Rock News

Peter Gabriel reînregistrează "Biko", alături de artiști din întreaga lume

Peter Gabriel a înregistrat din nou melodia sa de protest din 1980, „Biko”, cu ajutorul a 25 de muzicieni din întreaga lume. Piesa originală a fost scrisă că un omagiu adus activistului sud-african anti-apartheid Steve Biko, care a fost ucis în timp ce se află în custodia poliției în 1977.

Peter Gabriel spune pentru Rolling Stone că melodia este și acum foarte relevantă:

„Deși guvernul minorității albe a plecat din Africa de Sud, rasismul din întreaga lume pe care l-a reprezentat apartheid-ul, nu. Rasismul și naționalismul sunt din păcate în creștere. În India, Myanmar și Turcia, Israel și China, rasismul este exploatat în mod deliberat în scopuri politice”.

„Pe frontul alb/ negru, mișcarea Black Lives Matter a arătat foarte clar cât de mult mai avem de parcurs înainte să putem speră să spunem că am scăpat de umbră întunecată a rasismului”, adaugă el.

Această nouă versiune a „Biko” a fost auzită pentru prima dată în decembrie 2020 la evenimentul "Peace Through Music: A Global Event for Social Justice", organizat pentru a sărbători 75 de ani de la înființarea ONU.

Banii obținuți în urmă reinregistrarii vor merge în scopuri caritabile.

Gabriel nu a lansat un album cu melodii originale din 2002 de la "Up", dar spune că lucrează la materiale noi. „Am multe melodii noi și unele inedite pe care le-am cântat live, dar acum trebuie să înregistrez aceste versiuni", spune el. „Vreau, de asemenea, să încerc să cant împreună cu formația pe unele dintre acestea, dar lucrul acesta va trebui să aștepte până când vom scapă de Covid”.

Foto: Getty Images/ Guliver.