Rock News

Corespondență Rockstadt Extreme Fest - Day 1

Rock FM este la Rockstadt Extreme Fest, cel mai mare și mai cunoscut festival de metal din România, și vă ține la curent cu tot ce se întâmplă aici.

”Let there be metal on the grounds of Transylvania!”, ar fi putut suna un vechi îndemn. Chiar dacă el nu există, să nu lăsăm asta să ne țină departe de ce s-a întâmplat ieri în Râșnov, Brașov. Pe fundalul unei ploi pornite încă de dimineață, joi, 1 august 2019, a început cea de-a șaptea ediție a celui mai mare și mai cunoscut festival de muzică metal din România, Rockstadt Extreme Fest. Și a început cum nu se poate mai… metal și cu mult metal românesc. TC3 (progressive alternative metal) au fost primii care au dat drumul la rock, fiind urmați de brașovenii de la Nuvijan și al lor nu metal cu elemente de alternative și hardcore. Ura De După Ușa, una dintre cele mai longevive trupe de metal din România, au revenit pe scena Rockstadt Extreme Fest, de data asta și cu un material discografic nou. 

Dacă ploaia luase o scurtă pauză, a revenit în forță odată cu începerea concertului celor de la Din Umbră, care au cântat melodii atât de pe cel mai recent album, cât și una de pe viitorul material discografic. Tot ieri a fost și ziua toboșarul, Mirel, așa că-i urăm și noi „La Mulți Ani!”. De la doom metal am trecut la black metalul celor de la Sur Austru, care au reușit și să oprească ploaia. Gothic (melodic metal) au urcat ulterior pe Brasov Stage și din cauză că băieții de la Crystal Lake (metalcore) n-au mai putut ajunge la festival, programul a fost puțin decalat. Chiar ș-așa, Gothic i-au pus pe fani la treabă, și-n noroiul din fața scenei au început să se formeze mosh pit-uri. Cum Crystal Lake (Japonia) n-a mai putut ajunge din cauza unor probleme legate de procedurile pentru obținerea vizei, au urmat pe Monster Stage Adi Rugină cei de la Adept, o trupă de metalcore din Suedia. Încă de la primele note, băieții au reușit să anime publicul plouat și s-au format mosh pit-uri aproape instant, în care s-au prins și fete. „The best band, scientifically proven, is Iron Maiden” (traducere redacție: cea mai bună trupă, dovedit științific, este Iron Maiden) ne-a informat Robert Ljung, solistul din Adept, și cu asta tot publicul a fost de-acord. Voi nu?

Am continuat tot cu metal core, cu scoțienii de la Bleed From Within. Chiar dacă băieții au venit în locul celor de la Unearth și au fost anunțați abia la mijlocul lunii iulie, Rockstadt Extreme Fest i-a primit cu multe urlete și le-a arătat cum se formează un mosh pit ”on the grounds of Transylvania”. De la metal core am trecut la doom metalul celor de la Katatonia. Pentru că anul acesta sărbătoresc 10 de ani de la lansarea albumului „Night Is the New Day”, suedezii au cântat integral pe scena de la REF albumul lansat în 2009, de la „Forsaker” la „The Longest Year” și baladele „Idle Blood” și „Inheritance”, pentru ca finalul să-l marcheze cu un cover după piesa „Night Comes Down” a celor de la Judas Priest

Francezii de la Betraying The Martyrs cu al lor metal core i-au încălzit bine pe rockerii de la REF pentru concertul Paradise Lost, care a început la 00:00 pe Monster Stage Adi Rugină. Aniversând 30 de ani de la înființare, britanicii de la Paradise Lost au dat ce au promis: un show aniversar de zile mare, care i-a ținut pe rockeri cu capul plecat în headbanging și mâinile ridicate în aer. Setlist-ul a trecut prin cât mai mult din discografia Paradise Lost, de la „As I Die” de pe „Shades of God” la „Enchantment”, piesă cu care au și început concertul, la Hallowed Land” și „The Last Time” de pe „Draconian Times”. N-au fost trecute cu vedere nici cele mai recente albumele, de pe care au auzit „Blood and Chaos” (Medusa)  sau „An Eternity of Lies” și „No Hope in Sight” („The Plague Within”).

Rockstadt Extreme Fest continuă și astăzi și Rock FM este aici să vă țină la curent cu tot ce se întâmplă. Keep it metal! 

FOTO Paul Voicu/livepictures.ro