Rock News

BBC, mai multe programe speciale pentru a comemora 30 de ani de la dispariția lui Kurt Cobain

Desigur, întreaga zi, la Rock FM, veți putea auzi muzica lui Cobain. Este o zi specială, în care ne aducem aminte de muzicianul considerat vocea unei întregi generații. Punctul culminant al serii de 5 aprilie de pe BBC va fi documentarul „Moments That Shook Music: Kurt Cobain”, produs de Touchdown Films exclusiv pentru BBC, film care se va concentra pe momentele definitorii din viața și cariera lui Kurt Cobain și va oferi o perspectivă bine documentată asupra evenimentelor tragice din 1994, când Cobain și-a luat viața

Nirvana, aflată în culmea succesului înainte de tragedie, va fi prezentată în contextul istoric și cultural al epocii sale, filmul încecând să sublinieze impactul profund pe care moartea lui Cobain l-a avut asupra fanilor și lumii întregi.

Printre momentele cheie prezentate în documentar se numără reacția emoționantă a electricianului care a descoperit trupul lui Cobain, interviuri cu polițiști și cu persoanele apropiate artistului, precum și filmări de la evenimentele și adunările care au avut loc după moartea sa. Ni se pormite și o înregistrare cu Courtney Love, citind ultimul bilet al șoțului său în timpul ceremoniilor din Seattle, în zilele de după descoperirea trupului lui Cobain. 

Jonathan Rothery, șeful BBC Popular Music TV, a declarat că acest documentar își propune să dezvăluie omul din spatele mitului și să ofere o perspectivă cât mai apropiată de adevăr asupra vieții și morții lui Kurt Cobain. De asemenea, fondatorul Touchdown Films, John Osborne, a subliniat importanța utilizării exclusivă a materialelor de arhivă pentru a reconstitui acele momente și a transmite telespectatorilor atmosfera și impactul evenimentelor din 1994.

Programe speciale sunt pregătite pentru seara de 5 aprilie de BBC Two, BBC Radio 2 și BBC Radio 6 Music.

Kurt Cobain s-a sinucis prin împușcare în cap, în casa lui din Lake Washington. Corpul lui Cobain nu a fost descoperit decât pe 8 aprilie, de către un electrician care venise să instaleze un sistem de securitate și care a crezut inițial că muzicianul dormea. A văzut apoi pușca îndreptată spre bărbie.

A fost găsit un bilet al sinucigașului, iar în corpul lui Cobain, o concentrație ridicată de heroină și urme de Valium. 

„Acum a plecat și a intrat în acel club prostesc”, a spus mama lui Kurt Cobain, Wendy O’Connor, pe 9 aprilie 1994. „I-am spus să nu facă parte din acel club prostesc”, referindu-se, desigur, la „Clubul 27”, al muzicienilor celebri care s-au stins din viață la vârsta de 27 de ani.

După cum a insinuat mama lui a doua zi după descoperirea cadavrului, se poate ca sinuciderea lui Kurt Cobain să fi fost un sfârșit inevitabil al unui suflet mereu chinuit de incertitudine, nesiguranță și solitudine. De la divorțul părinților săi, când avea doar nouă ani - un eveniment care l-a afectat profund din punct de vedere emoțional pentru tot restul vieții sale - până la sentimentul cronic de singurătate, accentuat și mai rău de faima cucerită peste noapte și pe care nu a știut să o managerieze, Cobain a fost bântuit de o tristețe adâncă pentru cea mai mare parte a scurtei sale vieți.


Foto: Getty Images/ Guliver.