Rock News

Johnny Rotten (Sex Pistols) îi aduce un omagiu Reginei Elisabeta a II-a

Rotten, desigur, va fi mereu legat de Regină datorită clasicului trupei din anii '70 „God Save the Queen”.

Piesa a devenit populară în timpul sărbătoririi Jubileului de Argint al Reginei, văzută de mulți ca un protest împotriva tratamentului de către monarhie a clasei muncitoare. Sex Pistols a interpretat piesa într-o excursie cu barca care a coincis cu celebrarea Jubileului de Argint al Reginei. Urcându-se la bordul unei ambarcațiuni numite Queen Elizabeth, au călătorit pe râul Tamisa și câțiva membri anturajul lor au fost arestați după ce au acostat.


La începutul acestui an, cu ocazia Jubileului de Diamant al Reginei, John Lydon și-a nuanțat părerile din tinerețe despre Regina Elisabeta a II-a în timpul unei discuții la programul TV „Piers Morgan Uncensored”.

"Trebuie să spun asta lumii. Toată lumea presupune că sunt împotriva familiei regale ca ființe umane, nu sunt. De fapt, sunt foarte, foarte mândru de regina pentru că a supraviețuit și s-a descurcat atât de bine", a spus Lydon, ridicându-și de asemenea mâna spre sprânceană cu un salut. „O aplaud pentru asta și asta este o realizare fantastică”. 

„Este foarte anti-regalist, dar nu este antiuman. Trebuie să spun lumii asta: nu trebuie să presupunem că sunt împotriva familiei regale, ca oameni. Nu sunt. De fapt, sunt foarte, foarte mândru de Regină pentru că a supraviețuit și s-a descurcat atât de bine. O aplaud pentru asta – este o realizare fantastică. Nu sunt bădăran în privința asta. Cred doar că, dacă îmi plătesc banii de impozite pentru a sprijini acest sistem, ar trebui să am un cuvânt de spus asupra modului în care sunt cheltuiți”.

Al doilea single al trupei după „Anarchy in the UK”, a fost lansat în 1977, cu ocazia jubileului de argint al Reginei, având versuri anti regaliste care comparau monarhia cu un „regim fascist”. Despre Regină, Sex Pistols spuneau: „She ain’t no human being / and there’s no future / and England’s dreaming”.

Foto: Getty Images/ Guliver.