Rock News

Einar Selvik (Wardruna), exclusiv pentru Rock FM: "Noi nu cantam niciodata simple concerte si nu vrem sa cantam foarte des"

In 26 iulie, la Sibiu, in cadrul festivalului Artmania, Wardruna va concerta in premiera in Romania. Alin Dinca (Rock FM) a discutat cu solistul Einar Selvik despre acest moment important:

ROCK FM - Salut, Einar!

Einar Selvik - Salut, Alin! Asteptam telefonul tau.

ROCK FM - Stiu ca esti extrem de ocupat, asa ca propun sa incepem interviul.

Einar Selvik - Oricand esti tu gata!

ROCK FM - Ajungeti pentru prima oara in Romania. Spune-mi daca sunt lucruri pe care le cunosti despre Romania.

Einar Selvik - Da... stiu. Nu foarte multe, insa stiu ca aveti o natura minunata. Stiu ca aveti un relief incredibil. Mare, munte, campie. Padurile voastre sunt celebre. Abia astept sa vad cu ochii mei mai multe locuri.

ROCK FM - Nu stiu daca ai aflat asta despre noi, insa avem o mitologie extrem de interesanta. Poate vei avea candva timp sa rasfoiesti niste carti. Pot sa-ti aduc eu la Sibiu.

Einar Selvik - Da. Chiar as vrea sa aflu mai multe. Stiu ca avem multe puncte comune. M-am mai interesat in trecut si stiu ca exista si niste personaje destul de apropiate.

ROCK FM - Ai cantat cu Gorgoroth... este ceva foarte diferit de ceea ce faci acum. Ai mai cantat si in alte proiecte. Unde este sufletul tau? In muzica mai brutala? Sau in Wardruna?

Einar Selvik - Da. Am inceput cu o muzica mai brutala. Insa nu m-am regasit acolo. Am cautat mult. Am vrut sa-mi gasesc drumul. Nu stiu nici acum daca l-am gasit in totalitate. Insa in clipa asta simt ca sufletul meu este Wardruna. Adorm cu Wardruna in minte si ma trezesc cu Wardruna in minte.

ROCK FM - Ai crezut atunci cand ai pus bazele Wardruna ca vei ajunge atat de relevant cu un stil atat de nisat?

Einar Selvik - Nu. Sub nicio forma. Insa trebuie sa fiu sincer cu tine. Nu m-a interesat niciodata. Nu-mi pasa ce spun altii. Important este ca mie sa-mi placa muzica mea. Daca si altii rezoneaza... este doar un bonus urias. Insa eu trebuie sa fiu multumit de muzica mea. Nu altii. Asa ca nu am sperat la un mare succes. Din fericire, se pare ca foarte multi oameni au simtit povestea mea.

ROCK FM - Cum se intampla procesul atunci cand compui muzica? Trebuie sa te transpui intr-o stare anume? Cauti un loc special unde simti o energie anume? Si sunt curios cum alegi instrumentele pe care sa le folosesti in fiecare piesa.

Einar Selvik - Cred ca la baza a tot ce fac stau runele. Caut sa descifrez si sa inteleg lucruri. Sunt un om spiritual si iubesc filozofia. Cumva runele ma poarta mereu la continutul exact pe care il caut. La instrumente este mai complicat. Uneori stiu exact ce trebuie. In alte cazuri gresesc. Si caut alte variante. Stiu ca poate sa para o imagine patetica, insa uneori pur si simplu ma plimb prin padure, ma asez pe un bolovan si acolo imi vine o idee. Ma inspira natura, absenta naturii, tanjirea dupa natura...

ROCK FM - Sunt curios. Cum primesc norvegienii care nu sunt fani ai muzicii rock sau ai vikingilor muzica voastra?

Einar Selvik - Cred ca bine. Nu am auzit lucuri rele. (rade) Avem ascultatori de toate varstele. Nu simt ca ne adresam unei categorii. Cred ca lumea in principiu ne place.

ROCK FM - Care este povestea din spatele colaborarii tale pentru serialul "Vikings"? Cum ai ajuns sa lucrezi cu History Channel?

Einar Selvik - Ei m-au cautat. Se chinuiau cu muzica. Nu gaseau expresia buna pentru coloana sonora. Unul dintre regizori a venit sa caute muzica nordica. Mi-au cerut drepturile pentru sapte piese, au fost multumiti, si m-au cautat din nou pentru o colaborare mult mai ampla. Am scris muzica si pentru seria a doua, am inceput sa joc si un rol in serial. Totul s-a dezvoltat intr-un mod normal.

ROCK FM - Este evident ca simti lucrurile intr-un anumit fel. Cum este pentru tine momentul in care cobori de pe scena si te lovesti din nou de lumea asta atat de diferita de povestea pe care o spui tu pe scena?

Einar Selvik - Nu cred ca e diferita. Nu vreau sa romantez trecutul, caut tonalitatile vechi in nou. Este o intrebare foarte buna. Nu cred ca totul era mai bun in trecut. Unele erau mai bune, altele erau mai rele. Nevoile erau diferite. Muzica mea este despre natura. Nu ma indrept catre oameni. As spune ca in vechime natura era ceva cu care te luptai ca sa supravietuiesti. Acum totul e diferit. Tanjim dupa ea, avem o relatie romantica cu natura. Interpretam fiecare frunza si fiecare stanca.

ROCK FM - La inceputul anilor '90 in Romania a intrat un val urias de muzica din Norvegia. Ascultam toti Emperor, Mayhem, Immortal, Darkthrone, Enslaved, Borknagar, Satyricon, Dimmu Borgir, chiar si Burzum. Auzeam zvonuri cum ca institutiile statului din Norvegia sustineau financiar trupele pentru a promova cultura in intreaga lume. Acum, dupa atatia ani, pot sa aflu daca era adevarat. Chiar primeati bani pentru inregistrari si turnee?

Einar Selvik - La inceputul anilor '90, nu chiar. Pe la jumatatea anilor '90. Atunci a inceput. Perioada aia a schimbat multe lucruri. Cultural si religios. Am devenit mai liberi. Daca puteai demonstra ca munca ta e relevanta, si o faceai cu profesionalism, guvernul te ajuta. Aveai bani pentru proiecte speciale, concerte, turnee, chiar inregistrari. Insa nu era usor. Multi au incercat. Insa nu au reusit. Dar ca sa raspund la intrebarea ta, da. Am avut parte de sprijin din partea guvernului norvegian.

ROCK FM - Spune-mi te rog cum definesti tu muzica voastra? Stiu ca nu esti multumit de categoriile in care te includ unii sau altii in articole.

Einar Selvik - Eu nu o definesc. Ziaristii fac asta. Cred ca este un truc inventat de presa ca sa vanda.

ROCK FM - De fapt casele de discuri au pornit nebunia asta cu impartirea in mii de genuri.

Einar Selvik - Este foarte greu sa ne includ undeva. Avem directia noastra. Cred ca daca totusi cineva nu rezista si vrea sa ne incadreze undeva... sa spuna folk nordic.

ROCK FM - Este pentru prima oara cand ajungeti aici in Romania. Ai pregatit ceva special pentru intalnirea cu fanii din Romania?

Einar Selvik - Nu. Pentru mine... noi nu cantam niciodata simple concerte si nu vrem sa cantam foarte des. Tocmai pentru ca vrem sa pastram totul special. Atat pentru noi, cat si pentru oameni. Vrem sa oferim o experienta unica. Sunt foarte protector cu muzica mea. Vreau sa pastram totul special. Cel mai rau este sa ma satur de muzica mea si sa devina totul ceva mecanic. Nu fac nimic cu jumatati de masura.

ROCK FM - Ultimul cuvant este al tau. Spune-mi ce sa le transmit fanilor din Romania?

Einar Selvik - O sa spun foarte simplu - am primit multe mesaje de la fani si organizatori. Am vrut sa facem asta de multi ani, acum se pare ca este momentul potrivit. Sunt foarte fericit. Sunt fericit sa va vizitez. Sunt curios si incantat. Am auzit ca Sibiu este un oras frumos. Chiar sunt nerabdator sa impart cu voi povestea Wardruna!

ROCK FM - Multumesc mult, Einar! Ne vedem in Romania!

Einar Selvik - Eu multumesc, Alin! Nu uita de carte!

Foto: Getty Images/ Guliver.