Rock News

Samuel James, „gardianul fulgerului”, la Sighișoara Blues Festival, în septembrie

Câștigător la categoriile R&B, soul și blues la Premiile Muzicale din Portland, Phoenix în 2012, James a fost descris de ediția franceză a revistei Rolling Stone drept „gardianul fulgerului”. A fost numit „în parte Bill Withers, în parte Tom Waits, în parte James Brown, în parte Leo Kottke și în parte P.T. Barnum".

Un cântăreț profund, plin de suflet, un instrumentist virtuoz și un povestitor captivant, James și-a petrecut ultimii ani în turnee în America de Nord și Europa. El provine dintr-o linie de artiști care vine din anii 1890, incluzând dansatori, povestitori, pianiști și chitariști. Compozițiile sale cuprind teme de la zborurile cerești și adâncurile malefice ale iubirii până la povești despre eroi populari.

A lansat trei albume concepute ca o trilogie, toate la casa de producție Northern Blues. Despre debutul său, „Songs Famed for Sorrow and Joy” din 2008, Allmusic Guide a scris: „Într-o eră în care muzica populară devine din ce în ce mai perfectă și robotică, James oferă o alternativă atât de necesară.”

„For Rosa, Maeve și Noreen” a urmat în 2009. Ultimul album al trilogiei este „And for the Dark Road Ahead” din 2012, lăudat pentru că a transpus o estetică country-blues de la mijlocul secolului al XX-lea în prezentul high-tech.

Samuel James e prezent la Sighișoara Blues Festival în prima seară, vineri 9 septembrie de la orele 18 în Piața Cetății. Amănunte despre programul complet și bilete găsiți pe www.blues-festival.ro.