Interviurile Rock FM EXCLUSIV Online

Jordan Rudess (Dream Theater), interviu exclusiv pentru Rock FM: "Publicul nu mai știe unde să caute mai întâi sau cui să dea play"

Dream Theater vor concerta la Sibiu in cadrul festivalului Artmania. Cu aceasta ocazie, Jordan Rudess a oferit un interviu in exclusivitate pentru Rock FM!

 

Rock FM - Te salut, Jordan! Eu sunt Alin de la Rock FM, din Romania. Trebuie sa-ti spun ca este o mare onoare pentru mine sa pot discuta cu tine. Sunt un mare fan Dream Theater. Trupa voastra mi-a schimbat viata!

Jordan Rudess - Salut, Alin! Ma bucur sa aud asta. Multumesc pentru cuvintele frumoase.

Rock FM - Propun sa incepem interviul daca si tu esti gata.

Jordan Rudess - Haide!

Rock FM - Spune-mi te rog cu ce amintiri ai ramas de la precedentele vizite in Romania.

Jordan Rudess - Tin minte exact ca avem acolo o baza solida de fani. Oameni minunati, plini de pasiune, care au fost alaturi de noi piesa de piesa. Tin minte cu cata caldura am fost primiti.

Rock FM - S-au implinit 20 de ani de la aparitia albumului "Metropolis part 2 - Scenes From a Memory". Acesta a fost primul album Dream Theater la care ai luat si tu parte. Cum a fost calatoria pana acum? Ai crezut atunci ca povestea va dura atat de multi ani?

Jordan Rudess - Da. Asa este. Au trecut 20 de ani. Poate vom canta si la Sibiu cateva piese de pe acest album. Ca sa fiu sincer cu tine, nu m-am gandit atunci cat o sa dureze, daca o sa dureze, sau cat voi rezista in gasca. Pur si simplu am mers din turneu in turneu, din album in album... Nu-mi dau seama cand a trecut timpul. Insa ma bucur de tot ce am trait alaturi de colegii mei. Povestea Dream Theater este incredibila!

Rock FM - Cum a fost turneul pana acum? Cum a primit publicul piesele noi?

Jordan Rudess - Vreau sa-ti spun ca toate asteptarile noastre au fost depasite! Avem un public care se intinde pe mai multe generatii. Piesele noi se pare ca au fost pe placul lor. Ai sa vezi cum canta cu noi fiecare vers! (rade)

Rock FM - Vorbeam cu mai multi colegi din radio despre interviul asta si m-au rugat sa te intreb neaparat daca exista planuri pentru un nou album Liquid Tension Experiment.

Jordan Rudess - Nu. Nu exista.

Rock FM - Mare pacat...

Jordan Rudess - Nu spun ca nu exista dorinta. Exista. Insa planuri in directia asta nu avem. Suntem extrem de ocupati. Mike (Portnoy) canta in clipa asta cu mai multe trupe. Nici nu stiu cate. Cred ca opt. Noi suntem in turneu, scriem si muzica noua... Este destul de greu sa gasim un moment in care sa nu facem nimic.

Rock FM - Cand nu esti in turneu, cand nu esti in studio, cand nu ai treaba cu Dream Theater, cum arata o zi din viata ta? Pare ca esti un muzician care canta fara pauza. (rade)

Jordan Rudess - Nu esti departe de adevar. Ma relaxez cantand. Scriu piese noi, inregistrez idei. Nu trece nicio zi fara sa pun mana pe pian. Pe mine chiar ma relaxeaza si ma elibereaza muzica. Asa ca nu pot sa stau departe de principala sursa de bucurie.

Rock FM - Dream Theater a lansat, pe langa albumele oficiale, o multime de inregistrari demo, repetitii din studio, coveruri etc. Toate sunt pe internet. Cum vedeti voi faptul ca muzica este luata gratis de oricine?

Jordan Rudess - Raspunsul este pe cat de simplu, pe atat de complicat. Trupele tinere se pot bucura de ajutorul internetului. Muzica lor ajunge la milioane de oameni in cateva clipe. Insa trupele mari pierd o multime de bani. Deci exista parti bune si parti rele. Cred ca orice lucru pe lumea asta are o latura buna si una rea.

Rock FM - Exista trupe tinere care sa duca mai departe povestea voastra?

Jordan Rudess - Am intalnit in festivaluri o multime de trupe valoroase. Din pacate este foarte greu sa se faca vazute. In fiecare zi sunt lansate milioane de piese. Publicul nu mai stie unde sa caute mai intai sau cui sa dea play. Dar este clar ca muzicieni valorosi exista. Multi de tot.

Rock FM - Ce este mai important cand lucrezi la o piesa noua? Melodicitatea, virtuozitatea, starea? Ce urmaresti?

Jordan Rudess - Cred ca starea pe care reuseste sa o transmita. Vreau sa construiesc o stare. Restul vine de la sine. Intrebarea ta este buna. Nu cred ca m-am intrebat pana acum ce caut in primul rand cand scriu ceva. Dar cred ca de la o stare pleaca totul. Simtind ceva poti sa construiesti.

Rock FM - Cat de greu este sa alegeti playlistul pentru fiecare concert? Aveti deja niste generatii de fani, piesele voastre sunt lungi... Cum faceti sa ii multumiti pe toti?

Jordan Rudess - Este imposibil sa ii multumesti pe toti. Stiu asta. In functie de concert, avem setlisturi de 45 de minute, de 60, de 90, si de 120. De multe ori scriem lista pieselor chiar inainte de show in functie de publicul pe care il gasim acolo. Nu ma intreba ce vom canta la Sibiu, pentru ca nu am sa-ti spun nimic. (rade)

Rock FM - Care este sfatul tau pentru tinerii muzicieni care viseaza sa ajunga ca voi?

Jordan Rudess - Stiu ca treaba asta cu muzica pare simpla pentru unii. Adevarul este ca, daca vrei sa canti, este nevoie sa muncesti foarte, foarte mult. Nu exista alta varianta. Indiferent ca vrei sa canti la chitara, pian, vioara sau mai stiu eu ce. Trebuie sa repeti pana cand muzica este una cu tine. Daca te trezesc noaptea si-ti dau vioara in mana trebuie sa canti perfect. Multi au incercat sa transforme muzica intr-o gluma. Au incercat sa spuna ca oricine poate sa faca asta. Insa nu este nimic mai fals. Fara munca nu exista performanta. In niciun domeniu. Asa ca vreau sa fiu sincer cu voi. Daca vreti sa fiti valorosi, repetati!

Rock FM - Spune-mi ce vrei sa le transmit fanilor Dream Theater din Romania.

Jordan Rudess - Suntem extrem de bucurosi ca ne intoarcem la voi. Am auzit ca Sibiul este un oras foarte frumos. Suntem nerabdatori sa vizitam, sa va cunoastem mai bine si, nu in ultimul rand, sa va cantam! Ne vedem in Romania!

Rock FM - Multumesc mult, Jordan! A fost o onoare!

Jordan Rudess - La revedere! Ne vedem in Romania!