Rock News

Steve Vai: Despre cum să îți tratezi cariera muzicală

Artistul îi îndeamnă pe tinerii muzicieni să nu caute numai faimă și bani, ci să se bucure de orice oportunitate de a face muzică.

Supraviețuirea în industria muzicală este dificilă – mai ales dacă ești un tânăr artist care vrea să demonstreze ce poate într-o eră în care totul pare să se miște pe fast forward. Așadar, nu este de mirare că muzicienii de zi cu zi le cer sfaturi vedetelor pe care le idolatrizează. De data asta, într-un interviu acordat pentru Alien Guitar Secrets și preluat de publicația Ultimate Guitar, Steve Vai a fost cel care și-a dat cu părerea despre succesul în lumea contemporană.

„Sunt multe lucruri pe care le-aș putea spune despre supraviețuirea în industria muzicală,” a declarat Vai. „Și am discutat câteva aspecte când vorbeam despre cum să ai o idee generală asupra bugetului tău, ca muzician, (n.r. când am oferit)  câteva sugestii despre cum să trăiești cu mai puțin decât îți permiți astfel încât să nu simți că ai anxietate financiară tot timpul…” Artistul vorbește din experiență când spune că veniturile unui muzician variază considerabil în funcție de perioadă. „Uneori ești bine, alteori trăiești din economii – este ok și poate fi de ajutor”.

Cea mai bună soluție pe care Steve o poate recomanda este o schimbare de atitudine. „Cea mai bună metodă de a supraviețui în industria muzicală este să îți schimbi atitudinea. Să ai o atitudine pozitivă față de ce faci, indiferent ce faci din punct de vedere muzical”. Ideea este una simplă – dacă ceea ce vrei este să fii bogat și faimos, nu o să fii fericit nici măcar dacă se va întâmpla. Motivul? Dacă nu ești mulțumit cu ce ai și ai o atitudine de „asta nu este de ajuns”, nimic nu va fi vreodată de ajuns.

„[...] Asta este cheia pentru toate lucrurile pe care le vrei: Găsește aprecierea în lucrurile pe care le ai deja pentru că dacă nu o faci, mereu vei căuta ceva ce nu ai, iar asta îți va crea o stare de frustrare”. Chitaristul susține că indiferent ce faci, dacă te identifici ca muzician, este de ajuns să te bucuri de faptul că ai ocazia să cânți. Exemplul său personal îi susține mentalitatea – „În tinerețe, am avut noroc – aveam anxietățile mele, credeți-mă – dar nu îmi păsa ce se va întâmpla în cariera mea muzicală. Am crezut că voi fi profesor de muzică într-un liceu, iar asta ar fi fost fantastic pentru mine deoarece aveam un profesor de muzică incredibil”.

Pe scurt, muzica este ceva ce ar trebui să faci de dragul muzicii, nu un domeniu în care să intri numai pentru a fi adorat și bogat.

Foto: Instagram, Steve Vai, Larry DiMarzio