Hardcore american și gothic nordic la ASTRA Rock 2025: Dog Eat Dog și Cemetery Skyline - noile nume de pe afiș

Pionierii crossover-ului american DOG EAT DOG și supergrupul scandinav CEMETERY SKYLINE se alătură lineup-ului ediției a IV-a a Festivalului ASTRA ROCK, care are loc în weekend-ul 15-17 august 2025 la Muzeul în Aer Liber ASTRA din Sibiu.

DOG EAT DOG și-a început activitatea în 1990, fiind un nume important al scenei hardcore din New York și New Jersey. A fost una dintre primele trupe care au îmbinat stilurile hardcore și rap, deschizând calea pentru un gen care astăzi are locul asigurat în istoria muzicii. Trupa s-au bucurat de faimă și succes comercial datorită unor piese ca ”No Fronts”, ”Expect the Unexpected” sau ”Who's the King”, suprinzând prin melanjul unic de hardcore, rap și… saxofon. Ulterior, stilul americanilor a evoluat, încorporând și elemente de ska, funk și hip-hop. De-a lungul carierei, DOG EAT DOG a împărțit scena cu numele grele, precum Rage Against the Machine, Sepultura, Metallica, Kiss, și a colaborat pe albumele sale cu artiști dintr-un spectru larg, ca Ronnie James Dio sau RZA (Wu-Tang Clan). Cel mai recent album, ”Free Radicals” (2023), este o colecție de 14 piese noi explozive care combină mai multe genuri, menținându-și în același timp rădăcinile crossover. La ASTRA Rock Festival, DOG EAT DOG aduce un show care surprinde prin varietatea de tonuri, stări de spirit, dinamici și tempo-uri, dublate de atitudinea pozitivă și energia de neoprit a trupei.

CEMETERY SKYLINE e un all-star band finlandezo-suedez, format din vedete ale scenei metal scandinave: Mikael Stanne (voce - Dark Tranquillity, The Halo Effect), Markus Vanhala (chitară - Insomnium, Omnium Gatherum), Santeri Kallio (clape- Amorphis), Victor Brandt (bass - Dimmu Borgir, Witchery) și Vesa Ranta (tobe - Sentenced, The Abbey). Trupa a luat prin surprindere lumea muzicală anul trecut, când cei cinci muzicieni s-au reunit și au lansat albumul de debut ”Nordic Gothic”, care s-a bucurat de aprecierea unanimă a criticii și a publicului larg, ocupând poziții fruntașe în topurile din Scandinavia. „Cu toții împărtășim o dragoste profundă pentru rockul goth din anii ‘80 și ‘90 - fie că este vorba de muzică bazată pe sintetizatoare sau dominată de chitări mai grele”, spune Santeri Kallio, citând ca influențe trupe ca The Sisters of Mercy sau Type O Negative. 

CEMETERY SKYLINE urcă pe scena ASTRA Rock Festival într-un recital de goth metal clasic, ritmat și plin de emoție, pe măsura pedigree-ului excepțional al muzicienilor care fac parte din trupă. Iar fanii lui Mikael Stanne au ocazia să-l asculte pentru prima oară pe starul metalului ”Made din Gothenburg” folosindu-și exclusiv vocea curată, fără growl, pe durata întregului show!

DOG EAT DOG și CEMETERY SKYLINE se alătură trupelor deja anunțate pentru ediția din acest an a Festivalului ASTRA Rock: SUBCARPAȚI, SPP, THE MONO JACKS, MIHAIL, NIȘTE BĂIEȚI, E-AN-NA și MACHIAVELLIAN GOD. Afișul va fi completat cu alte trupe cunoscute, care vor cânta pe cele două scene ale festivalului.

ASTRA Rock este un eveniment dedicat întregii familii, care, pe lângă muzică, se poate bucura de activități variate în spațiul superb al Muzeului în Aer Liber ASTRA din Sibiu. „ASTRA Rock pentru copii” oferă celor mici experiențe de neuitat și îi îndeamnă la joacă, meșteșug și voie bună în inima naturii. Copiii sunt invitați să descopere bucuria creației și a jocului tradițional într-un decor autentic și prietenos, unde tradiția prinde viață sub ochii lor. În fiecare zi de festival, între orele 10:00–17:00, în spațiul magic de la Etno Tehno Parc învățarea devine explorare: case tradiționale, obiecte autentice și mult loc de joacă. Aici, curiozitatea este încurajată prin ateliere senzoriale și activități adaptate tuturor vârstelor. Experiența în familie se trăiește la Târgul de Țară, unde părinții se pot relaxa, bucurându-se de spectacolele de la scena mică și regăsind legătura cu tradițiile de odinioară. ASTRA Rock este mai mult decât muzică – este o sărbătoare pentru toți!

O altă alternativă perfectă de petrecere a timpului de dinaintea concertelor este „ASTRA Poetic 2025”, care are ca temă „Pădurea imaginară”, conectând expoziția Muzeului în aer liber și peisajul Dumbrăvii Sibiului la trasee culturale multiple, legende, mituri și istorii locale, cu deschideri către valorile universale, prin intermediul poeziei și artei plastice, prin ateliere creative și obiecte etnografice. Pădurea Dumbrava Sibiului găzduiește marea poveste a satului românesc, iar firele acestei povești se ramifică, se întrețes, în texte scurte sau lungi, explicite sau ermetice, în vorba cu multe înțelesuri a românului. Anul acesta, publicul explorează „Pădurea imaginară” cu zece poeți consacrați, trei poeți aflați la început de drum și talentații învățăcei ai cursului de creație literară ai Centrului Județean de Excelență Sibiu, care vor avea, cu acest prilej, propria  antologie. Grafica Podului „ASTRA Poetic” va fi realizată vesel, competent și fără rețineri de artistul Ion Barbu.

Abonamentele pentru cele trei zile de festival sunt disponibile la prețul de 250 de lei pe https://muzeulastra.funticket.app, unde pot fi achiziționate și bilete de o zi la prețul de 100 de lei. Abonații Muzeului ASTRA beneficiază de un număr limitat de abonamente la preț redus, achiziționate la sediul instituției. Abonamentele la festival asigură și accesul la muzeu, precum și la multiplele activități conexe organizate de acesta în weekend-ul 15-17 august 2025. Copiii cu vârsta de până la 12 ani au acces gratuit, însoțiți de un adult posesor de abonament sau bilet.

Festivalul ASTRA Rock este organizat de Muzeul ASTRA și Consiliul Județean Sibiu, în parteneriat cu Asociația Rock Culture, fiind proiect finanțat de Ministerul Culturii.

Web radios