Rock News

4 piese de la The Black Crowes pe care nu poți sta locului

Din 1990 până în zilele noastre, The Black Crowes a rămas un reper al muzicii blues-rock. Azi, de ziua solistului Chris Robinson, ascultăm cântecele emblematice cu care formația americană a făcut istorie

Când mă gândesc la The Black Crowes, automat îmi imaginez un Chris Robinson tânăr, suplu și nebun, care dansează haotic, cu pletele peste față, în pantaloni evazați. Imaginea lui din anii 1990 îmi e imprimată în minte de când am descoperit trupa și de fiecare dată când mă gândesc la artiștii mei preferați, parcă îl văd și pe el în fața ochilor. Formația a făcut istorie și a perpetuat un stil muzical care a apărut ca o gură de aer proaspăt în plină influență a muzicii progresive de la vremea aceea. The Black Crowes a vândut peste 30 de milioane de albume și se află pe locul 92 în topul „100 Greatest Artists of Hard Rock” realizat de VH1. Au fost catalogați de Melody Maker drept „Cea mai rock 'n' roll trupă din lume”, iar cititorii revistei „Rolling Stone” i-au votat „Cea mai bună trupă americană nouă” în 1990. 

Propunem azi, în cinstea solistului și fondatorului trupei The Black Crowes, Chris Robinson, care împlinește 56 de ani, patru dintre piesele cu care formația a făcut istorie în industria rockului. 

1. „Remedy”

Asta e prima piesa „The Crowes” pe care am ascultat-o vreodată. M-a prins și nu m-a mai lăsat. Mama mi-a arătat-o pentru prima dată. Noi două avem un ritual prin care ne apropiem la finalul zilelor prea anoste. Dăm drumul la boxă, punem piese pe rând și descoperim împreună ce muzică mai ascultă fiecare. Într-o seară, după multe ore de muncă, a venit acasă și a pus „Remedy” la volum maxim. Am fost captivată instantaneu de stilul celor The Black Crowes și de vocile puternice de backing vocals de pe piesă. 


2. „Hard To Handle”

Nu poți avea o zi proastă dacă asculți „Hard To Handle”. Pur și simplu, explodezi de dispoziție bună la fiecare notă. Piesa e, de fapt un cover, după originalul cântat de Otis Redding, însă reinterpretarea celor de la The Black Crowes e inedită. Face parte din albumul de debut al formației și e singura piesă din materialul audio care a vândut ca single mai mult de cinci milioane de exemplare. Și pe bună dreptate. 


3. „She Talks To Angels”

Scrisă de solistul de la The Black Crowes, Chris Robinson, și de fratele său și chitaristul formației, Rich Robinson, piesa vorbește despre personajele vieții de noapte din Atlanta, SUA, de la începutul anilor 1990. Versurile personifică un colectiv petrecăreț și dependent de droguri, care se machia strident, purta îmbrăcăminte neobișnuită și care avea nevoie să fie salvat din negura unui stil de viață extrem de distructiv. Totuși, în ciuda poveștii ciudate din spatele versurilor, piesa e de o frumusețe rară. 


4. „Twice as Hard”

Melodia e compusă în stilul de blues-rock cu care formația s-a remarcat și a creat valuri. O consider o adevărată piesă de colecție. Scrisă de cei doi frați, Rich și Chris Robinson, melodia vorbește despre cât de greu e să părăsești pe cineva – mai ales dacă o faci a doua oară și de data asta pentru totdeauna. The Black Crowes au fost comparați cu The Rolling Stones datorită sunetului lor.