Rock News

10 povești adevărate despre Eric Clapton și melodiile însoțitoare

Cum a apărut graffiti-ul cu „Eric Clapton Is God”, de unde s-a făcut cu porecla „Slowhand” și cum a depășit adicțiile, pe larg, mai jos.

1. Eric Clapton s-a născut pe 30 martie 1945, în Ripley, Surrey. În timpul copilăriei sale, el a crezut că bunicii îi sunt părinți, iar mama lui, Patricia Clapton, este sora lui mai mare. Patricia a rămas însărcinată la vârsta de 16 ani cu un soldat canadian care a părăsit Anglia înainte să-și cunoască copilul. La scurtă vreme după ce l-a născut pe Eric, ea l-a lăsat la părinții ei, și-a întemeiat o altă familie, și s-a întors să-l cunoască când el avea nouă ani. Întreaga experiență l-a traumatizat pe artist și l-a transformat dintr-un elev model, într-un copil singuratic și timid. Tânărul Eric a primit o chitară la vârsta de 13 ani, dar și-a pierdut rapid interesul în ceea ce o privește. Abia doi ani mai tâziu a reluat lecțiile, iar de atunci nu a mai lăsat-o din mâini.

 2. Clapton a primit o poreclă care a rămas cu el - „Slowhand”. Evident, nu are nicio legătură cu tehnicile sale de a cânta la chitară (iar cele 18 Grammy-uri câștigate stau drept dovadă), ci cu o experiență din vremea în care făcea parte din trupa The Yardbirds, în 1963. În timpul show-urile sale, Eric își rupea corzile de la chitară, iar cât timp le schimba, oamenii din public băteau încet din palme. Managerul trupei, Giorgio Gomelsky, s-a inspirat din asta și l-a poreclit, în mod ironic, așa.

3. Tot în anii '60, datorită talentului său fascinant de a cânta la chitară, în Londra au început să apară grafitt-uri cu expresia „Clapton is God”. Deși a recunoscut că nu a văzut niciodată aceste mesaje, artistul a notat în biografia sa, lansată în 2007, faptul că este recunoscător pentru ele. În 2016, el a lăsat de înțeles că nu un fan s-a ocupat de aceste mesaje, ci Hamish Grimes, un bărbat angajat de managerul The Yardbirds pentru a promova trupa.

4. În 1967, Eric a luat primul drog psihedelic, un halucinogen puternic ale cărui efecte țineau trei zile. Clapton a scris că într-adevăr lucrurile s-au întâmplat așa, timp în care a ascultat „ Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” a celor de la Beatles, melodie pe care băieții au compus-o cât timp erau drogați pe LSD. Din păcate, experiența lui cu substanțele interzise nu s-a oprit aici, iar în 1970 a încercat heroina, de care a devenit dependent. Timp de trei ani s-a luptat cu această boală, iar în cele din urmă a reușit să se lase, doar ca să o înlocuiască cu alcoolul. Artistul a fost recunoscut pentru bețiile sale, iar la un moment dat a fost atât de răvășit în timpul unui show, încât a cântat în timp ce era întins pe jos, cu un microfon lângă el. Abia în 1987 a reușit să se lase de toate, iar în 1988 a fondat Crossroads Centre pe insula Antigua, un centru destinat recuperării celor dependenți de substanțe.

5. Melodia „Layla” a fost inspirată de iubirea lui pentru Pattie Boyd, soția lui George Harrison, cel mai bun prieten al său la vremea respectivă. Neașteptat, dar George Harrison a venit la nunta celor doi. Din păcate, Pattie a vrut să renunțe la viața alături de Harrison și s-a ales cu un Eric Clapton care în curând a început să aibă probleme cu alcoolul. Cei doi au divorțat în 1988.

6. Muzica nu este singura lui pasiune. Chitaristul iubește fotbalul atât de mult, încât în 1995, în timpul unui turneu în America de Nord, el a cerut staff-ului să-i instaleze, în fiecare localitate unde urma să aibă show, o cameră specială cu o masă de foodball.

7. În 1976, Clapton filma producția „Circasia”, alături de Shirley MacLaine. Într-o zi, el s-a gândit să-i facă actriței celebre o glumă și să o lovească în față cu o plăcintă cremoasă. Shirley nu a apreciat momentul și a refuzat să mai vorbească cu Eric timp de șase luni.

8. Eric Clapton este singurul artist din istorie care a fost introdus în Rock and Roll Hall of Fame în trei ocazii diferite - ca membru al trupei the Yardbirds, ca membru al trupei Cream și ca artist solo.

9. Singurul lui cântec solo care a ajuns pe locul I în topurile Billboard este un cover după Bob Marley, „I Shot the Sheriff.”

10. În martie 1991, Clapton a trecut printr-o tragedie - fiul său de patru ani, Conor, a căzut de la etajul 53 al unei clădiri de apartamente din Manhattan, New York. După o perioadă în care s-a retras din showbiz, Clapton a început să lucreze cu Will Jennings, co-autor al melodiei „My Heart Will Go On” (Celine Dion); împreună au creat „Tears In Heaven”, piesă dedicată lui Conor, care a apărut pe coloana sonoră a filmului „Rush.” Cântecul a ajuns pe locul 2 în Billboard Hot 100 și a devenit cel mai bine vândut single al artistului din SUA. Mai mult, odată cu această piesă, el a luat și Grammy-urile pentru „Cel mai bun performance pop”, „Albumul Anului” și „Cântecul anului.”