Interviurile Rock FM EXCLUSIV Online

VIDEO: Interviu Jacoby Shaddix, Papa Roach, exclusiv pentru Rock FM

”Who do you trust?/Tell me who do you trust?/I see 'em coming at us/But when the molotov drops/Tell me who do you trust?” Așa începe melodia care dă numele celui de-al zecelea album de studio semnat Papa Roach. Cu o carieră de peste 20 de ani și milioane de albume vândute în toată lumea, americanii de la Papa Roach au ajuns pe 3 martie pentru prima oară în România, ocazie cu care o echipă Rock FM (Laura Popa și Mihai Vasilescu) a vrut să afle de la Jacoby Shaddix, frontman și fondator Papa Roach, în cine are el încredere (nr. ”Who do you trust”- în cine te încrezi). Concertul Papa Roach de la București a făcut parte dintr-un turneu european mai amplu alături de cei de la Hollywood Undead și Ice Nine Kills. Special la acest turneu, după cum ne-a mărturisit și Jacoby Shaddix, este faptul că vine-n anul în care cei de la Papa Roach sărbătoresc 20 de ani de la lansarea „Infest”, albumul care i-a făcut cunoscuți în toată lumea, mai ales datorită piesei ”Last Resort”, iar setlistul se învârte foarte mult în jurul acestui album. Ceea ce nu poate decât să-i bucure pe fanii #diehard

Rock FM: Jacoby, mulțumim că ți-ai făcut timp să vorbești cu noi. În sfârșit vedem Papa Roach în România. Așteptam asta de ceva vreme. Sunteți în mijlocul unui turneu european acum. Cum e viața de turneu?

Jacoby Shaddix: În primul rând, mulțumim foarte mult că ne susțineți și ne bucurăm foarte mult că am reușit să ajungem în România pentru prima oară! Știm că fanii sunt foarte nerăbdători să ne vadă. Chiar am întâlnit niște fani astăzi și erau foarte entuziasmați. Am ieșit chiar și puțin cu bicicleta prin oraș. Traficul a fost cam nebun, dar la fel de nebun sunt și eu, așa că totul a fost ok.

Rock FM: Trebuie să te întrebăm de Jerry (nr. Jerry Horton- lead guitar Papa Roach). Știm că a trebuit să părăsească turneul din cauză că și-a rupt două degete de la mâna stânga. Cum se simte acum? Se va mai întoarce în turneu?

Jacoby Shaddix: Nu, din păcate nu va mai lua parte la turneul ăsta. Și-a rupt două degete și a avut nevoie de o intervenție chirurgicală. Acum este în etapa de recuperare, face fizioterapie. Durează între 5 și 8 săptămâni să-și revină complet. Pentru un chitarist, asta e groaznic. Prin aceeași stare am trecut și eu când am avut o serie de intervenții la corzile vocale, deci știu cât de înspăimântătoare poate fi întreaga experiență. Dar chiar ș-așa, Jerry ne-a făcut o surpriză! A venit să ne vadă la concertul din Munchen și a stat cu trupa încă o săptămână. A fost bine să-l vedem, având în vedere că până acum n-am mai urcat pe scenă fără Jerry. Din fericire l-am avut pe Anthony Esperance, fratele bassistul nostru Tobin, care a venit să umple golul de pe scenă.

Rock FM: Cum l-au primit fanii pe Anthony?

Jacoby Shaddix: Minunat. Fanii au fost minunați! L-au primit foarte bine pe Anthony. Asta și pentru că el face o treabă bună. Să-l înlocuiești pe Jerry nu-i cel mai ușor lucru, dar se descurcă foarte bine. Cel mai important este că putem continua turneul. Să fiu sincer, în turneul ăsta am avut parte de unele dintre cele mai bune concerte. Mai ales din punctul de vedere al fanilor care au venit să ne vadă.

Rock FM: Am văzut că ați avut un public numeros la majoritatea concertelor din acest turneu. Și aici, în România, aveți o bază foarte solidă de fani. În ce măsură diferită publicul de rock din Europa de cel din SUA?

Jacoby Shaddix: Iubesc publicul european! Fanii europeni sunt foarte sus în preferințele noastre. Diferența majoră e nivelul de entuziasm. Probabil că în SUA suntem puțin răsfățați, în fiecare săptămână putem vedea o altă trupa mare în orașul în care stăm, pe când publicul european așteaptă mult mai mult să vadă aceeași trupă. Noi ne hrănim din entuziasmul cu care suntem primiți în Europa.

Rock FM: Ce crezi că a contat cel mai mult în popularitatea de care se bucură Papa Roach, o trupă din SUA, în rândul publicului european?

Jacoby Shaddix: Faptul că rock-ul și cultura rock sunt atât de puternice în Europa. De-a lungul timpul, ne-a construit o bază foarte puternică de fani în Germania, Marea Britanie sau Franța, iar acum era cazul să împingem limitele mai la Est, spre București, de exemplu. Prietenii de la Three Days Grace, care au fost aici înaintea noastră, au venit și ne-au zis că trebuie neapărat să ajungem aici și-n Bulgaria.

Rock FM: Anul trecut Papa Roach a lansat cel de-al zecea material discografic ”Who do you trust”. Am citit într-un interviu că persoana în care tu ai cea mai mare încredere este fiul tău în vârstă de 6 ani. Întrebarea mea e, în condițiile astea, noi în cine avem încredere?

Jacoby Shaddix: Pentru mine a fost foarte important să mă înconjor de oameni în care am încredere, cu care mă identific, oameni care poate trec prin aceleași greutăți ca mine. Nu te poți ridica deasupra greutăților de unul singur. Ai nevoie de ajutor. Când spun „în cine putem avea încredere?” nu e vorba de izolare, de o idee negativă, că nu pot avea încredere în nimeni, ci mai degrabă de cui permit să intre în lumea mea. Din fericire, în momentul ăsta am în jurul meu foarte mulți oameni care mă susțin și mă ajută să devin mai bun.

Rock FM: Legat de același album, după ce a fost lansat, presa l-a etichetat ca fiind unul dintre cele mai eclectice albume Papa Roach. Așa este? Și este asta o dovadă a modului în care a evoluat trupa din 1993 până-n prezent?

Jacoby Shaddix: Chiar noi am spus asta, a fost o idee intenționată. A fost fix ce ne-am propus să facem de la început. Ne-am dorit ca albumul ăsta să fie puțin extrem, fiind și al zecelea, și am vrut mai mult punk-rock. De exemplu, piesa ”Elevate” are elemente pop, rock, hip-hop, trap, dar puse la un loc sună foarte bine și diferit. Avem și mai multe cântece în cheie majoră, ceea ce le conferă o notă mai optimistă. Asta și ca o urmare a faptului că am compus foarte mult pe timp de vară, cu soare. Chiar ne-am construit o plajă artificială în parcarea studioului nostru din Hollywood. Cred că atmosfera asta și modul în care am lucrat au făcut acest album unic. Nu știu dacă vom mai repeta experiența. N-am scos niciodată două albume asemănătoare, am evoluat de la unul la altul.

Rock FM: Ai spus într-un interviu că tot timpul ai căutat să găsești speranță în muzică. Știu că muzica voastră a ajutat și continuă să ajute oameni, dar cum te-a ajutat pe tine?

Jacoby Shaddix: Încă de la început, muzica mi-a oferit șansa de a mă deschide, de a fi vulnerabil, sincer și de a vorbi despre luptele pe care le duc. Pe lângă asta, faptul că am avut șansa să întâlnesc atât de mulți oameni care se identifică cu muzica noastră la un nivel foarte personal m-a făcut să realizez că nu sunt singurul care trece prin clipe grele. Nu contează că ești bogat sau puternic, faimos sau nu, toată lumea are propriile lupte de purtat. Chiar am pornit o mișcare online, ”People of Papa Roach” (nr. „Oameni ai Papa Roach”), și primim scrisori de la fani care împărtășesc cu noi modul în care trupa i-a influențat. Oamenii au trecut prin multe și le spun tuturor că trebuie să se ridice și să lupte pentru viața lor și să caute mereu să fie cea mai bună versiune a lor. Viața nu e ușoară, dar nici nu trebuie să fie. Nu există iubire fără durere sau război fără pace. Să poți înțelege asta, să înțelegi întunericul și să apreciezi lumina și să mergi pe drumul luminos, asta e cel mai important. Contează ce parte din mine aleg să hrănesc: cea întunecată sau cea luminoasă.

Rock FM: A fost vreo poveste venită din partea fanilor care să te impresioneze foarte puternic?

Jacoby Shaddix: Mi-am dat seama de un aspect important, mai degrabă. Faptul că oamenii își transformă slăbiciunile în puncte forte. O femeie ne-a povestit de trecutul său marcat de abuz de alcool și droguri, certuri în familie și faptul că a trecut printr-un accident rutier în care a murit un om. Pentru ca ulterior, după mult efort, totul să se schimbe iar ea să devină consilier pentru cei care se luptă să scape de dependența de alcool sau droguri. Durerea a fost cea care a stat la baza transformării și faptul că am putut face parte din transformare, prin muzica noastră, este extraordinar. E ca un mesaj de la Dumnezeu că-mi îndeplinesc cu bine scopul.

Rock FM: Dacă ar fi să dai un sfat celor care acum visează să devină ca voi, care ar fi acela?

Jacoby Shaddix: În ceea ce privește industria muzicală, trebuie să știe că e una foarte dură. E o nebunie. În ceea ce privește viața, le-aș zice să nu renunțe, indiferent de cât de grele devin lucrurile. E o vorbă: cel mai întuneric e chiar înainte de răsărit. Eu chiar cred asta, pentru că am trecut prin asemenea momente în care a trebuit să lupt și să ies din nou la lumină.

Rock FM: Anul acesta sărbătoriți 20 de ani de la albumul ”Infest”, cel care v-a făcut cunoscuți în toată lumea. Plănuiți ceva special pentru a sărbători asta?

Jacoby Shaddix: Întreg anul ăsta e special. În turneul ăsta cântăm foarte multe piese de pe ”Infest”. Trebuie să sărbătorim într-un mod.

Rock FM: După turneul european, veți porni într-un nou turneu, de data asta doar în SUA, alături de 5FDP. Cum vă așteptați să fie?

Jacoby Shaddix: Abia așteptăm să începem! Să împărți scena cu cei de la 5FDP, precum și cei de la I Prevail și Ice Nine Kills este un semn că va trebui să scoatem ce avem mai bun din noi și să facem cele mai bune show-uri.

Rock FM: Aveți un mesaj pentru fanii voștri din România?

Jacoby Shaddix: Ne pare rău că a durat atât de mult să ajungem în România, dar ne vom revanșa. Și singur ne vom întoarce!