Rock News

Roger Taylor admite că show-ul Queen în Africa de Sud, în epoca de apartheid, a fost „o greșeală”

Roger Taylor a reflectat asupra deciziei criticate de toată lumea la vremea respectivă ca trupa Queen să concerteze la Sun City din Africa de Sud în timpul boicotului cultural din era apartheid-ului.

Ca grup, trupa a adoptat întotdeauna o poziție apolitică, care a fost împusă de Freddie Mercury. Vorbind cu MusicRadar la începutul acestui an despre noul său album solo, „Outsider”, Taylor a discutat despre dorința Queen de a nu scrie cântece politice. „A fost o alegere conștientă”, a explicat el. „Chiar de la început – și trebuie să vă amintiți că s-au întâmplat o mulțime de chestii politice hardcore în anii ’70 – Freddie a spus: „Uite, nu vreau să mă implic în toate astea. Vreau să facem înconjurul lumii, cântând melodii de care oamenii se pot bucura".

Cu toate acestea, natura apolitică le-a jucat feste mai ales în 1984, când li s-a propus să aibă nouă spectacole în Sun City (în genul rezidențelor din Las Vegas), în timpul perioadei apartheid din Africa de Sud.

Vizita lor a fost văzută prost, iar trupa a fost pedepsită de Națiunile Unite și Uniunea Muzicienilor din Marea Britanie pentru că a întrerupt boicotul cultural.

Mulți ani după aceea, Queen și-a apărat dreptul de a cânta live acelui public, declarând în același timp că intențiile lor din spatele cântării în fața unor mulțimi mixte rasiale sunt onorabile.

Acum, într-un interviu recent cu Classic Rock, la zeci de ani de la eveniment, Roger Taylor de la Queen și-a schimbat perspectiva și crede că apariția lor a fost cel mai probabil o „greșeală”.

„Oh, la naiba, am suferit pentru asta,” oftă el. „Rod Stewart, Barry Manilow. Ei nu au primit nici măcar o mustrare, dar noi am primit-o”.

"Am mers cu cele mai bune intenții posibile, de fapt. Nu am făcut niciun ban din asta. Îmi amintesc că Brian a fost să acorde câteva premii la festivalul de la Soweto. Am mers cu cele mai bune intenții, dar încă cred că a fost un fel de greșeală”.

Foto: Getty Images/ Guliver.