Rock News

Procesul privind drepturile de autor pentru „Stairway to Heaven” (Led Zeppelin) s-a întors la tribunal

Deși Led Zeppelin a câștigat în 2016 procesul privind încălcarea drepturilor de autor, o instanță de apel a decis că acest caz trebuie reluat. Potrivit AP, o comisie de trei judecători a decis că judecătorul din Los Angeles a oferit instrucţiuni eronate juriului.

Procesul a fost reluat luni, insa, de data aceasta, miza este mai mare. Potrivit revistei Rolling Stone, disputa a câștigat o atenție deosebita de atunci incoace, procesele privind drepturile de autor explodand in ultimii ani, cu exemple incluzandu-i pe Katy Perry sau Ed Sheeran.

Acum, toate privirile sunt pe cazul "Zeppelin/ Spirit", atât datorita notorietatii trupei si melodiei implicate, cât și, intr-un cadru mai larg, datorita modului în care legea dreptului de autor poate fi aplicată muzicii actuale.

În 2014, Michael Skidmore, administratorul proprietatilor chitaristului formației Spirit, Randy California, a intentat un proces împotriva Led Zeppelin pentru încălcarea drepturilor de autor.

Acesta susținea că primele acorduri din clasicul "Stairway to Heaven" din 1971 au fost inspirate de o melodie numită "Taurus" și care aparține trupei Spirit.

Foto: Getty Images/ Guliver.