Rock News

The Rolling Stones, Paul McCartney, Annie Lennox, între artiştii care cer prim-ministrului britanic o reformă a modului de plată pentru streaming

Apelul a peste 75 de muzicieni vine la două luni după ce un grup de peste 150 de artiști - printre care Paul McCartney, Annie Lennox și Chris Martin - au trimis aceeași scrisoare prim-ministrului Regatului Unit.

Zeci de muzicieni britanici s-au alăturat unei campanii a artiștilor și compozitorilor care cer o reformă a modului în care muzicienii sunt plătiţi când piesele lor sunt accesate online.

Semnatarii consideră că serviciile de streaming şi casele de discuri fac miliarde de lire sterline fără a distribui corect bani artiştilor.

Este precizat că „doar două cuvinte trebuie schimbate” în Legea drepturilor de autor din 1988 pentru a face ca serviciile de streaming să plătească muzicienii aproximativ la fel ca posturile de radio.

Noua presiune a artiștilor britanici de a-și manifesta solidaritatea în căutarea unei compensații mai echitabile vine, de asemenea, întrucât un organism parlamentar - Comitetul digital, de cultură, mass-media și sport (DCMS) - urmează să lanseze recomandări după o anchetă asupra sectorului de streaming muzical.

Semnatarii scrisorii solicită o reglementare guvernamentală a corporațiilor multinaționale care dețin „o putere extraordinară” asupra industriei muzicale din Marea Britanie, spunand ca Autoritatea pentru concurență și piețe (CMA) poate acționa împotriva companiilor care se angajează într-un comportament anticoncurențial.

Foto: Getty Images/ Guliver.