Rock News

Legendara "Black Strat" a lui David Gilmour doboară recordul mondial pentru o chitară vândută la licitație

Întreaga colecție s-a vândut pentru suma de 21,5 milioane de dolari, iar banii vor fi donați pentru a ajuta la lupta împotriva schimbărilor climatice, anunță NME.

Chitara Fender Stratocaster, folosită de David Gilmour pentru unele dintre cele mai mari hituri Pink Floyd ("Comfortably Numb", "Money", "Shine On You Crazy Diamond"), a doborât recordul mondial pentru o chitară vândută la licitație, pe 21 iunie. Suma pentru care această a fost adjudecată la licitația organizată de Christie's New York este de 3.975.000 de dolari.

Instrumentul, cunoscut drept "The Black Strat", a fost modificat de-a lungul anilor, schimbările fiind la grif, electronică şi design.

Tot în licitația Christie's New York, un Stratocaster alb #0001, folosit la "Another Brick în the Wall (Part 2)" a fost adjudecat la 1,82 milioane de dolari.

În luna ianuarie a acestui an, David Gilmour a dezvăluit că va vinde 120 de chitare pentru a strânge bani pentru fundația sa caritabilă.

Colecția a numărat 120 de instrumente.

"Aceste chitare mi-au fost prietene bune", a spus el. "Mi-au dăruit multă muzică. Cred că e timpul ca ele să fie folosite de altcineva. Am petrecut destul de mult timp cu ele şi banii obţinuţi vor fi folosiţi pentru a face mult bine în lume şi asta e intenţia mea", a declarat David Gilmour.

Foto: Getty Images/ Guliver.