Metallica anunță reeditarea deluxe a albumului „Load”, cu lansare pe 13 iunie

Pentru fanii înrăiți, Metallica a pregătit și un box set uriaș care cuprinde 15 CD-uri, șase viniluri (LP) și patru DVD-uri - „o capsulă completă a erei Metallica 1995-1997” - la prețul de 275 de dolari.

Acest box set include nu mai puțin de 245 de piese nelansate până acum, pe lângă schițe de riff-uri, demo-uri, B-side-uri, rarități și materiale live. DVD-urile conțin filmări de studio, apariții TV, concerte și clipuri din vizita trupei la „Polar Beach Party” în Tuktoyaktuk, Canada.

Albumul „Load” a reprezentat un moment de cotitură controversat pentru Metallica, marcând o schimbare de stil spre sonorități alternative și post-grunge, foarte la modă în anii ’90. Chitaristul Kirk Hammett a sugerat recent că formația ar putea reveni la acel sound într-un viitor album. Piese precum „Until It Sleeps” și „King Nothing” rămân constante în setlist-ul turneului M72.

„Until It Sleeps” (primul lor single care a ajuns pe locul 1 în Mainstream Rock) și „King Nothing” au devenit hituri radio la momentul lansării, în 1996, atrăgând un nou val de fani, dar și stârnind controverse printre cei vechi.

„Load” a fost cel mai lung album Metallica de până atunci, având 14 piese și o durată totală de 78 de minute. De asemenea, este primul material în care logo-ul trupei a fost modificat, iar visualul (coperta creată de Andres Serrano, un amestec de sânge și lichid seminal) a stârnit reacții puternice. Chitaristul Kirk Hammett a fost un avocat vocal al influențelor mai alternative și experimentale de pe album, declarând că „voiam să ne exprimăm în mod liber, fără să ne cramponăm de ce înseamnă să fii ‘true metal’”.


James Hetfield, în interviuri ulterioare, a recunoscut că „Load” a fost un pas necesar pentru dezvoltarea personală și artistică a trupei: 

Am fost sinceri cu noi înșine. Eram într-un moment în care trebuia să explorăm. Poate n-a fost ce așteptau toți, dar a fost ceea ce aveam nevoie să facem atunci.

În retrospectivă, atât „Load”, cât și „Reload”, sunt privite cu mai multă înțelegere acum, fiind recunoscute ca etape curajoase într-o carieră deja legendară.

O nouă mișcare curajoasă din partea trupei

Scandalul cu Napster a izbucnit la scurt timp după lansarea albumului „Reload”, într-un moment în care Metallica se afla deja într-o perioadă de reinventare și de conflict cu o parte din fani.

Lupta legală a adus în prim-plan problema pirateriei digitale, dar a dus la o ruptură între trupă și o parte din fanii care vedeau internetul ca pe o cale „liberă” de a accesa muzica. Practic, controversa cu Napster a consolidat tranziția trupei Metallica de la simbol al rebeliunii thrash la o formație matură, dar și polarizantă în epoca digitală.

Foto: Getty Images.

Web radios