Rock News

5 melodii pentru care îl iubim pe Rob Halford și povestea lor

Rob Halford, pe numele său adevărat Robert John Arthur Halford, „Metal God”, împlinește azi 71 de ani, iar noi punem pe repeat cele mai frumoase cântece.

1. Breaking The Law

Melodia a fost lansată în anul 1980 și apare pe albumul British Steel.

Breaking The Law s-a născut într-o zi ploioasă la o fermă din Staffordshire, când chitaristului Judas Priest, Glenn Tipton i-a venit ideea să compună această piesă, la care a lucrat ulterior cu Rob Halford și KK Downing (chitaristul formației).

„După câte îmi amintesc, cea mai mare parte a cântecului a fost concepută când eram la vechea casă a lui Ringo Starr, înregistrând albumul. Oricât de grozavă a fost muzica, versurile au avut locul lor, venind parcă de nicăieri”, declara Rob Halford într-un interviu acordat pentru loudersound.com.

Cântecul conține câteva efecte sonore, iar pentru a obține efectul spartului de sticlă, trupa a folosit sticle de lapte pe care le-a adus un lăptar dimineața, iar sirena poliției a fost de fapt chitaristul K. K. Downing care folosea brațul tremolo al Stratocasterului său.

Halford a mărturisit că: „A fost o perioadă în Marea Britanie când au fost multe lupte guvernamentale, minerii erau în grevă, sindicatele auto, au fost revolte de stradă. A fost o perioadă îngrozitoare. Acesta a fost stimulentul pentru mine să scriu un vers pentru a încerca să mă conectez cu acel sentiment care era acolo.”

Nici după 30 de ani de cântat Breaking The Law, Halford susține că este departe de a se fi săturat, ba din contră, solistul a declarat că intepretarea variază de la o noapte la alta și niciodată nu este la fel. „Un val de adrenalină mă cuprinde chiar și acum la auzul acelor chitare gemene care explodează”.

2. Painkiller

Painkiller este una dintre melodiile preferate ale lui Rob Halford. Cântecul spune povestea unui înger de metal strălucitor trimis să răzbune omenirea de răufăcători. „Cred că este o declarație minunată. El întruchipează ce este metalul - este tot ce ar trebui să aibă o piesă metalică plină de strigăte”, a declarat solistul pentru revista Kerrang! în 2013.

Painkiller a marcat momentul dinaintea plecării lui Rob Halford din Judas Priest, pentru o perioadă de timp, dar și debutul bateristului Scott Travis (ex-Racer X). Travis a oferit mai multă fler pieselor trupei decât toboșarii anteriori ai lui Judas Priest, completând perfect energia reînnoită a trupei.

După mai bine de 30 de ani, Painkiller rămâne o experiență electrizantă, plină de tempo-uri viguroase. Videoclipul piesei - regizat de Wayne Isham, a fost filmat într-un monocrom auster, într-o turnătorie de fier.

În numărul de Crăciun al revistei Hammer din 2003, Rob a rezumat Painkiller ca fiind: „Un moment metal arhetipal”, a declarat el, „despre o creatură fantastică care personifică metalul. Răul, energia și distrugerea”.

3. Turbo Lover

Turbo Lover a luat ființă în Spania, în 1986, într-o frumoasă casă din Marbella, unde membrii formației s-au închis vreme de luni de zile pentru a scrie noi melodii.

„Cel mai important lucru despre Turbo Lover a fost această nouă invenție pe care Glenn o folosea. Am uitat numele dispozitivului, dar făcea toate aceste sunete cu adevărat interesante și inspiraționale. Îmi amintesc de o zi când Glenn a lovit pedala și a ieșit acest sunet – cel pe care îl auzi la începutul lui Turbo Lover – și i-am spus: „Sună ca un motor turbo care se alimentează.” Asta a fost scânteia. Acesta a fost momentul în care a apărut titlul piesei”, mărturisea Rob Halford pentru loudersound.com, în 2012.

Înregistrarea s-a mutat la Bahamas, apoi la Miami și, în cele din urmă, în LA, unde s-au finalizat atât cântecul, cât și albumul său părinte, „Turbo”. La final, Halford își amintește că trupa n-a putut evalua obiectiv Turbo Lover. „Nu știam că este un clasic. Dar așa s-a întâmplat și cu Breaking The Law și Living After Midnight. Nu te gândești niciodată unde poate ajunge o melodie. Ești atât de cufundat încât habar nu ai”.

Los Angeles a fost și orașul care i-a oferit lui Halford amintirea sa preferată din cântec. „Conduceam pe Sunset Strip cu un Porsche decapotabil și Turbo Lover tocmai atunci a intrat pe radio. Am fost ca, Doamne, iată-mă, un copil din Walsall, în West Midlands. A fost atât de ireal”, își amintea artistul cu un zâmbet pe față.

Deși încă iubește piesa Turbo Lover, în 2011, artistul a declarat că „Nu mai sunt cu adevărat un fanatic al mașinilor. De când am împlinit 60 de ani, am devenit mai puțin atașat de lucruri. Nu mă interesează cu adevărat partea materială a vieții. Am trecut prin această fază, dar acum mi-am dat seama că cel mai important lucru din viața mea este Judas Priest”.

4. Halls of Valhalla

În mitologia nordică Valhalla este o sală uriașă, unde sufletele războinicilor uciși în luptă sunt luate de valchiri. Un soi de rai peste care domnește zeul Odin,unde combatanții omorâți pe front își petrec zilele luptând în siguranță, știind că nu vor fi niciodată răniți permanent.

Rob Halford a spus povestea acestui cântec pentru Classic Rock Revisited: „Am scris despre multe lucruri în viața mea ca textier și încerc mereu să fac un pas mai departe și în locuri diferite”.

 „Există un serial numit The Vikingsm, pe care îl ador. Mi-a plăcut să merg în Scandinavia să descopăr  cultura și istoria acelui loc și a celorlalte locuri pe care le vizitez. Mitologia nordică a Scandinaviei, a Danemarcei, a Suediei și o parte a Angliei... Mă gândesc la aceste lucruri și apoi pe la patru dimineața mă trezesc întrebându-mă despre ce pot scrie pentru a merge cu această muzică grozavă".

„Din senin a apărut cuvântul „Valhalla”, a continuat Halford. „Am catalogat asta drept un cuvânt marcant și mi-am dat seama că acesta era punctul meu de interes. Scriu și scriu și scriu. Întotdeauna îmi suprascriu versurile. Cine s-ar fi gândit că Metal God va cânta despre faptul că este pe Marea Nordului și se îndreaptă către Danemarca sau Suedia cautândValhalla? Aceasta este marea aventură pe care o avem în Priest”.

5. No Surrender

Într-un interviu acordat celor de la Noisey, solistul Rob Halford a descris muzica Judas Priest ca o „rază de speranță, indiferent prin ce ați trece în viață, există întotdeauna un sentiment de depășire a dificultăților, un sentiment de câștig, un sentiment de a ieși în frunte”.

El a adăugat că trupa „a încercat întotdeauna să împingă acest tip de experiență pozitivă în melodiile pe care le facem”, iar No Surrender este una dintre ele.

Halford a descris piesa ca „o declarație” și „un simplu enunț”, care din „perspectiva lor, indiferent cu ce te confrunți, cel mai mare lucru pe care îl poți face vreodată este să înfrunți această provocare. Depășește-o, câștigă și Nu te preda niciodată".

Trupa a explicat că: „‘No Surrender’ surprinde adevăratul spirit de luptă metal, iar metaliștii din întreaga lume găsesc o voce unită în mesajul acestei melodii. Când crezi cu sinceritate în tine și îți trăiești viața așa cum ai dreptul. fără a te preda, atunci nimic nu te va împiedica să-ți trăiești visul”.

Rob Halford a ajuns în formația Judas Priest după ce sora lui, Sue l-a prezentat basistului și co-fondatorului trupei, Ian Hill. Halford, manager al unui magazin de îmbrăcăminte pentru bărbați, s-a alăturat trupei ca solist, aducându-l cu el pe toboșarul John Hinch din formația sa anterioară, Hiroshima. Halford și Hinch au avut primul lor concert cu Judas Priest în mai 1973 la Townhouse din Wellington. Spectacolul a fost înregistrat și o parte din el se găsește pe compilația Downer-Rock Asylum, lansată în 2019.