Rock News

Thom Yorke (Radiohead), despre cum a inventat un fel de Twitter: „Dar nu doream datele nimănui, prin urmare nu avea să funcționeze niciodată”

Solistul Radiohead, Thom Yorke, și-a amintit cum el și colaboratorul său de lungă durată Stanley Donwood au inventat accidental Twitter-ul, cu câțiva ani înainte ca platforma să fie lansată.

Thom Yorke a petrecut câtva timp evitând muzica după succesul „OK Computer” din 1997, confruntându-se cu un blocaj creativ complet. În schimb, s-au concentrat pe pictură, dezvoltând o relație de colaborare cu Stanley Donwood și aici, lucrând la picturile celuilalt până când au simțit că unul dintre ei a „câștigat” procesul.

La un moment dat în timpul acestui proces, Donwood a devenit obsedat de mitologia greacă și de legenda Minotaurului. „Încă și mai departe a mers”, a spus Yorke. „Minotaurul este blestemat să-și repete greșelile într-un labirint. Am pus la punct un întreg plan pentru acest zigurat, un loc unde oamenii se puteau conecta și construi ei înșiși o cameră în zigurat și lăsa mesaje altor oameni”.

Donwood a explicat: „Și trebuiau să folosească un anumit număr de caractere. Practic, am inventat Twitter înainte de Twitter și nu am reușit să câștigăm niciun ban din asta”. Yorke a adăugat: „Se numea Ziguratul Bizantin. Dar nu doream datele nimănui, prin urmare nu avea să funcționeze niciodată.”

Kid A Mnesia este descrisă ca o „sărbătoare a albumelor Radiohead Kid A și Amnesiac” care prezintă și un dialog între Thom Yorke și Stanley Donwood despre procesul creativ.

Este publicat în S.U.A. pe 22 februarie.

Ambele albume au fost relansate cu muzică suplimentară, ca produs unic, pe 5 noiembrie.

Foto: Getty Images/ Guliver.