Misterul mormăitului de la etajul unu

I-am urat „bonjurică” primarului din Băile Tușnad și am vorbit despre inițiativa WWF privitoare la urși

Share

Am reluat problema urșilor, încât relația dintre om și urs trebuie remediată urgent. Astăzi l-am avut invitat pe Zsolt Butyka, primarul din Băile Tușnad, unde se pune la cale un proiect pilot marca WWF, menit să monitorizeze și să relocheze urșii prea obișnuiți cu tomberoanele. 

Primarul este de doi ani în funcție și a întocmit o comisie specială pentru controlarea populației de urși care vine în oraș încă de la începutul mandatului. A adunat specialiști, biologi și medici veterinari pentru a veni cu soluții informate și eficiente. Printre problemele principale se numără împușcarea abuzivă a urșilor, fără ca aceștia să fie monitorizați sau recunoscuți ca fiind violenți, și faptul că nu există un număr orientativ de urși.

Invitatul ne-a mai povestit și că anul trecut au introdus o ordonanță de urgență ce prevede niște măsuri specifice pentru cetățeni. Adică fiecare contact al ursului cu orașul trebuie raportat, ca mai apoi comisia să ia cea mai potrivită măsură, în funcție de gradul de agresivitate al animalului. Ordonanța a fost pusă în aplicare după ce o ursoaică cu trei pui a vizitat 76 de locuri, pe parcursul unei luni și jumătate, ajungând, chiar, la etajul unu al unui bloc. 

Autoritățile au încercat să relocheze 10 exemplare care, din fericire, nu au venit înapoi, însă sprijinul WWF este esențial. Dacă acest program pilot va funcționa, va putea fi pus în aplicare și în alte localități montane. 

Însă, oare se poate repara această relație om-urs? Zsolt este optimist. Această inițiativă WWF ar putea pune dinamica dintre oameni și urși pe drumul cel bun. 

Puteți dona pentru a sprijini inițiativa WWF aici

Morning Glory - 28.11.2022 - invitat Zsolt Butyka

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:37:03
Podcast

Morning Glory - invitat Sergiu Floroaia

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:08:14
Podcast

Morning Glory - invitați Oana Gheorghiu - Dăruiește Viață & jurnalistul Cătălin Tolontan

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:23:34
Podcast

Morning Glory - invitați Renate Rozenberg, Electric Castle & Adrian Nicolae

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:31:41
Podcast
Share