Rock News

Joel Hoekstra, in exclusivitate pentru Rock FM: "Vrem doar sa apucam ziua in care sa se rezolve si treaba asta cu streaming-ul"

Cu ocazia concertului pe care Whitesnake il vor sustine la Bucuresti in data de 1 iulie ne-am gandit sa aflam cateva povesti din interiorul formatiei. Alin Dinca a discutat cu chitaristul Joel Hoekstra. Iata aici ce a reusit sa afle:

Rock FM - Salut, Joel! Totul este bine cand se termina cu bine. M-am temut ca nu ne mai auzim astazi.

Joel Hoekstra - Da. Si eu am fost putin ametit. Abia am ajuns in Europa si sunt dat total peste cap. Dar este bine ca ai insistat.

Rock FM - Normal. Avem de vorbit despre concertul vostru din Romania si despre noul album Whitesnake. Incepem?

Joel Hoekstra - Start!

Rock FM - Whitesnake au mai cantat in Romania de cateva ori. Insa tu nu erai atunci in trupa. Ai vizitat totusi tara noastra alaturi de alt proiect?

Joel Hoekstra - Da. Am fost la Constanta, cred ca pronunt bine, Constanta... Am fost acolo acum doi ani impreuna cu niste prieteni chitaristi. A iesit un spectacol frumos de tot.

Rock FM - Deci cunosti cate ceva despre tara asta.

Joel Hoekstra - (rade) Putin de tot. Este foarte frumos acolo.

Rock FM - Cum a fost sa te alaturi celor din Whitesnake?

Joel Hoekstra - Mi-am dorit mult asta. Este o onoare sa lucrezi alaturi de David Coverdale si de restul baietilor. M-au primit cu multa dragoste.

Rock FM - Chiar asta am vrut sa te intreb: cum a fost sa lucrezi alaturi de legendarul David Coverdale la noul album. Si sa nu uit - "Flesh & Blood" este fenomenal!

Joel Hoekstra - Multumesc mult! Este cel putin interesant sa lucrezi cu David. El face totul foarte repede. Merge mult pe intuitie. Aude niste acorduri si daca simte ca acolo este ceva bun intervine cu vocea si scrie direct o linie vocala. Daca nu esti pe faza, ideea zboara. Trebuie sa pastrezi ritmul cu el si sa notezi totul. Coverdale este si un foarte bun chitarist. A si inregistrat pe album. Intuitia lui este impecabila.

Rock FM - Noul disc a fost intarziat cu aproape un an. Am vorbit la radio mereu despre asta si cum anuntam o noua data, hop venea un nou comunicat care il mai amana putin. Care a fost problema?

Joel Hoekstra - Am inregistrat in doua etape. Din pacate dupa prima transa de piese David s-a imbolnavit. A durat destul de mult pana si-a revenit. Nu a fost ceva grav, insa trebuia sa aiba gatul in stare perfecta. Apoi, ca si cum nu eram destul de in urma cu lucrul, programul in care lucram a crapat. A inceput sa dea niste erori. Era sa pierdem toata munca. A trebuit sa aducem niste specilisti sa ne rezolve softul. Am trait momente grele. (rade) Asta a fost toata povestea.

Rock FM - Deci mi-am mintit ascultatorii. Eu le-am spus mereu ca aveti ceva probleme cu casa de discuri si cu editia vinil. Asa spuneau comunicatele. Am mintit rau. (rade)

Joel Hoekstra - Nu ai mintit. (rade) Si aici am avut niste probleme. Oricum fiecare a spus ce a vrut. Unii sustineau ca stiu ei ca David este foarte bolnav. Grav de tot. El era racit. Apoi am auzit si ca am fost concediati. Presa a scris ce a vrut. Asa ca tu ai fost unul dintre cei blanzi si foarte aproape de adevar. (rade)

Rock FM - Care este reactia fanilor pana acum in legatura cu noile piese?

Joel Hoekstra - Toata lumea este incantata. In special de variantele live. Au primit cu mare bucurie piesele noi. Cred ca au simtit si ei ca totul este sincer. Nimic fals, nimic de dragul vanzarilor.

Rock FM - Il ai alaturi de tine pe Reb Beach. Cum stabiliti care canta soloul x, care canta rifful y? In special pentru piesele vechi.

Joel Hoekstra - Reb alege. El este seful. (rade) Reb este foarte generos. A impartit totul intr-un mod foarte prietenos. Nu au existat discutii pe aceasta tema. Ne intelegem minunat.

Rock FM - Ai cantat alaturi de o multime de artisti (Trans Siberian Orchestra, Cher, Night Ranger, Amy Lee, Jeff Scott Soto). Ce te-a facut sa li te alaturi celor din Whitesnake?

Joel Hoekstra - In primul rand catalogul lor. Adica este o sansa unica sa poti canta seara de seara piesele Whitesnake. Alaturi de ei am putut sa vizitez lumea, sa vad multe locuri, tot datorita lor ma intorc in Romania. Pe de alta parte am vrut sa cant alaturi de niste muzicieni legendari - David Coverdale, Tommy Aldridge, Reb Beach...

Rock FM - Care a fost perechea ta preferata de chitaristi din toate perioadele Whitesnake? Reb Beach/ Doug Aldrich, Steve Vai/ Vandenberg, John Sykes/ Mal Galley, Micky Moody/ Bernie, Vivian Campbell/ Vandenberg? Au fost cateva.

Joel Hoekstra - La fel de bine ai putea sa ma intrebi daca prefer blondele, brunetele sau roscatele. Le prefer pe toate. Tot asa si aici. Toti au lasat o amprenta puternica in Whitesnake. Nu as vrea sa spun ca unul a fost mai bun decat altul. Ii respect foarte mult pe toti.

Rock FM - Noi nu il cunoastem personal pe David Coverdale. Insa legenda spune ca David este un om linistit si intelept. S-a schimbat ceva in tine de cand te-ai apropiat de el?

Joel Hoekstra - David este un om foarte pozitiv. Lucreaza mereu cu energii. La el asta conteaza foarte mult. Fuge de langa oamenii negativi si sta mereu in cercuri unde se rade, unde se glumeste... ii place mult sa rada. Si nu glumesc. Chiar pleaca de langa oamenii care au energie negativa in jur.

Rock FM - Mai exista motive pentru trupe sa lanseze albume?

Joel Hoekstra - Situatia este trista. Noi o sa scoatem mereu albume. Pentru ca facem asta din placere. David este aranjat din punct de vedere financiar. El nu mai are nevoie sa castige ceva. Face totul din dragoste pentru muzica. Asa ca daca vrem sa scoatem un album... scoatem! Nu ne intereseaza ce este la moda sau cum se lanseaza acum cate o piesa. Vrem doar sa apucam ziua in care sa se rezolve si treaba asta cu streamingul. As vrea ca artistii sa primeasca banii meritati. Muzica noastra este furata din toate colturile internetului. Sper sa ajungem sa ne primim banii pe care ii meritam.

Rock FM - Cui esti gata sa predai stafeta?

Joel Hoekstra - Nu ma intreba asta. Sunt extrem de ocupat cu proiectele mele si nu prea apuc sa ascult muzica. Stiu ca sunt multi artisti buni, insa nu am ocazia sa ascult in clipa asta. Efectiv alerg de la un concert la altul. Cant si cu Trans-Siberian Orchestra, si cu Cher... programul este incarcat. Totusi trebuie sa nu uitam ca o trupa nu are cum sa ajunga mare atat timp cat muzicienii nu se pot ocupa exclusiv de muzica. Si situatia actuala nu prea ii ajuta sa se poata ocupa numai de muzica. Atata timp cat ascultatorii fura de pe internet... artistii nu vor avea bani de investit in arta lor.

Rock FM - Este momentul in care tu le spui cateva cuvinte fanilor Whitesnake.

Joel Hoekstra - Vreau sa ii multumesc oricarui om care a cumparat un album, a cumparat un bilet la concerte, a sprijinit intr-un fel sau altul arta. Sunt nerabdator sa va vad. Si abia astept sa va cant alaturi de unii dintre cei mai buni muzicieni din lume!

Rock FM - Multumesc mult, Joel. A fost o placere sa discutam.

Joel Hoekstra - Si eu multumesc si crede-ma ca regret teribil ca nu am reusit sa raspund din prima.

Rock FM - Nu este nicio problema. Ce mai conteaza cateva minute?

Joel Hoekstra - Nu am patit asa ceva in viata mea. Insa fusul orar m-a dat peste cap.

Rock FM - Ne vedem neaparat la concert! Salutari baietilor!

Joel Hoekstra - Ne vedem cu siguranta. Am sa ii salut!

Foto: Getty Images/ Guliver.