Interviurile Rock FM EXCLUSIV Online

Interviu exclusiv pentru Rock FM: Ronnie Romero, solistul Rainbow, locuiește în România

Pare greu de crezut, însă actualul solist Rainbow locuiește în România. S-a născut în Chile, a petrecut mai mulți ani în Spania, iar acum a hotărât să locuiască în București. Ronnie Romero este unul dintre cei mai importanți soliști ai momentului. Pe lângă postul pe care Ritchie Blackmore i l-a oferit în legendarul grup Rainbow, Ronnie mai cântă și alături de Vandenberg, Michael Schenker Group, CoreLeoni, Intelligent Music Project, The Ferrymen, Sunstorm și Lords of Black. Dacă tot îl avem atât de aproape nu puteam rata ocazia de a discuta cu Ronnie special pentru publicul Rock FM.

Rock FM - Salut, Ronnie! Mă auzi?

Ronnie Romero - Da! Te aud perfect!

Rock FM - Vreau să-ți spun că este o onoare să discut cu tine. Sunt un mare fan al vocii tale.

Ronnie Romero - Mulțumesc mult!

Rock FM - Haide să o luam cu începutul. Te-ai născut în Chile. Cum ai pornit pe drumul muzicii rock?

Ronnie Romero - M-am născut într-o familie de muzicieni. Bunicul meu a fost saxofonist într-un big band. Cânta în genul Frank Sinatra. Tatăl meu era solist în big band. Mama cânta la chitară și cu vocea. Fratele meu mai mare este toboșar. Am crescut înconjurat de muzică. Tatăl meu era un mare fan al rock-ului clasic. Am ascultat rock de când eram copil. În general hard rock. Trupe americane - Kansas, Boston, Journey. Apoi am descoperit Led Zeppelin, Deep Puprle, Rainbow.

Rock FM - Ai cântat rock și în Chile?

Ronnie Romero - Da. Am cântat cu colegii de la scoală. (râde) Cântam pentru bere coveruri în baruri. O făceam din plăcere. Știi cum e. (rade)

Rock FM - Cum a fost 2020 pentru tine?

Ronnie Romero - 2020 a fost un an greu pentru toată lumea. A fost rău și pentru muzică. Industria se bazează acum mai mult pe concerte decât pe vânzări de discuri. Așa că, în momentul în care nu am mai putut cânta, totul s-a complicat pentru muzicieni. Și nu numai pentru ei. Pentru toți oamenii care lucrează în lumea asta a concertelor - organizatori, tehnicieni, cluburi... Pentru toți este foarte dificilă perioada.

Rock FM - Ai un prognostic pentru momentul în care se vor relua concertele?

Ronnie Romero - Ei bine, am auzit despre acest vaccin care trebuie să aducă lucrurile la normal. În momentul ăsta sunt câteva turnee programate pentru finalul lui 2021. Nu cred că la începutul anului se va canta. Muzicienii trebuie să stea în studio și să lucreze la albume noi. Apoi, cu puțin noroc, să și cântam la finalul lui 2021. Stiu că în vara am programate câteva festivaluri alături de Michael Schenker. Văd că nu au fost amânate. Cred că vor avea loc. Să vedem.

Rock FM - În proiectele tale cânți alături de o serie de muzicieni care au avut ocazia să aibă alături niste soliști de calibru. Ritchie Blackmoore a cântat cu Ian Gillan, cu Dio, Joe Lynn Turner. Vandenberg a cântat cu David Coverdale. Leo Leoni a cântat cu Steve Lee. Cum a fost pentru tine să fi sunat pentru a te alătură acestor trupe fantastice?

Ronnie Romero - Cred că cele mai multe trupe în care m-am implicat în ultimii cinci ani m-au ales... Am abilitatea de a suna ca soliștii enumerați de tine. Este un talent bizar. (râde) Acest talent mi-a dat șansa de a cânta alături de Ritchie Blackmore piese din toate perioadele. Piese care au fost înregistrate alaturi de mai mulți soliști - Graham Bonnet, Coverdale, Ian Gillan, Dio, Joe Lynn Turner. Fiecare are stilul lui. Serios vorbind acum. În primul rând, ai multe lucruri de învățat de la toți acești oameni care se afla în industrie de zeci și zeci de ani. Ei știu să lucreze cu soliștii. Cu egoul soliștilor. (râde) În al doilea rând, am șansa să cant toate piesele alea fenomenale pe care le ascultam când eram copil. Iar Blackmore, Vandenberg, Leoni, toți mi-au lăsat spațiu de a cânta așa cum simt. M-au lăsat să-mi aduc aportul fară să pună presiune. Nu mi-au impus să îi copiez pe ceilalți. Este cel mai important lucru. Fanii vin la un concert Rainbow și este clar că vor să audă acele piese celebre... însă ei apreciază faptul că eu nu încerc doar să copiez vocea lui Dio sau a lui Joe Lynn Turner. Apreciază să vadă că eu încerc să fac altceva. Consider că este foarte important. Lumea urmărește concertul și înțelege că pe scenă nu este un tip care îl copiază pe Ronnie James Dio. Pe scenă este Ronnie Romero, care cântă o piesă de-ale lui Dio.

Rock FM - Cum faci față tuturor trupelor în care cânți? Știu că este greu și cu o singură trupă. (râde)

Ronnie Romero - (râde) Mereu am ținut cont de două lucruri. În primul rând, chimia pe care o ai cu acei muzicieni. Atunci înțelegi dacă vă potriviți sau nu. Atât muzical, cât și la nivel uman. Trebuie să te potrivești muzical. Să cânți ceva ce-ți place. Dacă nu-ți place... nu văd rostul de a te implica. Pentru mine este foarte important să ne întâlnim, să vedem daca putem să fim prieteni, apoi totul este mai ușor. În al doilea rând, trebuie să fiu atent la timpul pe care îl am. În 2020 am înregistrat. Nu au existat turnee. Însă crede-mă că nu este atât de greu să cânți în mai multe trupe. Trebuie să ai un program bun. Când primesc o ofertă, verific programul. De acolo pornește tot. Și sunt bucuros când văd că sunt ocupat tot anul. Nu vreau doar să dau câteva concerte pe an și cu asta, gata. Sunt recunoscător că-mi pot dedica tot timpul pentru a face muzică.

Rock FM - Spune-mi, te rog, Intelligent Music Project este o trupă sau, după cum îi spune numele, este un proiect și atât? Spune-mi mai multe.

Ronnie Romero - A început ca un proiect. După cum am discutat puțin mai devreme, a existat o legătură puternica între noi încă de la început. Și asta a contat enorm. Doctorul Milen Vrabevski, cel care a pus bazele trupei, tot el scrie și muzica și versurile, este un om cu care m-am înțeles din prima. Am devenit prieteni imediat. El m-a invitat să înregistrez două piese, însă până la final am înregistrat tot albumul. Din acel punct am simțit că putem face mai multe lucruri împreună. Nu doar să înregistrăm un album și atât. Îmi place mult. Intelligent Music Project este special în primul rand pentru că mă scoate din zona mea de confort. Nu cânt heavy metal sau hard rock. Cânt ceva diferit ce nu credeam că pot cânta. E o muzica mai sofisticată, mai progressiva... sunt multe elemente. E mai complicată muzica asta decât heavy metalul. Am descoperit că-mi place și cred că este un plus și pentru cariera mea. Iar în al doilea rând, echipa este atât de unită... avem planuri multe. Vrem să ajungem la cât mai mulți oameni. Să cântam în multe țări. Să ieșim din Bulgaria. Prin trupă au trecut mulți muzicieni de calibru. Simon Phillips (Toto) a înregistrat. Acum la tobe este Bobby Rondinelli (Rainbow, Black Sabbath, Axel Rudi Pell, Doro). Echipa din Bulgaria a muncit mult la acest disc. Au avut o viziune. Nu este doar un album pe care îl înregistrezi, iei banii și gata. E ceva cu scop. Iar pentru mine mesajul este foarte important. Trupa și-a dorit să le ofere ceva special fanilor. Ca să răspund întrebării tale, eu spun că Intelligent Music Project este mai mult o trupă decât un proiect.

Rock FM - Știm multe despre colegii tai din Rainbow, Vandenberg etc. Te rog să-mi spui tot ce trebuie să știm despre muzicienii din Intelligent Music Project.

Ronnie Romero - Vreau să vă spun că trupa nu este chiar nouă. Ei au mai multe albume. Au multă muzica în spate. Au înregistrat alaturi de John Lawton (Uriah Heep), John Payne (Asia), Carl Sentance (Nazareth). L-au avut pe Simon Phillips la producție și tobe, acum este Rondinelli la tobe. Mulți muzicieni s-au implicat. Iar trupa în sine, muzicienii din Bulgaria... am descoperit niște oameni minunați. Ne înțelegem perfect și pe scenă. După cum spuneam - nu este o legătură simplă. Nu înregistrăm și plecăm acasă. Suntem prieteni, avem lucruri în comun. Există o conexiune clară. Când vom ajunge și în România sunt sigur că oamenilor o să le placă. Show-ul nostru este foarte dinamic. Poți să simți energia de pe scenă.

Rock FM - Am urmărit concertul vostru online. A fost bestial. Crezi că mai există loc în actuala piață muzicală pentru acest gen de rock melodic, progressive... nu mai știu cum să îi spun? (râde)

Ronnie Romero - (râde) Da. E complicat. Eu cred că există. Avem ceva special. Și muzica, și versurile sunt foarte importante. Ne bazăm mult pe mesaj. Le spunem oamenilor să fie pozitivi, să creadă în ei, să aibă speranță și să aducă mereu lucruri frumoase în viețile lor. Vrem că muzica noastră să îi facă să înțeleagă lucrurile astea. Să transmită bucurie. Este important.

Rock FM - Acum locuiești în România. Ai avut timp să asculți muzica românească? Nu rock. În general.

Ronnie Romero - Da. (râde) Cel mai mult am ascultat muzică tradițională. Și îmi place mult. Când mergi la un restaurant... în general, alaturi de Corina, logodnica mea, merg la Brașov, mai merg prin Transilvania... în toate restaurantele comandăm mâncare tradițională și ascultăm muzica tradițională. Este frumos. În afară de asta am mai ascultat două, trei trupe. În mare, pentru că i-am cunoscut personal pe muzicieni. Însă, în afara de asta, încă nu am avut timp.

Rock FM - Care este cel mai frumos moment al carierei tale de până acum?

Ronnie Romero - Show-ul din Munchen alături de Rainbow. Am cântat fix în locul în care ei au înregistrat un superconcert în 1977. Iar acum am fost eu în acel loc alături de Rainbow. Ca fan... a însemnat enorm. Concertul a fost incredibil, publicul - nu mai vorbesc. Este o amintire specială.

Rock FM - Care este părerea ta despre rock-ul de astăzi?

Ronnie Romero - Mereu am spus că lumea trebuie să înțeleagă că nu mai există rock staruri. Rock starurile de astăzi sunt muzicienii pop și hip hop. Muzicienii rock trebuie să înțeleagă că industria muzicală s-a schimbat enorm. Nu mai suntem în 1970. Atunci apăreau o mulțime de trupe bune. Oamenii mergeau să le vadă live și cumpărau și discul. Acum totul s-a schimbat. Ne luptăm cu Netflix, Internet, YouTube. Poți să ai toată muzica gratis. Nu trebuie să plătești pentru nimic. Muzica rock nu mai reprezintă ceea ce reprezenta în trecut. Din păcate. (râde) Însă trebuie să spun că de cate ori am cântat în lumea asta, și am cam fost peste tot, am putut să trag și puțină speranță văzând că în public erau și oameni foarte tineri.

Rock FM - Urmează o serie de întrebări rapide. Trebuie să alegi un răspuns. (râde)

Bruce Dickinson sau Rob Halford?

Ronnie Romero - Rob Halford.

Rock FM - Festivaluri sau cluburi?

Ronnie Romero - Este o întrebare grea. Însă am să aleg cluburile.

Rock FM - Jazz sau operă?

Ronnie Romero - Operă.

Rock FM - David Coverdale sau Ian Gillan?

Ronnie Romero - Coverdale.

Rock FM - Urmează una grea de tot. Fetele din Chile sau fetele din Romania?

Ronnie Romero - (râde) Clar din Romania... o fata din Romania mai exact!

Rock FM - Mulțumesc mult pentru interviu. Te las pe tine să le transmiți un mesaj tuturor ascultătorilor/cititorilor Rock FM.

Ronnie Romero - Mă bucur mult să fiu aici, în Romania. Locuiesc în București deja de un an. Abia aștept să pot cânta pentru voi toți.

Interviu realizat de Alin Dinca (Rock FM)