Rock News

Cum a fost la prima etapă a concursului „Constelații Rock 2024”

Concursul „Constelații Rock” a început weekend-ul trecut, la Aby Stage Bar, Râmnicu Vâlcea. Iată câteva detalii despre trupele participante, despre podium și despre experiența simțită atât de juriu, cât și de artiști

Aviz cititorilor – pregătiți-vă pentru un material lung. E vorba despre cum a fost la prima etapă a concursului „Constelații Rock 2024”, unde au concurat 16 trupe incredibil de muncitoare și talentate, care merită din plin atenția voastră. 

Râmnicu Vâlcea a răsunat și primăvara aceasta de cea mai bună muzică rock underground! Concursul are valoare istorică, fiind motivul pentru care orașul avea rol de epicentru muzical prin anii ’80. După o pauză îndelungată, „Constelații Rock” a revenit și continuă să reprezinte o rampă de lansare pentru trupele mici, care își dovedesc talentul, profesionalismul și dragostea față de muzica de calitate. 

Anul acesta, juriul a fost format din Alin Dincă (Trooper), Cristian Hrubaru (Rock FM), Bogdan Trîmbaciu (Posada Rock), Bobiță Cătușanu (Antract), Cezar Tită (Constelații Rock), Codruț Dumitrescu (Epicenter Hub), pe scurt, o mână de profesioniști pasionați, care activează în domeniul muzical, unii de mai bine de 30 de ani, și care cunosc foarte bine ce face un spectacol demn de atenția publicului. 


Atmosfera din sala de concert, de  la Aby Stage Bar, a fost incredibilă. Trupele s-au susținut între ele, au dat dovadă de colegialitate, iar publicul a luat-o razna la fiecare concert în parte. Una dintre cele mai frumoase părți la evenimentele de acest fel e să vezi cu ochii tăi puterea muzicii – forța aceea greu de descris care ne aduce pe toți împreună, indiferent de orice alt factor. 


Fără alte adăugiri, iată trupele participante de anul acesta!

Driftwood a avut cea mai grea sarcină – aceea de a deschide concursul. A fi prima trupă înseamnă să dai tonul și să antrenezi publicul pentru o seară lungă de muzică. Și au fost memorabili. Băcăuanii cântă un fel de southern rock cu multe influențe care dau autenticitate muzicii lor, precum funk. Solo-urile de chitară au fost impresionante, pline de sensibilitate și tehnică, în aceeași măsură. 

Stiff Kicks e o trupă din Cluj, pe care probabil o știți și datorită „Stifffest”, un eveniment muzical deosebit, ajuns anul trecut la a doua ediție. Băieții au dat nivelul de creativitate la maximum la „Constelații”, venind cu niște compoziții originale foarte antrenante, de pur hard rock. 

Red Moon In December e o formație de care nu mai auzisem. Mă așteptam la multe descoperiri noi de la concurs, așa că am urmărit cu atenție numărul lor. Aș zice că băieții au fost acea atingere de grunge pe care o așteptam de la line-up. Nu am găsit multe informații despre ei online, însă sper ca după experiența de la Râmnicu Vâlcea, să aibă parte de mai multă vizibilitate!

Jack Of All Trades a fost printre formațiile care s-au întors în concurs și anul acesta. Nu cred că e un secret că îmi plac foarte mult băieții. Îmi aduc aminte cât de distractiv e să nu te iei atât de mult în serios, că muzica trebuie să fie și distractivă. Cântă genul acela de rock alternativ care merge perfect pe plajă, cu un pahar de... Socată, desigur! Au scos două albume până acum, „Semnale Mixte” și „Extrovertit Selectiv”. 


Și băieții de la Punkarta s-au întors pe scena din Aby Stage Bar. E o trupă la care nu se poate sta pe loc, se țopăie constant și se fac moshpit-uri, cel puțin de două ori pe piesă. Formată din trei instrumentiști și doi MC, aduc ceva foarte special în peisajul muzical românesc. Cântă un amestec de rock și rap, plin de tupeu și energie, cu accente originale de funk progresiv.

AXiS, prin muzica pe care o cântă, te ia de oriunde ai fi și te aruncă într-o mașină decapotabilă, fix pe Route 66. Interpretează un rock n’roll care aduce împreună elementele vechi, pe care le îndrăgim tare la stil, și atmosfera rockului modern. Datorită muncii, tratată cu seriozitate, și a viziunii inovatoare, show-urile timișorenilor sunt spectaculoase și pline de viață. Cosmin Farcaș a luat premiul pentru cel mai bun clăpar. 


Trupa Lunatic a crescut foarte mult anul trecut, când a lansat și albumul de debut „Omul Din Stele”. M-am bucurat să îi văd în concurs. Mi se pare că sunt o pată de culoare în scena de pop rock alternativ, aducând umor, sensibilitate și un aer visător la fiecare concert. Sunt foarte curioasă ce urmează pentru ei!

A seară zi din weekend a început în forță cu formația Contratimp. Am fost luată prin surprindere de forța vocală a solistei, care a oferit pieselor un fel de expresivitate greu de descris. Am aflat că e un proiect relativ nou, format în Constanța, în 2021. Cântă rock alternativ cu influențe proeminente de nu metal și grunge.

Dacă ai trecut prin Sibiu, fără să mergi al un concert Wildchild, ai avut de pierdut! E o trupă de blues și stoner rock, plină de atitudine! Istoric vorbind, Aby Stage Bar are o semnificație specială pentru membrii trupei, fiind locul unde și-au lansat primul album din carieră, „Gates Of Expression”. Din 2017 încoace, continuă să evolueze. De la an la an, devin vizibil mai buni, mai hotărâți, mai dedicați. E o bucurie să îi vezi pe scenă și să faci parte din călătoria lor! Andy Dragomir, membru Wildchild și Doomsday Astronaut, a luat și premiul pentru cel mai bun basist. 


onenightstand a oferit un show memorabil, reușind să facă fiecare moment pe scenă unic. E o gașcă talentată care a venit tot de la Sibiu și care, de câțiva ani, tot adună fani din ce în ce mai înfocați la spectacolele lor. Ei își denumesc stilul ca fiind „high voltage rock n’roll” și cred că descrierea e perfect aleasă. Au fost electrizanți weekend-ul trecut.

Marquis Noir e o trupă clujeană, care a adus în scenă un element surpriză, pe care nu mulți l-ar fi considerat a fi potrivit pentru rock. În stil total avangardist, solista nu cânta la voce, ci la saxofon sopran. Îmi plac foarte tare combinațiile aparent ciudate de instrumente și stiluri, care se împletesc, de fapt, foarte frumos. Genurile acestea ne arată încă o fațetă a muzicii pe care nu o mai descoperisem și ne fac să simțim entuziasmați de ceea ce ascultăm. Am ascultat concertul lor cu multă curiozitate și cu un zâmbet larg pe față.


Your Midwife On Ice e o trupă din Craiova, care cântă o muzică ceva mai greoaie, un hard rock combinat cu blues. Vocea de un timbru foarte interesant și liniile jucăușe și grave de bas dau o dimensiune foarte frumoasă pieselor băieților. Breakdown-urile sunt energice și captivante, te țin atent la piesă. Versurile sunt foarte bine-scrise și, dacă stai atent la mesaj, vei descoperi niște perspective proaspete, brutal de sincere și foarte revigorante. 

Nuanțe are parte de un an foarte interesant. Recent au serbat opt ani de trupă și cinci ani de la lansarea primului album. La finalul turneului aniversar, s-au oprit la „Constelații Rock”, unde au făcut un show așa cum numai ei știu să mai facă. Fiecare piesă Nuanțe conține câte o poezie. E un proiect care mi-e foarte drag și de al cărui succes mă bucur foarte mult.

Am ajuns și la podiumul mult-așteptat!

Pe locul trei, Doomsday Astronaut, o trupă conceptuală, care nu are nevoie de versuri pentru a picta un univers propriu. Băieții sunt din Sibiu, iar proiectul a fost început acum câțiva ani de Waqas Ahmed, care a și câștigat premiul pentru cel mai bun chitarist. De un an încoace, trupa e pe val. Urmează ca vara aceasta să și reprezinte România la „Wacken”, cel mai important festival de metale din Europa. 


Am vorbit cu Andy Dragomir, basist Doomsday Astronaut și Wildchild, după concurs, pentru a afla cum s-a simțit la „Constelații Rock”. Iată ce a declarat.

„Anul acesta, a fost unul foarte special pentru Doomsday. Premiul pe care l-am obținut (locul 3) înseamnă mult pentru noi și ne face sa mergem și mai încrezători spre «Wacken» și la restul concertelor pe care le planificăm. Pentru premiul individual pe care l-am câștigat, vreau sa le mulțumesc, în special, colegiilor mei din ambele trupe, Doomsday Astronaut și Wildchild. Fără ei, nu aș fi devenit instrumentistul și muzicianul care sunt astăzi, așa că le dedic lor acest premiu. Sunt extrem de bucuros pentru toate realizările obținute până acum, a fost o experiență inedită și, de asemenea, mă bucur că am cunoscut o grămadă de alți muzicieni faini și talentați”. 

Pe locul doi, JBLK! M-am bucurat tare pentru formația aceasta, când urmăream ceremonia de premiere. Mai ales că nu au câștigat doar locul pe podium, ci și premiile pentru cel mai bun solist și cel mai bun baterist. Nici nu știu dacă îmi pot imagina câtă bucurie și mândrie au simțit.


Am vorbit cu solistul Ciurez Andrei Gabriel despre experiența din weekend-ul trecut.

„În primul rând, faptul că a fost un format de tip concurs a reprezentat o experiență nouă pentru noi și un factor care a adăugat destul de multă presiune, noi fiind destul de competitivi. Ca să navigăm această presiune, până la urmă am decis să cântăm de plăcere și cu energie la maximum, exact cum facem la fiecare concert. 

Eu cel puțin, dar cred că și Cezar și Iosif, am rămas șocați de ce se întâmplă în underground la noi, nefiind inițiați în industrie. Au fost trupe absolut bestiale care sunau genial! 

Noi am mers, de la bun început, cu ideea că acest classic rock al nostru, de tip anii ’60 - ’70, intră într-o nouă perioadă de renaștere și vrem în continuu să progresăm și să dăm totul pentru asta. Față de celelalte genuri de rock, pauza de 40-50 de ani al genului începe să-și spună cuvântul. Poate se aplică și la noi în Romania și, poate, asta va reprezenta un avantaj pentru noi. Noi asta ne dorim și continuăm tot așa și în fiecare zi din ce în ce mai bine.

Este minunat că există oameni care se ocupă și creează astfel de concursuri, în contextul epavei culturale actuale”.

Marii câștigători ai concursului au fost oamenii extrem de talentați de la The Groovy Bastards! Anul trecut au luat locul doi la „Constelații Rock”, iar weekend-ul trecut și-au luat revanșa. Trupa are parte de o perioadă de invidiat. Recent, au lansat albumul de debut, „Charades”, cu un concert de succes la Clubul Control. Mă bucur foarte tare pentru ei și îi felicit pentru toată munca depusă! 


Am luat legătura cu Ioana Vișinescu, solista grupului. Iată cum a fost concursul, prin ochii celor de la The Groovy Bastards.

„Experiența de anul acesta de la «Constelații Rock» a fost fenomenală! Energia pe care am primit-o de la public și faptul că am avut oportunitatea de a împărți scena cu atât de multe trupe talentate, au transformat toată povestea asta în ceva de neuitat. 

Au fost niște luni în care am muncit enorm să pregătim primul nostru album «Charades», iar acum am simțit o răsplată imensă. 

Să câștigăm prima etapă a concursului a fost cireașa de pe tort și ne dă o mare satisfacție, confirmându-ne că toată munca pe care am depus-o este apreciată.

Ediția „Constelații Rock 2024” demonstrează că scena underground din România este mai vie ca oricând și că există multe formații diverse care au un cuvânt de spus.

Mulțumim din nou publicului, juriului și organizatorilor!”.