Rock News

Corespondență Rockstadt Extreme Fest - Day 3

Ploaie și mult metal în cea de-a treia zi de Rockstadt Extreme Fest

Ploaie, ploaie și iar ploaie. Și pentru că mai puteam puțin, am mai primit niște ploaie. Cam așa a fost a treia zi de Rockstadt Extreme Fest. 

Ploaia a început încă de la 15:30, când pe Brașov Stage cântau băieții de la Eat Your Heart (Cluj-Napoca, rock metal). Doar vreo 30 de curajoși au stat în fața scenei și au interacționat direct cu trupa. Noi să fi fost în locul celor de la Eat Your Heart le-am fi strâns tuturor mâna la sfârșit. Basarabenii de la Alister Mars (industrial metal) au urmat pe Monster Stage Adi Rugină, dar ploaia i-a ținut și pe ei departe de prea multă interacțiune cu publicul, cu toate că băieții au depus ceva efort în show-ul lor. Au intrat cu fumigene pe scenă și, pe frig și ploaie, solistul a stat la bustul gol. Asta înseamnă să fii dedicat! Lista trupelor românești din cea de-a treia zi a fost închisă de la cei la Ktera și al lor progressive metal, care a mai animat puțin publicul plouat. Asta până a reînceput ploaia și toată lumea a căutat un loc să se ascundă. Iar asta a fost o mică problemă. Cortul mare, singurul lor unde te puteai adăposti și sta să mănânci/bei, a fost neîncăpător în unele momente. Și aici ne referim mai ales la momentele în care ploua de parcă erai sub duș. Poate n-ar fi stricat două corturi.

Cu ploaie cu tot, băieții de la Omega Diatribe (Ungaria, extreme groove metal) au luat cu asalt Monster Stage Adina Rugină. Thrashul celor de la Bio-Cancer (Grecia), trupă ce i-a înlocuit la REF pe cei de la Archaic, a făcut casă bună cu ploaia care cădea în valuri pe curajoșii din fața scenei. 

Pentru prima oară în România, americanii de la Sworn Enemy (thrash metal cu influențe hardcore punk) au trecut la REF prin cât mai mult din discografia lor, de la Sworn Enemy la All I Have și la Prepare for Payback, cel mai recent material. Schammasch au făcut un show mai degrabă pentru cunoscători și fani ai stilului lor, unul însă destul de greu de definit: un amestec de black/ death metal cu atmospheric rock, doom și misticism. Unde mai pui că solistul a fost tot timpul înconjurat de fum și trebuia parcă să ghicești de unde vine vocea. 

Interesant de urmărit au fost cei de la Bölzer (Elveția, death metal cu influențe din zona de black). Trupa e formată doar din doi membri, Okoi Jones, vocal și chitarist, și Fabian Wyrsch, tobar, iar metalul lor este un amestec interesant de death, black și doom. Le-a lipsit interacțiunea cu publicul, care s-a strâns în fața scenei, dar au compensat prin muzica oferită. Băieții clar sunt de urmărit. 

Olandezii de la Asphyx (death metal) au bifat un setlist ce a conținut piese precum Deathhammer, Death the Brutal Way, Forerunners of the Apocalypse și Last One on Earth. Seara a continuat tot cu death metal, suedezii de la Bloodbath reușind să adune un public serios în fața scenei, în ciuda ploii care curgea fără încetare. În setlistul lor și-au făcut loc piese precum Fleischmann, Let the Stillborn Come to Me, So You Die, Like Fire și Cry My Name.

Distracția a început la Clawfinger (Suedia, rap metal). Și distracția a însemnat 30 de minute de așteptat în ploaie torențială începerea concertului, din cauză că băieții au întâmpinat mici probleme tehnice la conectarea clapelor. Chiar și așa, publicul nu și-a pierdut răbdarea, așa că la 23:30, când a început concertul, Clawfinger a avut parte de oameni mai mult decât puși pe rock și distracție. Și asta au și primit. Prisoners, Nothing Going On, Rosegrove, Nigger, Two Sides (clapele iar s-au jucat puțin cu nervii muzicienilor) și, bineînțeles, Biggest & The Best, au fost piese ce au făcut publicul REF să sară în noroi și să dea din cap în ploaie. Din cauza întârzierii, suedezii n-au cântat o oră, ci doar vreo 45 de minute.

Germanii de la ACCEPT au intrat și ei puțin mai târziu pe scena REF, dar show-ul oferit a fost așa cum s-a așteptat toată lumea și cum ne-au obișnuit deja în vizitele anterioare. Setlistul a fost compus din piese precum Die by the Sword, Restless and Wild, Shadow Soldiers, Princess of the Dawn, Midnight Mover, Life's a Bitch (single lansat anul acesta), și clasicele Metal Heart, Teutonic Terror și Balls to the Wall.

Ultima zi de Rockstadt Extreme Fest se anunță una de zile mari, cu Dimmu Borgir cap de afiș. Rock FM este aici și se va întoarce să povestească cum a fost. Keep it metal!

FOTO Paul Voicu/livepictures.ro