Rock News

One hit wonders: Top 5 artiști mai puțin cunoscuți decât hitul care i-a consacrat

Inspirați de publicația Ultimate Guitar, vorbim aici despre artiști care, deși au material foarte bun în general, s-au întors în semi-obscuritate după ce au lansat câte un hit.

Poți deveni faimos dacă o dai în bară, însă mult mai eficient este să creezi un material cu adevărat bun, ceva de valoare. Ne referim aici la piese pe care le prinzi la radio și, după primele câteva note, îți dai seama ce melodii sunt, cine le cântă, când au fost lansate… ok, am exagerat un pic. Oricum, inspirați de publicația online Ultimate Guitar, îți aducem un top 5 al muzicienilor care au ajuns atât de cunoscuți pentru un singur hit din repertoriul lor, încât restul materialului lansat de ei a ajuns să nu mai conteze.

  • The Verve - „Bittersweet Symphony”

„Urban Hymns” (1997), albumul de pe care este extrasă piesa, este unul dintre cele mai bine-vândute discuri din clasamentul Regatului Unit al Marii Britanii. Pe materialul ăsta sunt incluse hiturile „The Drugs Don’t Workși „Lucky Man”, însă în memoria colectivă a audienței a rămas întipărită „Bitter Sweet Symphony”.

Istoria cântecului este destul de controversată - aceasta utilizează o bucată orchestrală creată de Andrew Loog Oldham (manager și producător al formației The Rolling Stones între 1963 și 1967) după piesa „The Last Time”, lansată de The Rolling Stones. După un proces destul de îndelungat, numele lui Keith Richards și Mick Jagger au fost adăugate pe lista autorilor piesei, iar veniturile de pe urma ei au ajuns la managerul trupei, Allen Klein, până în luna mai a anului curent. Poți citi detaliile cazului, publicate de BBC, aici.

  • Beck - „Loser”

Lansată acum două decade și jumătate, piesa este prima creație a americanului care a ajuns într-un clasament cu greutate - piesa a ocupat locul cu numărul zece în Billboard Hot 100, fiind apoi inclusă pe albumul „Mellow Gold” (1994).

  • Drowning Pool - „Bodies”

Americanii de la Drowning Pool și-au început cariera în forță - melodia „Bodies” face parte din lista de piese a primului lor LP, „Sinner” (2001), fiind deja definitorie pentru trupă.

„Bodies” a ajuns pe poziția a șasea în topul Billboard Mainstream Rock Songs, dar a ocupat și poziția a douăsprezecea în clasamentul Billboard Alternative Songs. Piesa este un adevărat imn dedicat mosh pit-ului, după cum confirmă și Songfacts - trupa susține că versurile sunt despre „codul de onoare” al mosh-ului și despre pasiunea fanilor. „Dacă îi pui pe alții la pământ, trebuie să îi și ridici. [Piesa] nu a fost niciodată despre violență,” au scris muzicienii pe site-ul oficial al trupei în urma unui incident în care un individ labil psihic (ce asculta des melodia) a ucis șase persoane și a rănit o membră a Congresului american, în 2011.

  • Alien Ant Farm - „Smooth Criminal” (cover Michael Jackson)

Aproape la fel de populară și apreciată ca originalul, varianta piesei „Smooth Criminal” lansată de Alien Ant Farm a fost inclusă în diverse producții precum filmul „Plăcintă Americană 2” („American Pie 2”, 2001), trailerul televizat al peliculei „Șefi de coșmar 2” („Horrible Bosses 2”, 2014) și jocurile „Karaoke Revolution” și „Guitar Hero On Tour: Decades”.

  • Crash Test Dummies - „Mmm Mmm Mmm Mmm”

Canadienii de la Crash Test Dummies au inclus piesa cu unul dintre cele mai inspirate titluri din toate timpurile, „Mmm Mmm Mmm Mmm”, pe al doilea album pe care l-au scos pe piață „God Shuffled His Feet” (1993). În ciuda denumirii, melodia a făcut senzație după ce a ajuns la urechile publicului - aceasta a ocupat prima poziție în clasamentele din Danemarca, Belgia, Australia, Germania, Islanda, Norvegia și Suedia.

Cu toate astea, în Canada, „Mmm Mmm Mmm Mmm” nu este cea mai apreciată melodie a lor, ajungând abia pe locul paisprezece în clasament.

Acestea sunt doar cinci dintre trupele care au devenit faimoase în urma unei singure piese, fiind apoi, mai mult sau mai puțin, uitate de public. Tu pe cine ai adăuga?

Foto: Facebook, Drowning Pool