Rock News

5 cele mai frumoase piese cântate de Tarja Turunen și poveștile lor

Tarja Turunen împlinește azi 45 de ani, iar noi am făcut o călătorie muzicală în timp. Dă play celor mai frumoase melodii cântate de fosta solistă a trupei finlandeze Nightwish!

1. Wish I Had an Angel

Wish I Had an Angel este un cântec greu, rapid, agresiv și puțin dark. Melodia spune povestea dorului și a unei eventuale „corupere” a unui suflet nevinovat (reprezentat aici ca un înger). Piesa este al 9-lea single al trupei finlandeze de metal simfonic Nightwish și al 2-lea de pe albumul Once. 

Wish I Had an Angel are vocea artistei Tarja Turunen și a basistului Marko Hietala. Melodia a apărut și pe coloana sonoră a filmului „Alone in the Dark”, a devenit cel mai popular single al grupului în Europa și în Statele Unite, alături de „Nemo”, și a ajuns pe locul 60 în UK Singles Chart.

Videoclipul melodiei a fost regizat de Uwe Boll și a fost ultimul de pe albumul Once. Clipul conține câteva scene din filmul din 2005 „Alone in the Dark”, regizat tot de Boll. 

2. Paradise (What About Us?)

Pe 13 septembrie 2013, trupa Within Temptation a anunțat oficial că Tarja Turunen va cânta pe melodie ca invitat special. Despre invitație, Turunen a declarat că a fost „minunat că s-au gândit la [ea]” și că „apreciază cu adevărat invitația și oportunitatea de a lucra cu ei”. În ceea ce privește lucrul cu Tarja, Sharon den Adel, solista trupei Within Temptation, a declarat că „au făcut imediat clic, nu numai creativ, ci și personal”.

Acordându-i un punctaj de 8/10, criticul muzical Rhian Westbury de la Hit the Floor a lăudat melodia Paradise (What About Us?) și combinația dintre cele două voci feminine Turunen și den Adel: „contrastul celor două soliste aduce ceva în plus piesei, făcând-o mai bună decât dacă ar fi fost interpretată doar de Sharon den Adel”.

Videoclipul alternează imagini cu trupa și scene post-apocaliptice, ca urmare a unui război nuclear, unde salvatoarele planetei sunt întruchipate de Tarja Turunen și Sharon den Adel.

3. Until My Last Breath

„Until My Last Breath” este primul single de pe albumul Tarjei, „What Lies Beneath”. Single-ul a fost lansat pe 30 august 2010 și are peste 13 milioane de vizualizări pe Youtube.

Există 2 videoclipuri pentru această melodie. Primul a fost filmat în Islanda și o prezintă pe Tarja, dar și câteva cadre cu un scafandru care înoată pe fundul mării în timp ce vede o sirenă. 

Al doilea videoclip face referire la moartea lui Michael Jackson, la marketingul și promovarea imaginii acestuia. Clipul începe cu Tarja cântând într-un pub, cu doar câțiva oameni care o ascultă, arătând cum a decăzut în carieră, apoi este anunțată moartea ei la televizor. Imediat după, albumul cântăreței începe să devină popular și Tarja se transformă din nou într-o vedetă pop. 

O imagine dezolantă care subliniază faptul că de cele mai multe ori artiștii sunt mai apreciați după ce mor decât atunci când sunt în viață.

4. Sleeping Sun

„Sleeping Sun” este o baladă puternică, lansată pentru a coincide cu eclipsa totală de soare care avea să aibă loc pe 11 august 1999. Melodia a fost certificată cu Discul de Aur în Finlanda cu peste 5.000 de exemplare vândute și, de asemenea, în Germania, cu peste 15.000 de exemplare. A ajuns pe locul 2 în topurile finlandeze și a fost pe locul 69 în clasamentele germane.

Videoclipul a fost regizat de Sami Käyhkö și filmat la Ivalo și Lacul Inari, în Finlanda, în iulie 1999. Imaginile o prezintă pe Tara Turunen cu un look diferit, prin pădurile și pe pajiștile specifice țării nordice.


5. Nemo

„Când Tuomas Holopainen mi-a cântat prima dată, am crezut că Nemo este un cântec ușor de înțeles, cu o melodie frumoasă și captivantă”, își amintește Tarja Turunen, într-un interviu acordat site-ului Loudersound. 

„Mi-a plăcut foarte mult. Nu a devenit imediat unul dintre preferatele mele, pentru că, în general, am preferat melodiile mai lungi și mai complicate din Nightwish, dar această melodie evident trebuia să fie single”.

Costând în jur de 80 000 de euro – o sumă enormă pentru o trupă de metal în 2004 – și creat în colaborare cu regizorul finlandez Antti Jokinen (care a regizat în 2011 thriller-ul The Resident, cu Hilary Swank în rol principal), videoclipul piesei  a intrat în heavy rotation la posturile de televiziune din întreaga lume.

Membrul fondator al trupei Nightwish, Holopainen a declarat că titlul piesei vine din latină și înseamnă „nimeni” sau „fără nume”, iar cântecul se bazează pe stările sale temporare de a fi pierdut, tânjind după trecut și simțindu-se fără nume.