Interviurile Rock FM EXCLUSIV Online

INTERVIU exclusiv Rock FM cu distribuția serialului „Wednesday” al lui Tim Burton

Am vorbit cu actorii din serialul „Wednesday” despre moștenirea Familiei Addams adaptată generației Z și provocările filmărilor din România

de Silvia Trașcă 

Te invit într-o călătorie către o lume supranaturală a educației. Undeva există o școală complet diferită față de cea în care tu ai învățat, unde nu se ține cont de nicio regulă obișnuită a sistemului de învățare, mediului social sau spațiului familial, de gen, rasă, stil, orientare sexuală, comportament sau identitate. Aici fiecare individ este liber să se exprime în felul lui și nu este judecat în niciun fel pentru ceea ce este. Incluziunea socială este motorul insituției și “outsiderii” lumii obișnuite se simt în sfârșit acceptați. Acum, am pătruns timid în mintea cineastului Tim Burton, un geniu al filmelor horror, care și-a dedicat o mare parte din carieră analizării și integrării tinerilor care simt că nu se încadrează în tiparele și normele social acceptate, o serie de “outcasts” în continuă explorare de sine, personalități atipice care își caută o lume în care se pot exprima fără teama de judecată sau respingere a celor din jur. 

 

Din 23 noiembrie, Netflix a deschis larg porțile Academiei Nevermore, o lume fantastică, sinistră, întunecată, dar cu totul specială, în care creaturi de toate felurile își găsesc în sfârșit locul. Aici nu găsim inadaptați, ci personalități în care o mare parte dintre tinerii noii generații Z se identifică și pe care le îndrăgesc prin asociere. Personaje perfect conturate, umor negru, estetică gotică și poate cea mai celebră familie fictivă a culturii pop, sunt elementele principale care creează universul noului show „Wednesday” al lui Tim Burton, primul său serial de televiziune, o altfel de interpretare a poveștii originale a Familiei Addams. 

Pe scurt, seria urmărește anii petrecuți de Wednesday Addams ca elevă la Academia Nevermore și anii ei ca adolescentă în căutarea de sine. Sinopsisul oficial de la Netflix spune cam așa: „Wednesday”  este un serial polițist cu elemente supranaturale și prezintă anii petrecuți de Wednesday Addams la Academia Nevermore, unde tânăra încearcă să învețe să-și folosească abilitățile paranormale incipiente, să pună capăt unei serii de crime monstruoase, care au terorizat orașul și să rezolve misterul în care au fost implicați părinții ei în urmă cu 25 de ani, totul în timp ce se confruntă cu noile și complicatele ei relații de la Nevermore, unde nu este dispusă să își facă prieteni.”


 Un reper al copilăriei multor millenniali, cât și un pilon cultural al cinematografiei datorită longevității ecranizărilor, într-o formă sau alta, de aproape un secol, povestea Familiei Addams își are originea într-un desen animat al caricaturistul Charles Addams, publicat în The New Yorker 1938, fiind popularizată de ABC în 1964. De atunci, familia Addams a fost prezentată în seriale animate, filme live-action, animate și chiar într-un musical. 

„Wednesday” a avut premiera pe Netflix pe 23 noiembrie și a devenit rapid un fenomen

Netflix continuă să ducă mai departe povestea gotică unor noi generații de fani cu „Wednesday”, seria care explorează anii de adolescentă pentru tânăra familiei Addams. Personajul, care a fost adus pentru prima dată la viață de Lisa Loring în sitcom-ul „The Addams Family” din anii ‘60, este jucat acum de actrița Jenna Ortega. 

Până la 26 de ani, ea are deja o mulțime de apariții în filme, cele mai recente fiind thriller-ul horror „X”, cel mai nou film din franciza „SCREAM” și „You” Sezonul 4. Ortega a fost numită „Next big thing” de Hollywood Reporter în 2022 și este cunoscută pentru activismul ei în sfera comunității LGBTQI+, deci posibil să nu fie deloc întâmplător protagonista acestei serii moderne. Ca să se pregătească pentru rolul lui Wednesday, Jenna a luat lecții de violoncel, a făcut canotaj, scrimă, a tras cu arcul și limba germană. În distribuția secundară a serialului este inclusă Christina Ricci, care avea 11 și 13 ani când a interpretat-o pe Wednesday în filmele din anii 1990 „The Addams Family” și „Addams Family Values”.

 

În prima săptămână de la premieră, „Wednesday” a strâns 341,2 milioane de ore de vizionare la nivel mondial, conform datelor oferite de Netflix. Astfel, această producție a devenit cel mai bun debut din istoria platformei de streaming pentru un serial în limba engleză, depășind sezonul 4 din serialul „Stranger Things“, care deținea acest record până acum, cu 335 de milioane de ore de vizionare în prima săptămână de lansare.

Filmările s-au întins timp de opt luni în România

Miniseria de opt episoade, filmată la noi timp de aproximativ opt luni, are de toate. De la scenarii macabre marca clasică Tim Burton, o estetică vizuală unică, fantezie credibilă și misterioasă, amplificată fin printr-o infuzie supranaturală de personaje unice. Explorează înstrăinarea, dramele de liceu, relațiile ciudate din cadrul familiei și conexiunea dificilă a adolescenților cu părinții. Este o versiune mai matură - și mai punk – față de ultima ecranizare a familiei Addams pe micile ecrane.

 

Cine completează distribuția serialului

Luis Guzmán, Catherine Zeta-Jones și Isaac Ordonez fac parte din distribuția principală în rolul personajelor Gomez, Morticia și, respectiv, Pugsley Addams, în timp ce Riki Lindhome, Gwendoline Christie și Percy Hynes White vor face, de asemenea, parte din distribuția secundară. 

Serialul îi mai prezintă pe Fred Armisen în rolul unchiului Fester, Emma Myers în rolul colegei de cameră a lui Wednesday, Enid Sinclair, și Gwendoline Christie în rolul directoarei Nevermore, Larissa Weems.  

 

Am avut ocazia să particip la un roundtable cu o parte din distribuția „Wednesday” și, în ordinea interviurilor, am vorbit cu protagonista Jenna Ortega (Wednesday Addams), Hunter Doohan (Tyler Galpin), Joy Sunday (Bianca Barclay), Percy Hynes (Xavier Thorpe) și Emma Myers (Enid Sinclair) și Gwendoline Christie (Clarissa Williams), despre personajele interpretate, influența serialului asupra generației Z, colaborarea cu Tim Burton și provocările de la filmările în România. 

• Jenna Ortega (Wednesday Addams)

 

Rock FM: Adolescenta Wednesday pe care o portretizezi este extrem de puternică, independentă, sarcastică și amuzantă, ceea ce cred că se traduce foarte mult în noua generație Z. Cum crezi că va fi primită povestea de tinerii care nu au avut contact cu originala Familie Addams?

Jenna Ortega: Cred că va fi cel puțin interesant pentru ei, pentru că este oarecum făcut pentru ei. Este un fel de a le prezenta familia, iar Wednesday este un personaj foarte cool. Sper că se vor îndrăgosti și ei de ea, chiar dacă nu sunt familiarizați cu personajul. Și cel mai interesant lucru este că totul este o poveste modernă, iar într-un show de fantezie instinctul automat este de a face din el o piesă de epocă. Așadar cred că e mișto, pentru că există referințe acolo care nu se înțeleg, dar nu te consumă. Și nu cred, sau cel puțin Wednesday, nu se străduiește prea mult să fie relevantă sau să fie orice, o informație deja cunoscută. Există atât de multe personalități diferite și toată lumea are un pic de caracter. Există ceva cât de mic în serial pentru toată lumea. Dar, de asemenea, cred că există ceva pentru toată lumea în Wednesday. Și cred că, indiferent cine ești, de unde vii, simți acest tip de atracție gravitațională către ea și un interes aparte, aproape te identifici cu ea, ceea ce cred că este foarte, foarte cool.

Rock FM: Un lucru interesant despre Wednesday, este că trăiește într-un mediu de “outcasts”. Dar, de fapt, spre deosebire de unii dintre colegii ei, ea provine dintr-o familie iubitoare. Ce i-a adus dragostea din familia Addams personjului pe care îl interpretezi?

J.O.: Sincer, aș spune că poate pentru că este atât de nefericită să fie la Nevermore, este ultimul loc în care și-a dorit să fie. Toată viața a încercat să evite asta. Cred că asta face parte din motivul pentru care ea își ascunde inițial viziunile de mama ei, pentru că vrea doar să evite să meargă la școală cât mai mult posibil. Dar ea îi iubește foarte mult, indiferent dacă sunt sau nu în dezacord cu ceva. Cred că cea mai mare fericire a ei este atunci când apare Fester în show și iese la suprafață copilul din ea. Cu toții avem acel copil în noi și, cumva, când este eliberat, aduce cu adevărat bucurie.

Rock FM: Tim Burton este cunoscut pentru stilul său unic. Cum a fost colaborarea cu el? 

J.O.: Cred că de multe ori am discutat despre scenariu, pentru că se întâmplă multe lucruri. Este Wednesday într-un mediu de echipă. Și, evident, instinctul tuturor, atunci când ai adolescenți în filme, este să devină obsedați unul de celălalt, să înceapă drame și hormoni peste tot. Aș spune că este foarte dramatic, dar nu în sens social. Tim știa că eu ezit cu privire la anumite povești sau că eram foarte speriată de unde se duceau anumite lucruri, pentru că mă simțeam foarte protectoare față de Wednesday. Mă chema în rulota lui dimineața și treceam prin diferite părți. Ce îți place, ce nu îți place? Ce te simți incomod să spui? Ce crezi că ar avea mai mult sens? Și ne-am făcut propriile mici ajustări și rescrieri dimineața, astfel încât să ieșim în acea zi cu ce ne-am simțit confortabil și cu ce eram pe aceeași pagină. Și el știa unde sunt eu și eu știam unde se află el. Și nu cred că am avut vreodată comunicare cu un regizor la acel nivel. A fost ceva inițiat de el, ceea ce a fost cu adevărat incredibil. Și, știi, el are un CV incredibil și o moștenire pe care a lăsat-o în urmă. Așa că să lucrezi cu cineva care este atât de bine fondat, care este foarte implicat, a fost foarte, foarte interesant.

Printre colegii de clasă de miercuri se numără și artisticul supranatural Xavier Thorpe, interpretat de actorul canadian de 21 de ani Percy Hynes White, recunoscut după rolurile sale din Edge of Winter și The Gifted. Cohorta va fi supravegheată de directoarea școlii, Larissa Weems, interpretată de Gwendoline Christie din Game of Thrones.

• Hunter Doohan (Tyler Galpin), Joy Sunday (Bianca Barclay), Percy Hynes (Xavier Thorpe) și Emma Myers (Enid Sinclair)


 Rock FM: Cum a fost pentru voi să filmați în România și ce provocări au existat pe platou?

H.D.: Avem o mulțime de interacțiuni cu români, am fost acolo timp de șapte luni. Da, cred că cea mai grea provocare pentru noi toți, sau cel puțin pentru mine, a fost să fiu departe de familia mea atât de mult timp.

E.M.: Da, asta a fost partea cea mai provocatoare. Dar a fost așa... Toți cei de acolo cu care lucram au făcut-o mai ușor, au fost foarte înțelegători și ne-au făcut să ne simțim foarte confortabil și ușor să lucrăm acolo.

J.S.: Cea mai mare provocare a fost iarna. A fost prima iarnă pe care am trăit-o de ceva vreme. A fost o experiență emoționantă. Și nu a fost cea mai rea dintre toate aici. Ni s-a spus că am avut noroc. 

 

 

Rock FM: Cred că mulți adolescenți se vor regăsi în poveștile personajelor pe care le interpretați și simt că fiecare dintre ele poate fi un fel de TikTok star. Ce ați vrea să ia generația Z de la personajele voastre?

H.D.: Oh, nu m-am gândit niciodată că Tyler este o vedetă TikTok sau ce gen de dans ar fi făcut în aplicație. Nu încerc să predau o lecție sau ceva de genul ăsta, scopul meu principal este ca ei doar să se bucure și să se distreze atunci când îl vizionează așa cum am făcut-o eu citind scenariul.

J.S. : Cred că mi-ar plăcea ca tinerii să ia de la Bianca autodeterminarea ei. Ea a fost foarte hotărâtă și sigură pe ea și cum ar trebui să fie, așa că merge în direcția aia. Și cred că acel gen de curaj, să crezi în tine și să-ți în ceea ce poți realiza, cu propria ta putere, este foarte important.

P.H.: Calitatea pe care o are Xavier și care ar putea fi drăguț să o învețe tinerii, este să nu renunți la oamenii de care îți pasă, știi, și dacă cineva care are nevoie de ajutorul tău te respinge, continuă să mergi tu spre ea. Sau poate Xavier îi poate inspira pe oameni să înceapă să picteze, și asta ar fi grozav.

E.M.: Gândește-te, ea îi poate învăța pe oameni să aibă doar răbdare cu ei înșiși. Adică, dacă nu te afli într-un loc de care nu ești mulțumit, trebuie doar să ai răbdare cu tine și să încerci în continuare.

• Gwendoline Christie (Larissa Weems, directoarea Nevermore Academy)

 

Larissa Weems are o coloană vertebrală de oțel și e fostă elevă a școlii Nevermore. Ea a fost colegă de cameră cu Morticia, dar acum e hotărâtă să o țină pe Wednesday sub control, cele două înfruntându-se încă din prima zi.

Rock FM: Gwendoline, joci un personaj foarte impunător în Wednesday. În rolul tău de autoritate, există o tensiune între ceea ce ai fost când erai studentă la Nevermore și poziția ta de acum. Ce a rămas din adolescență în Clarissa Williams?

Gwendoline Christie: Cred că Larissa Weems rămâne pentru totdeauna un outcast. Cred că este ceva care nu este uman. Și cred că, în calitate de oucast, lasă o urmă de neșters pe Larissa, ea a crescut în umbra Morticiei Addams și a fost întotdeauna a doua cea mai bună. Și cred că de-a lungul întregii perioade de școală, în toți acești ani, s-a dezvoltat adevărata Dr. Clarissa. Și asta cred că o motivează cu adevărat să fie extrem de ambițioasă. A ajuns într-un stadiu în care își recunoaște darurile de outcast. Ea știe să le folosească în propriile sale scopuri. Dar, în același timp, vrea să aibă grijă și să-i ajute pe toți ceilalți elevi de la școală, pentru a le oferi un mediu mai încurajator și un refugiu mai sigur decât cel pe care ea l-a avut vreodată.

Rock FM: Cum este pentru tine să introduci unui public nou moștenirea Familiei Addams? 

G.C. : Îmi place foarte mult această nouă încarnare a familiei Addams, îmi place din perspectiva lui Wednesday Addams, pentru că, atunci când eram copil, era o fetiță pe care o iubeam. Acesta a fost personajul care eram, așa că ea mi-a aprins cu adevărat imaginația. Și cred că protagonista face o treabă cu adevărat magnifică în execuția acestui personaj și de a-l face al ei. 

Personal, am vrut să lucrez cu Tim toată viața. Și nu m-am gândit niciodată că o voi face, ceea ce este o încântare. Și m-am distrat de minune filmând Wednesday. M-am simțit atât de împuternicită și liberă. Și am simțit că ceea ce aduc în mod creativ este foarte apreciat. Și serialul a crescut împreună ca un efort de grup. Este un show care m-a făcut foarte fericită și m-a lăsat cu o încredere reală.

„Wednesday” este acum disponibil pe Netflix.