Morning Glory

Luminația la „Morning Glory cu Răzvan Exarhu”

Realizatory au discutat azi-dimineață despre tradițiile și obiceiurile de Ziua Morților cu Laura Jiga Iliescu, etnolog și folclorist

După interacțiunea cu ascultătory și niște rock de calitate, glorioșy au contactat-o telefonic pe Laura Jiga Iliescu, pentru a vorbi despre tradițiile Zilei Morților. Ea ne-a povestit că Luminația are ca scop echilibrarea relațiilor dintre vii și cei care nu mai sunt printre noi. 

Cea mai importantă parte a sărbătorii e, de fapt, seara de dinainte. Credincioșii au adus aseară candele și lumânări în cimitire, făcând locurile de veci să strălucească. Obiceiul e simplu. Se dă de pomană, nu se muncește și se aduc lumină și flori la cimitir. Laura ne-a explicat că se aduc flori care înfloresc după sărbătoarea Sfintei Cruci, moment după care se consideră în popor că a venit toamna. Astfel, se crede că tufănelele și crizantemele sunt printre singurele flori care înfloresc și pe lumea cealaltă. 

În stilul clasic al lui Răzvan Exarhu, întrebarea despre obiceiurile legate de mâncare nu a putut fi omisă. Pomana pentru spirite, în mod tradițional, mâncare caldă, se lasă pe pragul ușii, loc simbolic pentru delimitarea lumilor. 

Mulțumim, Laura, că ai descris atât de frumos o sărbătoare veselă și plină de lumină, în ciuda tematicii aparent întunecate!

„Lumea de dincolo, se crede că ar fi un loc întunecat, dar e, de fapt, plin de lumină.” – Laura Jiga Iliescu