Rock News

John Bonham și solo-urile sale care „nu ar trebui să fie uman posibile”

Modelele ridicol de rapide și complexe ale lui Bonham – fie că sunt desfășurate în solo-uri de jumătate de oră sau nu, „nu ar trebui să fie uman posibile”, a spus Dave Grohl odată. Dar au fost posibile pentru marele John Bonham, de la a cărui naștere serbăm astăzi 74 de ani.

Un articol de Anca Niță.

„Bonham era celebru pentru ca cânta solo pe această melodie chiar și până la 30 de minute live!” scrie revista Drum!. Se spune chiar că „uneori sângera interpretând „Moby Dick” din cauză că folosea mâinile goale”.

Versiunea live de mai sus, care durează „doar” 15 minute, este dintr-un spectacol din 1970 la Royal Albert Hall. Robert Plant îl prezintă pe baterist cu numele său complet, John Henry Bonham, înainte ca acesta să numească piesa. Apoi, după un minut în care Page, Bonham și Jones cântă împreună riff-ul de deschidere, începe solo-ul.

Îi sărbătorim ziua de naștere, revăzând mai multe dintre cele mai bune melodii. Mai jos, Robert Plant îi cântă „La mulți ani” celebrului său coleg de trupă, în 1973.

 

Relația dintre Robert Plant și John Bonham a fost poate cea mai solidă și autentică prietenie din cadrul trupei. Plant și Bonham au crescut împreună și s-au propus unul pe altul. Mai precis, când Plant a fost recrutat de Jimmy Page, la rândul său, l-a recomandat pe Bonham pentru tobe.

 

 

Robert Plant a vorbit în 2022 într-un interviu pentru BBC despre începuturile lor - ale lui și ale lui John Bonham - în Led Zeppelin și relația lor:

„Era un personaj incredibil și mă încuraja atât de mult, în ciuda faptului că mă lua mereu peste picior, dar eu l-am iubit cu disperare.
Eram doar niște copii și am crescut fără a avea habar despre nimic, doar noi doi, zgomotoși, încrezători și în mare parte, greșit, dar a fost foarte bine.
„Mi-e dor de el”, a spus spre încheierea interviului Plant, la 42 de ani de când și-a pierdut prietenul.




 Foto: Getty Images/ Guliver.