Rock News

„Led Zeppelin IV”, de 24 de ori platină

Cel de-al patrulea album Led Zeppelin continuă să fie liderul discografiei foarte apreciate a trupei, care numără patru albume certificate de diamant de RIAA — „Led Zeppelin II” (12x platină), „Led Zeppelin IV” (24x platină), „Houses of the Holy” (11x platină) și „Physical Graffiti” (16x platină).

Certificarile de diamant indică că un album a câștigat peste 10 milioane de vânzări sau stream-uri echivalente și, printre acestea, Led Zeppelin IV este singurul care respiră aerul extra rar al statutului de diamant dublu.

Ar putea trece destul de mult până când discul din 1971 să atingă statutul de triplu diamant dacă diferența de 15 ani între certificările de platină (intre 23 și 24) poate fi folosită pentru a proiecta în mod rezonabil vânzările trupei în următorii ani.

Led Zeppelin a lansat pe 8 noiembrie 1971 cel de-al patrulea album, cunoscut sub denumirea Led Zeppelin IV, cu toate că pe copertă nu există niciun titlu. Mai este cunoscut și sub numele "Four Symbols". „Led Zeppelin IV” include hiturile „Black Dog”, “Rock and Roll”, “Misty Mountain Hop”, “Going to California” sau “Stairway to Heaven”.

Albumul este unul dintre cele mai bine vândute albume din lume, deși revista Rolling Stones a scris la lansarea lui că este mediocru. Criticii l-au citat în mod constant în clasamentul celor mai bune albume rock din toate timpurile.

Foto: Getty Images/ Guliver.