile lor formează acest documentar care vorbește despre impactul muzicii Depeche Mode asupra a milioane de oameni din diverse generații.

Filmul a debutat în cadrul unui eveniment de o singură seară, pe 21 noiembrie 2019, în peste 2.400 de cinematografe, din Adelaide până în Zagreb, în peste 70 de țări, fiind prezent și în multiple cinematografe din România. Se găsește acum de cumpărat la set alături de Live Spirits – înregistrarea concertului Depeche Mode de la Berlin (Waldbühne) din 2018.

Despre cum a ajuns muzica trupei Depeche Mode la urechile lui Cristian: 

Depeche Mode a aterizat în viața mea total neașteptat într-o dimineață, prin intermediul emisiunii muzicale de la Radio România Actualități. Iar impactul a fost atât de puternic încât m-a făcut să-mi doresc să aflu mai mult despre ei, pornind de la acea melodie, să învăț engleză, pentru a înțelege și ceea ce se află în spatele liniei melodice, iar, în final, m-a făcut să călătoresc pentru a-i vedea în concert și a cunoaște și alte persoane asemenea mie. 

Despre cum arată o zi din viața cuiva care este un adevărat fan Depeche Mode: 

Nu știu dacă o zi din viața mea are ceva special sau deosebit față de a altcuiva. În general, îmi plac variantele live, indiferent că sunt versiunile oficiale sau înregistrări bootleg. Live in Hamburg mă activează întotdeauna dimineața, când ascult la căști, în drum spre birou. Sau, la un drum mai lung, ascult 101 sau World Violation pe repeat, chiar și de patru-cinci ori, și de fiecare dată simt aceeași bucurie.

Despre cea mai importantă calitate a muzicii Depeche Mode:

Sunt, cred, două direcții prin care muzica Depeche Mode este atât de puternică: linia melodică, respectiv versurile lui Martin Gore (și ale lui Dave Gahan, mai nou). Apoi, totul ține de factorul personal: rezonează acestea cu eul meu? Dacă da și dacă după cinci-zece ascultări aceeași melodie continuă să trezească emoții, este clar care e drumul de urmat.

Despre cele mai mari idei preconcepute ale românilor în legătură „depeșarii”: 

Nu cred că sunt eu persoana cea mai bună pentru a fi întrebată despre acest lucru. Aș zice, totuși, că preconcepțiile s-ar duce spre stilul foarte excentric al lui Martin din perioada ‘86-’90, spre eticheta stilului Violator aplicată întregii muzici sau mai clasicul „sunt populari doar în Germania”.

Mai există rivalitatea „metalist” vs. „depeșar”? 

S-au dus, cred, vremurile anilor ‘90, cu blugi albi, bocanci cu plăcuță și curea cu ținte. În general, toată lumea este mai permisivă acum, iar acea rivalitate a rămas doar o amintire a acelor ani. Îmi aduc aminte de incursiunile în Power sau Mozaic cu jacheta doldora de insigne și pălăria stil Martin a mamei mele.

Despre cele mai mari satisfacții pe care le-a avut Cristian ca fan Depeche Mode: 

Fără doar și poate filmul Spirits in the Forest și întregul turneu Global Spirit. Ca fan Depeche, ce altceva aș putea să-mi doresc mai mult: după 101 (care a fost produs în 1988), se face un alt film în care își apleacă privirea asupra fanilor, iar eu am ocazia să-mi spun povestea. A fost un dar al Universului pentru care nici acum nu știu cui să mulțumesc.

Cât de mare este fan base-ul Depeche Mode din România și cum se manifestă el:

Fan-base-ul din România este destul de numeros, iar partea interesantă este că foarte mulți tineri fac parte din el. Se organizează periodic în București, cel puțin, diferite petreceri unde se pun Depeche și muzica anilor ‘80 (The Cure, INXS, Erasure etc.). Există o pagină Facebook – Depeche Mode Romania – unde apar informări privind aceste evenimente.

Despre cea mai importantă lecție pe care a învățat-o Cristian în calitate de fan Depeche Mode:

Depeche Mode m-a învățat despre prietenie și umanitate, în special prin ochii oamenilor pe care i-am întâlnit. Îmi amintesc că în 2009, la Hanovra, am stat la coadă cu un cuplu din Kazahstan, plus câțiva prieteni din Germania, Anglia și Statele Unite, iar după trei ore eram cei mai buni prieteni. Cu toții avuseserăm aceleași experiențe similare, în diferite puncte ale globului. 

Despre ce ar recomanda cuiva care nu a ascultat niciodată o piesă a trupei: 

În primul rând, aș îndemna să asculte albume sau melodii din perioade diferite. Iar, dacă rezonează cu muzica sau cu versurile, cu siguranță că acea persoană va merge singură pe fir și va dori să descopere mai mult. Dacă ar trebui, totuși, să fac în clar o recomandare, aș spune Black Celebration ca album sau Shake the Disease ori Fly on the Windscreen ca melodii.

Ce piesă de la Depeche Mode i se potrivește cel mai bine României?

Aici este un sigur răspuns – Where’s the Revolution. A venit la momentul potrivit, având în vedere și perioada tulbure din ultimii ani. Sau, dacă ne întoarcem la primele albume, The Landscape is Changing.