Rock News

„Comisarul Cattani” s-a întors în România, la Buzău International Arts Festival

Michele Placido, alias Comisarul Cattani, din celebrul serial italian „La piovra” („Caracatița”), a revenit în România, la Buzău International Arts Festival, unde a stat de vorbă cu cei prezenți la proiecția celui mai recent film al său.

Michele Placido, unul dintre cei mai cunoscuți actori italieni, a vizitat pentru a doua oară România, ca invitat la Buzău International Arts Festival - BIAF. Acesta a participat la o conferință de presă în dimineața zilei de sâmbătă, 17 septembrie, precum și la proiecția specială a ultimului său film, „Isolation”, în urma căruia a stat de vorbă cu admiratorii din sală. 

Celebrul actor italian a mărturisit că este un om matinal, așa că înainte de conferința de presă s-a trezit dis-de-dimineață și a făcut o plimbare de câțiva kilometri pe străzile Buzăului. Acesta s-a declarat îndrăgostit de țara noastră, de atmosfera și de oamenii de la noi. A povestit că în Italia are mulți prieteni din comunitatea de români stabilită acolo. Acesta spune despre români că „sunt niște profesioniști desăvârșiți, cu o calitate a lucrului extraordinară. Majoritatea celor mai buni oameni pe care îi cunosc în industriile de construcții, tehnologie și chiar de pe platourile de filmare sunt români. De exemplu, președintele clubului de fotbal Juventus Torino își restaurează acum palatul din Roma cu un arhitect român.” 

Despre cinematografia românească, actorul s-a declarat inspirat și impresionat de filme precum „Moartea domnului Lăzărescu” și „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”. „Aceste filme românești sunt cunoscute peste tot în lume și îmi aduc aminte de mari filme italiene care au fost chiar pe lista Premiilor Oscar. Filme care, deși erau cunoscute peste tot în lume, ca și în cazul filmelor românești acum, în Italia nu le vedea nimeni. E o problemă pentru generația actuală de regizori ale acestor filme care sunt foarte apreciați în Occident, însă sunt nebăgați în seamă în propria țară.” 

Întrebat de serialul care l-a consacrat, Placido spune că nu crede că ar mai avea același succes în ziua de azi. Asta, pentru că nu mai spune o poveste actuală. Mafia italiană nu mai există, sau cel puțin nu mai este un lucru resimțit ca în urmă cu 30 de ani. Acum mafia funcționează diferit, la un nivel internațional și mai degrabă în țări din America de Sud. În privința rolului comisarului Cattani, actorul nu îl consideră cel mai important rol din cariera sa artistică. Chiar dacă i-a adus cea mai mare notorietate, crede că în teatru a reușit să creeze roluri mult mai dificile, din punct de vedere artistic, pentru care a și primit mari premii internaționale. 

Tot în timpul conferinței, Michele Placido a povestit despre cum nu mai poate intra pe teritoriul Ucrainei după ce a fost catalogat drept spion al Rusiei. Conform poveștii sale, în urmă cu patru ani, pe vremea fostului președinte al Ucrainei, Ambasada Italiei a primit o scrisoare în care el, alături de Al Bano și de un alt cântăreț, primeau interdicție de a intra pe teritoriul țării fiind considerați spioni ai Rusiei. „Ar fi fost interesant să fiu spion al Rusiei. Poate așa aș fi rezolvat niște probleme politice. E prima dată când povestesc treaba asta”, a spus acesta, amuzat, în timpul conferinței de presă de la Buzău.  

După conferința de presă, Michele Placido a luat parte la o proiecție specială a filmului „Isolation”, pentru care semnează regia alături de Julia von Heinz, Olivier Guerpillon, Jaco Van Dormael şi Michael Winterbottom. Filmul vorbește despre pandemia de COVID-19 din perspectiva celor cinci regizori și atinge povești ale tragediilor provocate de acea perioadă și ale revoltelor sociale din întreaga lume. Prima parte a filmului are dialogul inspirat din scrierile celebrului dramaturg italian Luigi Pirandello și îl are ca protagonist chiar pe Michele Placido. După film, fostul comisar Cattani a stat de vorbă cu publicul prezent în sală. 


Michele Placido a vorbit și despre viitorul său film, intitulat „L'ombra di Caravaggio”, care va avea premiera pe 3 noiembrie. „Este un film inspirat de pictorul Caravaggio, însă nu este o biografie în sine. Este un thriller care se întâmplă pe vremea pictorului, când Roma era centrul lumii culturale și religioase. Era o Romă a inchiziției, contra reformelor, care răspundea reformei Luterane și reformelor religioase din toată Europa. E un film modern pentru că religiile încă există în lume. Religia banului, a puterii. Acest artist, Caravaggio, vrea să picteze și să creeze în libertate. Câți artiști nu există acum, chiar și în cinema, care sunt în închisoare în țările lor, care nu pot pleca pentru a merge altundeva să creeze liber? Pe scurt, filmul spune povestea unui inchizitor pe urmele lui Caravaggio, care a fost condamnat la moarte pentru arta sa.

Actorul a mărturisit că este entuziasmat de premiera filmului și că își dorește foarte mult să revină în România pentru a-l aduce și publicului de la noi. Organizatorii Buzău International Arts Festival – BIAF i-au răspuns prompt și l-au asigurat că fac tot posibilul ca la ediția viitoare să îl invite din nou în festival, pentru o proiecție a peliculei „L'ombra di Caravaggio”.

Buzău International Arts Festival - BIAF este organizat de Asociaţia CulturAll şi Asociaţia Bulevardul Culturii, în parteneriat cu Primăria Municipiului Buzău şi cu Centrul Cultural şi Educaţional Alexandru Marghiloman, fiind un Proiect Cultural finanţat de Ministerul Culturii.