Rock News

Ediție aniversară la 30 de ani de la apariția „Nevermind” - Nirvana

Cel de-al doilea album al grupului Nirvana, "Nevermind", a fost lansat pe 24 septembrie 1991 în Statele Unite. Ajungând pe locul 1 la nivel mondial în următoarele câteva luni, impactul „Nevermind” i-a ridicat pe membrii săi, Kurt Cobain, Krist Novoselic și Dave Grohl, de la statutul de mebrii ai unei promițătoare trupe tinere la unii dintre cei mai de succes și influenți artiști din toate timpurile.

„Nevermind” a readus pasiunea rock-n-roll-ului în topul clasamentelor și continuă să fie o inspirație pentru fani și muzicieni deopotrivă în ultimele trei decenii, așa cum va fi pentru generațiile următoare.

„Nevermind” împlineşte astăzi 30 de ani, iar Geffen/Ume a anunţat că va lansa o ediție aniversară care va cuprinde 70 de melodii audio și video nelansate până acum, începând cu 12 noiembrie.

Printre materialele care nu au fost lansate anterior se numără patru spectacole live complete:

* Live în Amsterdam, Olanda (înregistrat și filmat la 25 noiembrie 1991 la clubul Paradiso);

*Live in Del Mar, California (înregistrat la 28 decembrie 1991 la Pat O’Brien Pavilion din Del Mar Fairgrounds);

* Live în Melbourne, Australia (înregistrat la 1 februarie 1992 la Palace St. Kilda);

* Live în Tokyo, Japonia (înregistrat la Nakano Sunplaza pe 19 februarie 1992).

Acestor spectacole live se alătură două albume live complete din aceeași perioadă de timp - „Live at the Paramount” (Seattle, 31 octombrie 1991) și „Live at Reading” (Anglia Reading Festival, 30 august 1992) - precum și compilație live „From the Muddy Banks of the Wishkah”, care include piese din concertele din Amsterdam şi Del Mar.

Toate cele patru show-uri live remasterizate sunt incluse pe ediţiile „Nevermind” super deluxe, care vor fi disponibile în format vinil (8 LP-uri) şi CD+Blu-ray (5 CD-uri plus Blu-ray).