Rock News

Tarja Turunen, în exclusivitate pentru Rock FM: "Mă simt foarte norocoasă să fac ce-mi place cu adevărat"

Tarja Turunen a concertat în acest an la Zilele orașului Sfântu Gheorghe, iar colegul nostru de la Rock FM Brașov, Vlad T. Copilu, a reușit să stea de vorba cu celebra solistă, care a vizitat România pentru al șaselea concert.

Tarja Turunen a vorbit despre preferințele muzicale, despre ce înseamnă Transilvania pentru ea și ne-a făcut un update despre albumul pe care îl pregătește spre lansare în acest an, "In the Raw".

Rock FM: Hello, Tarja și mulțumim pentru ca ați acceptat invitația noastra! Este o onoare atât pentru Rock FM, cât și pentru mine personal!

Tarja: Mulțumesc și eu!

Rock FM: Asta este a șasea oara în România?

Tarja: (râde) Oh, nu mă întreba asta! Este o plăcere pentru mine să fiu aici, din nou este o onoare și pentru mine!

Rock FM: Vă întrebam asta pentru că în țara noastră există un mare grup de fani ai Tarjei, dar și al formației Nightwish. Toti oamenii aceștia au așteptat cu nerăbdare concertul din aceasta seara!

Tarja: Mă bucur că sunt aici, mai ales în astfel de orașe pe care nu apuci să le vizitezi prea des. În principal, ca artist, apuci să vizitezi doar capital unei țări, nu și alte orașe. Eu am fost la Sibiu de câteva ori. Îmi place mult aici, iar Transilvania este o zona minunată.

Rock FM: Era o perioadă când muzica rock era în zona mainstream, ocupa primele locuri în topuri, din anii ’60 până în anii ’90, de la The Beatles până la formații precum Pearl Jam. Acum nu se mai întâmplă asta. Cum definiți succesul în muzică în zilele noastre? Un artist poate avea succes doar daca se află în topuri?

Tarja: Cred că da. Adică, eu mă simt foarte norocoasă să pot sa-mi continui cariera și să fac ce-mi place cu adevărat. Dar eu aș vedea altfel lucrurile. Eu sunt ceea ce am vrut să fiu ca artist și asta înseamnă succesul pentru mine. Este un succes personal. Am aceeași fani și urmăritori de foarte mult timp care sunt alături de mine, vin la concertele mele și-mi susțin creațiile. Artiștii pop au fanii lor, la fel și artiștii de jazz, sa spunem. Cred, totuși, că nu mai este atât de frecvent să reusești, ca muzician, să-ți păstrezi fanii aproape.

Rock FM: Poate un artist să nu fie repetitiv în a crea sau prin acest lucru el își clădește drumul și în același timp un stil unic?

Tarja: Am mai spus asta și o mai spun. Eu sunt genul de artist căruia nu-i place să se repete. Am compus un tip de cântece în trecut, dar nu aș vrea ca ele să se repete. Eu văd lucrurile astea ca pe o provocare, pentru că vin dintr-o zonă a muzicii clasice. Acolo am rădăcinile și influențele. Am încercat să combin lucrurile astea cu stilul pe care-l modelez acum pentru a avea un rezultat mai progresiv. O mare parte a succesului carierei mele se datorează faptului că eu simt și cred că pot să fac progrese.

Rock FM: V-am intrebat asta pentru că ultimul album, „The Shadow Self”, a sunat mult mai diferit față de cele trei de dinaintea acestuia. Iar pentru mine a fost o revelație pentru că ați reușit să vă reinventați.

Tarja: Da, pentru că exact așa este! La fel ca în viață! Cântecele mele sunt inspirate din lucrurile care mi s-au întâmplat de-a lungul timpului. Totul devine foarte personal și cum viața evoluează trebuie să-ți dai seama că tu ești responsabil pentru viitorul tău. Nu pot schimba trecutul, chiar nu pot, dar pot să determin, pentru binele meu, ca viitorul să fie mai diferit și mai bun.

Rock FM: Aveți colaborări în viitorul apropiat?

Tarja: Da, sunt trei colaborări. Prima este cu cu Björn "Speed" Strid de la Soilwork pentru piesa „Dead Promises”, apoi „Goodbye Stranger” alături de Cristina Scabbia de la Lacuna Coil și a treia cu Tommy Karevik de la Kamelot pentru un câncec numit „Silent Masquerade”. Sunt niște colaborări foarte interesante, ar putea fi și mai multe, dar timpul este scurt. Însă, îmi place să lucrez alaturi de alți artiști. Fie că vorbim despre muzica clasică sau muzica electronică, dacă simt că îmi place, fac asta cu multă plăcere și implicare.

Rock FM: Noul album, „In the Raw”, va fi lansat la sfârșitul acestei veri, la sfârșitul lunii august, mai exact. La ce ar trebui să se aștepte fanii și nu numai fanii de la acest nu material discografic?

Tarja: E o călătorie grozavă. Te duce, pe tine ca ascultator, într-o călătorie grozavă. Poti fi uluit de acest album, pentru că are un suntet heavy, foarte puternic, cel mai puternic de până acum, dar dacă privești în nucleul creației, poți vedea ceea ce sunt eu cu adevărat, adică, spiritul meu liber. Apoi, te poți lăsa purtat de puterea chitarelor electrice care sunt perfect balansate cu sunetul orchestrei.

Rock FM: Aveți preferați printre trupele sau artiștii nou-apăruți pe piața muzicală?

Tarja: Eu sunt un iubitor de muzică veche. Este foarte greu să țin pasul cu ceea ce se întâmplă în muzică în ultima perioadă, pentru că eu sunt foarte prinsă în muzica mea, în propriul process de creație. Însă, îmi place mult noul album al celor de la In Flames. Sunt un mare fan, mai ales că au avut o mare influență în compozițiile mele. Apoi, ultimul material al sopranei Anna Netrebko. Din nou, timpul nu prea îmi permite să ascult mai mult. Mă bucur de muzică atunci când conduc și când sunt acasa, asta și datorită soțului meu care tot timpul pune muzică în fundal.

Rock FM: Vorbeați la conferința de presă despre fiica dumneavoastră. Am văzut o filmare din cadrul unui concert de la Moscova din 2018 că ați cântat împreuna. Îi place să cânte, credeți că ar putea devein un muzician?

Tarja: Este foarte talentată! Muzica este viața ei și in viața ei de zi cu zi. Asta și pentru că noi, parinți ei, suntem muzicieni. Ne-a arătat cât de mult îi place, a inceput să ia lecții de pian. În plus, a început să cânte cu doi ani mai devreme față de mine. Ea a început la patru ani, eu la șase. A făcut toate lucrurile mult mai repede decât mine. Este un copil precoce, asta și pentru că este un copil care a fost foarte mult în turnee alături de mine. Evident, este prea devreme să vorbim despre asta, și până la urmă ea decide. Într-o zi îmi spune că vrea să se devină doctor, apoi că ar vrea să aiba grijă de animale și să fie medic veterinar, iar în același timp să fie cântareață, pianist și să și cânte la tobe. GOOD GIRL! Acum își așteaptă primul set de tobe acasă, pentru că vrea să încerce și asta.

Rock FM: Ultima întrebare. Ce așteptări să avem la concertul din această seară(n.r. duminică 5 mai)?
Tarja: To rock with me! Să se simtă bine și să lase surpinși de ceea ce vor auzi.

Rock FM: De abia aștept! Mulțumim pentru interviu, Tarja!