Rock News

5 cele mai bune albume din toate timpurile alese de bateristul Pink Floyd, Nick Mason

Nick Mason, singurul membru Pink Floyd care a fost de la începutul până la sfârșitul formației, el însuși o sursă de inspirație pentru mulți artiști, inclusiv contemporanii săi, a participat la compoziția unor piese memorabile ale Floyd precum: „Time”, „One of these Days”, „Echoes”, „Interstellar Overdrive”, „A Saucerful of Secrets” sau „Speak to Me”.

În ultimele trei decenii, Nick Mason a urmărit de pe margine cum Roger Waters și David Gilmour și-au lansat propriile turnee solo de succes, cu setlist-uri pline de clasice Floyd. În 2018, a decis să-și creeze propriul grup de turneu, Nick Mason’s Saucerful of Secrets, odată ce oricum Pink Floyd nu mai exista de facto. E adevărat că nici degeaba nu a stat, fiind pasionat de curse de mașini, colecționar al acestora și scriitor de succes, cu volumul „Inside Out: A Personal History of Pink Floyd”.

A repetat de nenumărate ori că nu va înregistra muzică nouă și că va cânta live exclusiv melodii pe care Floyd le-a scris înainte de 1973, de „The Dark Side of the Moon”. Îl vom putea vedea și la Bucrești, dacă avem noroc anul acesta și se vor ține concertele, pe 9 iunie la Arenele Romane.

Multe dintre melodiile pe care le cântă acum live au fost scrise de Syd Barrett.

Dar care sunt favoritele sale „all time”?

Ne-a spus chiar Nick Mason în timpul unui interviu cu Classic Albums Sundays, în 2018.

Influența puternică a R&B, Jazz și Big Bands poate fi observată în muzica lui Mason. Este firesc, așadar, ca un album al trompetistului american de jazz Miles Davis să ajungă în topul lui Mason. Albumul în cauză aici este Jack Johnson.

Lista lui Mason conține încă câteva albume aparținând genului jazz. Vinilul din 1959, „Thelonious Monk Orchestra at Town Hall” este unul dintre ele, celălalt fiind „Halcyon Days” al lui Bruce Hornsby. Mason a mărturisit influența acestor doi pianiști, „o lecție de sincronizare și percuție, precum și de muzică”.

Jimi Hendrix și Bob Dylan oferă o varietate de genuri în listă. Cred că vom fi cu toții de acord cu Mason când spune că Dylan este „încă cel mai mare compozitor din istoria muzicii rock”. Pe de altă parte, albumul psihedelic și pop-rock al lui Hendrix este ales de Mason, deoarece îl are pe bateristul său favorit, Mitch Mitchell.

Top 5 albumel favorite ale lui Nick Mason:

1. Bob Dylan- The Freewheelin’ Bob Dylan
2. Jimi Hendrix- Axis: Bold As Love
3. Thelonious Monk- The Thelonious Monk Orchestra at Town Hall
4. Miles Davis – Jack Johnson
5. Bruce Hornby and The Rage – Halcyon Days